Topfavorieten maken zich op voor slot van de Masters

Dick Jaspers, Barry van Beers en Harrie van de Ven blijven ongeslagen in voorronden, Raymund Swertz na voortreffelijk toernooi toch uitgeschakeld voor de knock-outs

18 januari 2020

BERLICUM - De thuisspeler Jean van Erp, hartstochtelijk toegejuicht door zijn jeugdige fanclub, opent de knock-outs van de Jumbo Masters deze zaterdagavond tegen John Tijssens en Dick Jaspers speelt in dezelfde ronde tegen Dave Christiani. De eerste schifting in de Jumbo Masters is gemaakt met vier koplopers in de vier poules en vier nummers twee. De 31e editie van het Nederlands kampioenschap driebanden onder deze naam, waarvan er 19 werden gewonnen door Dick Jaspers, maakt zich op voor de eerste finaleronden op zaterdagavond, verdeeld over twee sessies om 19.30 en 21.00 uur. De recordhouder Dick Jaspers, Harrie van de Ven en Barry van Beers kwamen onbedreigd door de voorronden. 

De slotsessies in de kwalificaties stonden in het teken van de partijen tussen Jean van Erp en Jeffrey Jorissen, de wonderbaarlijke come-back van John Tijssens op het Mastersplatform, de revival van Frans van Schaik, een haperend slot van Dick Jaspers en de ontknoping in de laatste ronde, waarin Barry van Beers op de valreep poulewinnaar werd en Raimond Burgman werd gered door de gong, omdat Raymund Swertz een voortreffelijk toernooi niet kon afronden met plaatsing.

De kwartfinales worden vanavond, zaterdag, gespeeld in de volgende samenstellingen:

19.30:
Dick Jaspers-Dave Christiani
Jean van Erp-John Tijssens

21.00:
Barry van Beers-Raimond Burgman
Harrie van de Ven-Frans van Schaik

 

Poule A:

Voor Dick Jaspers was er geen vuiltje meer aan de lucht, zodat de meeste aandacht in de vierkamp van Poule A uitging naar twee outsiders, Frans van Schaik en Jack Wijnen, in het gevecht om als runner-up met Jaspers mee door te gaan. De Mokumer Van Schaik, die in vroeger jaren in Goes en Nijverdal (2007 en 2009) tot de kwartfinales doordrong, maar in zijn laatste drie Masters negen wedstrijden op rij verloor, verloste zichzelf van een syndroom. Dat kostte nog een sterk eindschot, omdat Wijnen in de 20e beurt met een serie van tien terugkwam in de partij en zelfs de leiding nam met 26-25. Maar op de valreep (34-34) had Van Schaik de beste controle (40-35 in 27).

Dick Jaspers stond in de 16e beurt van zijn partij tegen Roland Uijtdewillegen dicht bij uitgaan (34-26). Hij had echter nog tien beurten nodig voor zijn laatste zes punten. Daardoor kwam zijn tegenstander zelfs nog angstig dicht in de buurt met zes in de nabeurt en een ongelukkige klos in het zicht van de finish: 40-38. Jaspers zag door dat moeizame slot zijn moyenne in de poule van 2.285 net onder de twee zakken.

De eindstand in Poule A:
1 Dick Jaspers 6-1.967-12
2 Frans van Schaik 4-1.211-8
3 Jack Wijnen 2-1.316-10
4 Roland Uijtdewillegen 0-1.029-7

Poule B:

Op twee tafels speelde zich een thriller af met drie kanshebbers voor twee plaatsen. Jean van Erp ging in de meest bevoorrechte positie van start als ongeslagen koploper. John Tijssens had alles in eigen hand (met Huub Wilkowski als tegenstander) en Jeffrey Jorissen (in de 'Haagse clash' tegen Jean van Erp), kon alleen door een achterdeur ontsnappen. De weg naar de climax speelde zich aanvankelijk af op de tafel van Jorissen/Van Erp. Op het beslissende moment maakte Tijssens een eind aan de spanning. De Tilburger, in dit toernooi de speler van de come-back na 14 jaar absentie en net op tijd hersteld van zijn hartoperatie op 3 december vorig jaar, sloot de voorronden glorieus af met winst op Wilkowski, die hij na 20-19 achter zich liet, maar die in de slotfase toch nog even kon dreigen. Het werd 40-37 in 33, en omdat de tussenstand in de andere partij in zijn voordeel was, kon Tijssens de vuist omhoog steken als tweede finalist met Jean van Erp.

De winst van Jorissen op Van Erp (40-35 in 26) was voor de Hagenaar onvoldoende, omdat hij Tijssens op moyenne niet meer kon inhalen. De Haagse fanclub zag zijn idool uitgeschakeld ondanks twee overwinningen. Huub Wilkowski, voor wie vrijdag 50 tot 60 leden van zijn club 't Ivoor op de tribunes zaten, verliet de Masters met een zichtbare teleurstelling. ,,Ik speel al een heel jaar heel sterk, maar op de Masters kan ik het nooit waarmaken.''

 

Eindstand Poule B:
1 Jean van Erp 4-1.533-13
2 John Tijssens 4-1.444-12
3 Jeffrey Jorissen 4-1.383-7
4 Huub Wilkowski 0-0.938-8

 

 

Poule C:

Het hoogste moyenne van vier spelers volstond voor Raymund Swertz niet om zich voor de knock-outs te plaatsen. De partij tegen Barry van Beers, als afsluiting, verliep uiterst ongelukkig voor Swertz en bracht Raymond Burgman op de andere tafel in een ideale positie om de tweede plaats te grijpen. Toch had Swertz de kansen volop in eigen hand. De voorsprong in de slotfase (37-31) werd evenwel weggewerkt door een serie van zes en met de eindstreep in zicht op 37-37 maakte Swertz 2, maar miste hij zijn laatste punt door een klos. Het antwoord van Van Beers met drie naar een eindstand van 40-39 in 19, betekende de knock-out. De meester in de klassieke disciplines demonstreerde dat hij een geweldige progressie heeftgemaakt in de koningsdicipline driebanden, maar werd helaas voor zijn ontwikkeling naar de wachtkamer in de Masters verwezen.

Raymond Burgman hield Volkan Cetin heel de partij redelijk onder controle. Toch viel het de speler met de bijnaam 007 zwaar om onder spanning de laatste en winnende caramboles te maken: 40-37 in 37.

Barry van Beers schetste na afloop de spanning: ,,Ik voelde me absoluut niet happy in het begin, want met 20-10 achter tegen Swertz kon ik er gewoon nog uit als Burgman goed won. Maar gelukkig kon ik mijn kansen verzilveren op het eind.'' En Volkan Cetin, de debutant die de kansen nog had kunnen kantelen: ,,Ik heb drie totaal verschillende dagen gehad. De eerste dag veel spanning, in de tweede ronde tegen Swertz viel dat van me af, maar in deze laatste fase had ik weer extreem veel last van stress.''

De eindstand in Poule C:
1 Barry van Beers 6-1.558-8
2 Raimond Burgman 4-1.161-7
3 Raimund Swertz 2-1.585-10
4 Volkan Cetin 0-1.066-9.

Poule D:

Harrie van de Ven was heer en meester met zes matchpunten en voerde de groep aan waarin Dave Christiani haast miraculeus ontsnapte. Twee verliespartijen in de eerste twee ronden gaven de 40-jarige Limburger een troebel uitzicht om de knock-outs te halen. Toch greep hij die minimale kans met twee handen. De overwinning op Martien van der Spoel (40-27 in 26) en het verlies van Therese Klompenhouwer tegen Van de Ven (40-34 in 31) brachten drie spelers op twee matchpunten achter de koploper. Christiani klom op moyenne over Martien van der Spoel in het onderlinge gevecht en greep zodoende de tweede kwalificatieplaats.

Harrie van de Ven (58) was in zijn carrière onder meer vier keer tweede op de Masters, alle vier de keren na Dick Jaspers. De Brabantse allrounder uit het verleden was 13 keer jeugdkampioen van Nederland en is nog altijd recordhouder algemeen gemiddelde in vrij spel met 370.50 en een geprolongeerde serie van 2253. Dave Christiani, de tweede geplaatste in deze poule, was 15 keer Nederlands kampioen in de klassieke spelsoorten.

De eindstand in Poule D:
1 Harrie van de Ven 6-1.445-10
2 Dave Christiani 2-1.373-9
3 Martien van der Spoel 2-1.302-9
4 Therese Klompenhouwer 2-1.011-8.

Tekst: Frits Bakker
Foto Jean van Erp met fanclub (Ton Smilde)

 

Driebanden KNBB NK Masters Driebanden
Volg ons online