Voetballegende Kees Kist opent De Derde Helft in Leiderdorp

Primeur in Clubhuis RCL/ Alecto op woensdagochtend 27 november, met wederom belangrijke rol voor biljarten

25 november 2019

De Derde Helft is een interventieprogramma van het Ouderenfonds & partners, ter voorkoming en als bestrijding van eenzaamheid. Dit programma wordt landelijk uitgerold. Hiermee zorgt het fonds er niet alleen voor dat ouderen in beweging komen, maar ook dat zij sociaal actief blijven. Het doel van De Derde Helft is om 55-plussers de komende twee jaar te helpen actief te blijven en hen de mogelijkheid te bieden zich als vrijwilliger of deelnemer aan te sluiten bij de Derde Helft. Het programma wordt aangeboden bij sportverenigingen waardoor de kantine een plek wordt waar ouderen uit de buurt elkaar kunnen blijven ontmoeten.

Wij zijn als KNBB hier zelf zeer actief bij betrokken. Zo waren wij deze zomer aanwezig met biljarttafel bij de grootse lancering in Utrecht, en door het grote succes hiervan hebben wij deze tafel ook beschikbaar gesteld voor de ouderen in de weken erna.

 


 

Inmiddels komt de Derde Helft op steeds meer plaatsen in het land! Zo was er onlangs deze primeur in Alkmaar, met in de vorm van een gewaardeerde clinic door Mike Hofland wederom een mooie rol voor het biljarten.

En woensdagochtend 27 november is er wederom een primeur – ditmaal in Leiderdorp. Voor deze gelegenheid is een speciaal tafelbiljart gemaakt. Vrijwilligers vanuit KNBB District Veen- en Rijnstreek en BV Rijnegom helpen met begeleiding.

 

 

De Derde Helft in Leiderdorp

Woensdagochtend 27 november start het programma De Derde Helft in Leiderdorp bij RCL en Alecto. De twee sportverenigingen lanceren als eerste clubs in de regio Leiden het programma De Derde Helft. De Derde Helft is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij met als doel de sportkantine een vernieuwde functie geven, namelijk die van een centrale plek waar 55-plussers elkaar kunnen ontmoeten voor activiteiten, een kopje koffie en een goed gesprek. In Leiderdorp is het initiatief opgepakt door Incluzio in samenwerking met RCL en Alecto.

Vanaf 09:00 uur kan het publiek in Leiderdorp kennismaken met en deelnemen aan verschillende activiteiten voor 55-plussers, zoals Jeu des Boules, biljarten, schilderen, en sjoelen. Iedereen is welkom en de toegang is vrij, sportieve kleding voor de beweegactiviteiten is gewenst. De bekende oud- international Kees Kist opent De Derde Helft in Leiderdorp. De topscoorder van weleer heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor het promoten van het Walking Football in Leiderdorp. Nu zet hij zich in voor De Derde Helft.

Een van de initiatiefnemers is Koos Koster van Alectop. 'Dat juist de Leiderdorpse voetbalvereniging en hockeyclub erbij betrokken zijn, ligt voor de hand,' vertel Koster. 'Beide verenigingen zijn al bezig met activiteiten speciaal voor ouderen.' RCL is anderhalf jaar geleden gestart met walking football, een voetbalvorm voor 60-plussers, en Koster heeft zelf na de zomer bij Alecto walking hockey opgestart.

Nu is het zeker niet zo dat De Derde Helft gefocust is op voetbal en hockey, benadrukt hij. 'Je kan van alles bedenken: biljart, badminton, jeu de boules, bridge, maar ook literaire ochtenden, lezingen of computerlessen.' Zoals het er nu naar uitziet zullen er op de ochtenden bij RCL meer doe-activiteiten zijn terwijl bij Alecto de nadruk wat meer op culturele activiteiten komt te liggen.

 

 

Nieuwe ontmoetingsplaats voor ouderen

Het Nationaal Ouderenfonds ontwikkelt met haar partners interventieprogramma’s ter voorkoming en als bestrijding van eenzaamheid en rolt deze landelijk uit. Hiermee zorgt het fonds er niet alleen voor dat ouderen in beweging komen, maar ook dat zij sociaal actief blijven. Het doel van De Derde Helft is om 55-plussers de komende twee jaar te helpen actief te blijven en hen de mogelijkheid te bieden zich als vrijwilliger of deelnemer aan te sluiten bij de Derde Helft. Het programma wordt aangeboden bij sportverenigingen waardoor de kantine een plek wordt waar ouderen uit de buurt elkaar kunnen blijven ontmoeten.

 

De 100% ouderenvriendelijke sportomgeving

Het Ouderenfonds startte ruim 5 jaar geleden met het stimuleren van de 100% ouderenvriendelijke sportomgeving middels het programma OldStars walking football, een aangepaste spelvorm voor 55- plussers waarbij niet gerend mag worden. Inmiddels biedt OIdStars meerdere aangepaste sporten aan voor ouderen en sluit de Derde Helft hier naadloos op aan.

 

Voor wie is De Derde Helft?

Tijdens De Derde Helft organiseren ouderen en clubs activiteiten in de sportkantine, waaraan zowel leden als niet-leden deel kunnen nemen. Op deze manier vergroot de club de maatschappelijke waarde en ervaren ouderen saamhorigheid binnen een sportvereniging, zonder per se een sport uit te oefenen. Op deze manier hebben zowel de vereniging als de ouderen profijt van de Derde Helft.

 

Lancering De Derde Helft bij Clubhuis RCL/ Alecto

De lancering vindt plaats bij voetbalvereniging RCL. Adres: 3,Bloemerd 2, 2353 BZ Leiderdorp. U bent vanaf 09:00 uur van harte welkom. Aanmelden voor de middag is niet noodzakelijk.

 

Tekst: Ouderenfonds
Tekst intro: KNBB
Uitgelichte foto: Ouderenfonds
Overige foto's & banner: KNBB

 

Gezelligheid Initiatieven KNBB
Volg ons online