Tweede editie Landsfinale Biljarten voor Mensen met Parkinson met lach en traan

Het mooie nieuws: veel meer spelers dan vorig jaar, fijne sfeer, kundige organisatie.

Het trieste nieuws: organisator Cees van Schaik is ongeneeslijk ziek, en moet functie neerleggen

03 juli 2023

 

Een succesvolle én gezellige dag op de Simonis Biljartlakens Landsfinale: een uitgebreid (foto)verslag

Met 26 spelers traden we om 9 uur aan in de sporthal Merwestein te Nieuwegein.

We hadden alle vijf biljarts volledig bezet:

  • Op tafel 1 speelden Albert Menheere; Marco Meijerink; Pierre v d Horck en Peter Versteeg driebanden.
  • Op tafel 2 speelden René Keijsers; Hans Theenaart; Pieter Boerma; Gerard Bos; Jan Heida en Eric Beverloo in de klasse 1 gevorderden.
  • Op tafel 3 speelden Ben van de Berg; Albert Struik; Hans van der Kreeke; Koos van Touw en Ruud van der Horst in de klasse 2 gevorderden.
  • Op tafel 4 speelden Rob Stolzenbach; Peter van Strien; Hans de Vrede; Chris Budding en Joan van Haaften in de klasse 1 voor liefhebbers.
  • Op tafel 5 speelden Martin Verlaan; Fons van Kasbergen; Wim van Bezuijen; George Ongena en Bert van de Bovenkamp in de klasse 2 voor liefhebbers.

 

 

Om 10 uur begonnen de wedstrijden. Er wordt over het algemeen goed gespeeld, een enkeling had duidelijk zijn dag niet. Op tafel 1 begon Peter met 2 driebanders en dacht ‘ik zit er goed in vandaag’. Doch de volgende 6 beurten leverden geen punten op en dan ben je toch weer terug bij af. Marco Meijerink had duidelijk zijn dag niet. Zat al vast in het verkeer en was dus al aan de late kant binnen. Na vele beurten leverde zijn eerste carambole applaus op.

Op tafel 2 speelde sterspeler René Keijsers zijn eerste partij tegen Hans Theenaart.

Om half een was er een gezamenlijke lunch.

 


 

 

Na de lunch kwamen enkelen pas echt los, terwijl bij anderen de vermoeidheid begon op te treden.

Bij het driebanden werd Pierre v d Horck uit Tegelen na 2 jaar afwezigheid winnaar van de tafel. Gangmaker; plantenkweker; portimporteur en kaasdeskundige Peter Versteeg werd verdiend 2e. Albert Menheere moest ondanks goed moyenne genoegen nemen met de derde plaats.

Op tafel 2 kreeg René uit Boxmeer echte concurrentie van Hans uit Goes en Pieter.
Pieter uit Schoonoord deed voor het eerst mee maar bleek een goede biljarter met wedstrijdmentaliteit. In de laatste partij was er een reglementaire misstoot welk in het vuur van het spel gebeurde doch ook deze bracht Pieter niet van zijn stuk. Pieter werd nummer 1 in de categorie 1 gevorderden. Hans werd 2e en René moest dit keer genoegen nemen met de derde plaats.

Op tafel 3 ontwikkelde Koos uit Lisse zich wederom als sterke speler. Koos werd in de categorie gevorderden 2 winnaar. Hans van der Kreeke had een dag vol pijn en dat kon je aan zijn spel merken. Toch haalde hij de 2e plaats. Ben van de Berg moest dit keer genoegen nemen met de derde plaats. Ruud had wat biljarten betreft vandaag een offday.

Op tafel 4 zorgde Joan van Haaften (14 car) uit Huizen voor een waar spektakel. In één partij maakte hij in de eerste beurt een serie van 8. Dit op zich leverde een vet applaus op. Hierdoor gesterkt maakte hij in diezelfde partij ook nog een heuse pique, welke keurig naar bal 3 liep. Nu had hij het publiek echt op de banken. Joan had de dag van zijn biljartleven en werd nr. 1 in de categorie liefhebbers 1. Ook Rob Stolzenbach kon tegen dit geweld niet op en werd 2e. Chris Budding uit Vlissingen werd derde.

Op tafel 5 werd liefhebber Martin Verlaan uit  Kattendijke nr. 1 bij de liefhebber categorie 2. Wim Bezuyen uit Noordhoek werd 2e en George Ongena uit Woerden is als derde geëindigd.

Prijsuitreiking werd op leuke wijze gedaan door Piet Verschure van KNBB breedtesport. Al met al weer een zeer geslaagde dag! (Zie ook het verslag op de website van de organisatie met enkele eigen foto’s.)

 


 

Cees van Schaik treedt terug als organisator van biljarten voor mensen met Parkinson; zijn opvolger Jan Heida stelt zich voor

Helaas was er ook minder mooi nieuws, en dat betrof de gezondheid van organisator Cees van Schaik. Van Schaik: “Er woedt een tumor in mijn lichaam welk reeds is uitgezaaid in longen, lymfeklieren en lever. De tumor is reeds in fase 4 wat betekent dat hij niet te genezen is.” 

“Dit is jammer, want ik was met mijn werk voor de stichting nog lang niet klaar. Met pijn in mijn hart zal ik de Stichting Parkinson Events moeten verlaten. Jan Heida zal het voorzitterschap van mij overnemen.”

“Ik heb geen bucketlist maar zie graag het werk van de stichting gecontinueerd.”

 


 

Opvolger Jan Heida: “Wat een schok zo direct na het KNBB toernooi. Cees wilde het slechte nieuws pas brengen na deze dag, iets wat tekenend is voor de manier waarop hij zichzelf wegcijfert voor het, in zijn ogen, grotere belang, namelijk dat wij een leuke dag zouden hebben.”

“De realiteit is echter dat het maar heel de vraag is of Cees het toernooi in oktober nog bij kan wonen en dat is haast niet voorstelbaar als je hem op het net afgeronde toernooi nog energiek rond zag lopen om allerlei zaken te regelen. Wat kan het leven hard zijn soms.”

“Noodgedwongen moet Cees het werk voor Parkinsonevents neerleggen. Ik hoop het werk van Cees op een goede manier voort te kunnen zetten, maar Cees is Cees en Jan is Jan….”

“Het leek me daarom goed om mezelf aan jullie voor te stellen.”

“Ik ben 66 jaar en ga half november met pensioen. Samen met mijn vrouw woon ik in het mooie plaatsje Voorthuizen waar we naar toe verhuisd zijn vanuit Utrecht een paar jaar nadat de ziekte van Parkinson bij mij vastgesteld werd.”

“Ik heb bijna mijn hele loopbaan voornamelijk in het onderwijs gewerkt bij Kentalis, eerst als docent in het Speciaal Voortgezet Onderwijs en de laatste 8 jaar als Ambulant Begeleider van leerlingen in het gewone Voortgezet Onderwijs. Het betrof dan leerlingen die slechthorend of doof zijn en/of leerlingen die een TOS (taalontwikkelingsstoornis) hebben. “

“De laatste paar jaar werd het begeleidingswerk te intensief voor me en mijn werk beperkt zich momenteel nog tot wat ondersteunende taken voor het team en verder ben ik vraagbaak voor veel collega’s.”

“Ik was in Voorthuizen al een tijdje op zoek naar een leuke hobby en het leek me leuk om het biljarten weer op te pakken. Dat had ik in mijn jonge jeugd regelmatig gedaan, maar de laatste keren waren toen ik mijn dienstplicht vervulde, dus dat was wel al lang geleden.”

“Via een berichtje ‘ergens’ kwam ik in contact met Cees en hij rustte niet voordat ik een speelplek gevonden had in Barneveld. Toen ik een half jaar later een oproep van de biljartvereniging van Voorthuizen las ben ik daar ook gaan spelen.”

“Met dat ik meer betrokken ga raken bij Parkinsonevents duik ik dus steeds dieper in het biljartwereldje. Cees hoeft dus niet bang te zijn dat ik veel achter de geraniums zal zitten.” :)

“Ik zie er naar uit jullie te ontmoeten op ons volgende ‘feestje’ in oktober; dat komt sneller dan je zo denkt. Wie weet spreken we elkaar dan op een bepaald moment, maar houdt dan ook een beetje rekening met mijn andere beperking: ik ben namelijk zwaar slechthorend. Dankzij mijn apparaten ‘hoor ik alles, maar versta ik lang niet alles’ leg ik mensen vaak uit.”

“Lastig, maar daar komen we wel uit.”

“Ik wens iedereen die (nog) op vakantie gaat een fijne tijd en hoop dat jullie allen ook veel biljartplezier zullen hebben.”

 

 

Verslag: Cees van Schaik
Bewerking: KNBB
Afsluitende tekst + foto: Jan Heida (op Landsfinale)
Foto’s: KNBB
Foto’s podium: André van Hattum

 

Gehandicapten/VG/Parkinson Simonis Biljartlakens Landsfinale
Volg ons online