Tovenaars en IJsmannen in sprankelende Masters arena

Sfeerimpressie op de KNBB Jumbo Masters, de dag van de kwartfinales, de flitsende opening met Jeffrey Jorissen en Jean van Erp, allebei spelers met een supportersclub

29 april 2022

BERLICUM - Het is de dag die start met een Haagse tovenaar en een koelbloedige ijsman, de bijnamen die ze als kopstukken van de Jumbo Masters hebben gekregen. Het Haagse volkslied (O, o Den Haag) en de Brabantse meezinger (Brabantse nachten zijn lang) klinken uit de speakers bij de opkomst van de eerste finalisten. Harry Mathijssen, de rasorganisator, verwelkomt Jean van Erp en Jeffrey Jorissen met een aimabel knikje. De Masters gaan deze vrijdag en zaterdag naar de climax toe met op en top geladen spelers en volle tribunes. Jean van Erp zet in met een feilloze set (10 van acquit), het eerste donderende applaus rolt van de tribunes.

Het Beneluxtheater in Berlicum is omgebouwd tot een machtig mooie biljartarena met een blauw verlicht Eureka biljart centraal, een professionele boarding zoals in de voetbalstadions, met wisselende sponsornamen, een topcamera en twee grondcamera’s van Kozoom, die ook de beelden maken voor Ziggo Sport, Vip boxen, loges en tribunes die plaats bieden aan zo’n 275 toeschouwers. De Franse cameraman bekent net voor de start: ,,Wij komen overal, maar zelfs op een WK driebanden zijn er vaak niet zo veel enthousiaste en meelevende supporters als hier op de Masters.’’

 


 

De partij, de eerste van vier op deze dag van de kwartfinales, op gang geschoten door de 2.05 lange arbiter Willem Hofman uit Klarenbeek, een wereldreferee, ontwikkelt zich na die bliksemstart van Jean van Erp in het voordeel van Jeffrey Jorissen, die de tweede, derde en vierde set wint met 10-4 (4), 10-8 (8) en 10-6 (5) en uiteindelijk komt de eindsprint ook van de 37-jarige Hagenaar tegen zijn één jaar oudere tegenstander, met een laatste set van 10-7. De gemiddeldes liggen ondanks die 4-1 opvallend dicht bij elkaar: 1.667 voor Jorissen, 1.522 voor Van Erp.

Hoe zijn de eerst berichten van het Ziggo-front, Harry Mathijssen? ,,Ik kan niet anders zeggen dan fantastisch op de eerste dagen. We hebben op koningsdag een piek gehad van 88.000 kijkers, maar wat vooral belangrijk is, gemiddeldes van 20 tot 25.000.’’ En de apotheose van de Masters moet nog komen. Het is de derde dag van de live uitzendingen op Ziggo Sport, met commentaar vanuit de studio en interviews vanuit het Beneluxtheater.

Bert van Druenen, de eminente speaker,    vermaakt spelers en fans vooraf nog met wat nieuwtjes. ,,We spelen naar 4 gewonnen sets, anders dan in de voorronden (naar 3), de winnaars van de vier partijen vandaag zijn al zeker van een televisie als prijs, Ziggo Sport is er 4 dagen live met in totaal 26 uur zendtijd.

 

 

Harry Mathijssen speurt de boxen af en somt wat namen en cijfers op: ,,We zijn met een organisatie van vier mensen, best wel een nieuw, verjongd team met mooie ideeën. Daar ben ik blij mee. Als ik vlug tel, hebben we zo’n 15 vrijwilligers die dagelijks in de weer zijn. In de Vip boxen hebben we 10 keer vijf plaatsen, 55 mensen in de loges en we koesteren onze sponsors. Jumbo natuurlijk als prachtige hoofdsponsor, maar ook Kling, Van Wanrooij, Buffalo en SIS Schoonmaak.’’

Zo maar een rondje langs de voorste plaatsen. We zien Raymond Ceulemans, de kampioen aller tijden met zijn vrouw Angèle, Willem La Rivière, de bondsdirectuer, Ad Smout, de afgetreden bestuurder, die zijn gezondheid laat prevaleren en zich graag tussen de mensen begeeft. Klaas en Sien uit Coevorden, zelf ex-organisator en elk jaar vaste kijkers op de Masters. Toon Kling, Harry Zwanenburg, drie rasechte Berlicumse biljartfans: Ivan, Marco en Hans. De voormalige topspeler, nu bondscoach Christ van der Smissen. De familie van Jean van Erp in een loge met 8 mensen,Wim en Wendy de Kok uit Zeeland, veel spelersvrouwen.

Diny Bargus uit Rosmalen, een dikke tachtiger die nooit verzuimt. Harry: ,,Ik bel haar zoon elk jaar om te vertellen dat er weer een toernooi aankomt. Dan zegt hij spontaan: stuur de rekening maar voor ons ma. En dan wordt ze elke dag met een taxi opgehaald om te komen kijken, prachtig toch?’’ En niet te vergeten: Max van de Putte, Jan Rosmulder en Ton Smilde, die de geweldige publiciteit verzorgen op de Masters.

Harry Mathijssen, die in 1992 Eureka biljarts in Berlicum heeft overgenomen van zijn vader, kijkt graag even met gepaste trots rond in de Masters arena. Hij heeft zijn zoon Laurens in de organisatie gehaald, heeft zijn broer Ton in de stand van Eureka met biljartmaterialen. En kijkt na dit toernooi alweer stilletjes vooruit naar het NK pool in dezelfde arena op 5, 6 en 7 mei, de KNBB bekerfinale van 8 tot en met 11 juni, het Europees kampioenschap van 14 tot en met 18 juni, alles in het Beneluxtheater. Waarna later in het jaar de World Cup in Veghel, voor de afwisseling op de andere locatie van Biljart Evenementen Nederland.

Biljartfans in heel Nederland en daarbuiten: maakt u zich maar op voor een lange zomer prachtige sport in de Brabantse biljartenclaves.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto’s: Jonge Biljartsupporters (uitgelicht), Harry Mathijssen en Bert van Druenen, Jeffrey Jorissen en Jean van Erp in de openingspartij van de kwartfinales (Ton Smilde).

Driebanden Erp, Jean van KNBB
Volg ons online