Tweede Nederlander op WK voor junioren: Nick Dudink

De KNBB en Nick Dudink zijn blij verrast met de toewijzing van een tweede Nederlandse biljarter op het WK voor junioren van 23-25 september in Heerhugowaard

31 augustus 2022

De KNBB en Nick Dudink zijn blij verrast met de toewijzing van een tweede Nederlandse biljarter op het WK voor junioren van 23-25 september in Heerhugowaard. Dat is vandaag, woensdag, beslist door de wereldbond UMB. Joris van 't Zelfden uit Zeeland was tot nu toe de enige Nederlander in het deelnemersveld met 24 spelers. Door verschuivingen en andere oorzaken moest de UMB schuiven met de beschikbare spelers. Nick Dudink heeft nu de wildcard van de organisatie gekregen. De Noord-Hollander woont op 25 minuten rijd van de plaats waar het WK door Dirk Snip en zijn team wordt georganiseerd in Heerhugowaard.

 

 

BLOKKER - De 20-jarige Noord Hollander Nick Dudink kreeg vandaag (woensdag) van de KNBB verrassend nieuws. Hij heeft een wildcard gekregen van de wereldbond om mee te spelen op het Wereldkampioenschap driebanden voor junioren, dat van 23 tot en met 25 september wordt gespeeld in Heerhugowaard. De enige Nederlander die op de spelerslijst van 24 deelnemers stond was de Nederlandse kampioen Joris van 't Zelfden. Paul Brekelmans, de Sectievoorzitter, werd vanmiddag gebeld door de UMB met de mededeling dat er verschuivingen zijn gedaan in het deelnemersveld op het WK door afzeggingen en door andere oorzaken. Nick Dudink, die zo'n 25 minuten woont van de plaats waar het WK wordt gespeeld en op school zit in Heerhugowaard, reageerde zeer verheugd. ,,Ik ben er enorm blij mee, want ik had er al niet meer op gerekend'', zei de voormalig Europees kampioen vrij spel, die dit jaar derde was op het Nederlands kampioenschap driebanden na de Zeeuw Joris van 't Zelfden en Tom Slikker.

Het veld van 24 spelers voor het WK is samengesteld via ranglijsten, nationale titels. De Europese federatie CEB, die tien tickets had te vergeven, had bij die tien spelers na de sluiting van de inschrijving geen Nederlander opgenomen. Joris van 't Zelfden was door zijn nationale titel om die reden beloond met een wildcard van de organisatie. De KNBB heeft hartstochtelijk gepleit voor een tweede Nederlander, die pas vandaag is toegelaten tot het WK.

De reden is vrij ingewikkeld: de Koreaan Hwa Woo Cho, die een wildcard van de UMB kreeg, omdat Myung Woo Cho, de regerend kampioen, die wildcard voor Zuid Korea had afgedwongen, heeft moeten afzeggen, omdat hij is opgeroepen voor militaire dienst in Korea. Zelf mag Myung Woo Cho niet spelen, omdat hij boven de toegestane leeftijd is. Andere spelers, zoals Alessio D'Agata uit Italië, Christian Montoya uit Colombia, Ivan Mayor uit Spanje (gekozen voor PBA) en een speler uit Nicaragua zijn om uiteenlopende reden afgevallen. De UMB wildcard gaat nu naar Nikolaus Kogelbauer uit Oostenrijk. Daardoor valt één speler weg uit de tien Europese namen. Die wordt nu ingenomen door Joris van 't Zelfden, waardoor zijn wildcard vrij komt. Die is tot grote vreugde van de KNBB en de speler zelf nu toegewezen aan Nick Dudink.

Het organiserende land Nederland is nu met twee spelers vertegenwoordigd, onder meer samen met drie Koreanen, twee Turken, twee Vietnamezen en twee Egyptenaren. Het is nog niet zeker in welke poule van drie Nick Dudink zal worden ingedeeld. Volgens het schema zou dat in de groep met Joris van 't Zelfden en de Koreaan Jeongu Park zijn, maar de kans bestaat dat de UMB zal schuiven met de indelingen.

Nick Dudink, die aan een studie bezig is voor uitvoerder, werd door Paul Brekelmans op de hoogte gebracht. ,,Ik was al gestart met trainen voor het nieuwe seizoen, maar ga er nu nog intensiever tegenaan. Het wordt mijn eerste WK na een aantal optredens op het Europees kampioenschap en mijn titel in Ronchin, Frankrijk, in het vrij spel in 2018.''

Net als Joris van 't Zelfden volgt Nick Dudink de biljartopleiding voor Nederlandse jeugd in het SIS centrum in Uden. Dudink wordt volgend jaar 21 en zou dan eventueel nog mee mogen doen aan het WK driebanden.

Tekst: Frits Bakker
Foto Nick Dudink (Paul Brekelmans)

 

 

 

Driebanden Internationaal KNBB
Volg ons online