Tom Slikker (23) prolongeert titel bij NK Driebanden Junioren

Tom Slikker (23) uit Den Helder heeft zijn titel als Nederlands kampioen junioren in het driebanden geprolongeerd. In het Zeeuwse Sluiskil versloeg hij Joris van 't Zelfden in de finale. Twaalf spelers kwamen in actie in het kampioenschap, dat als prachtig uithangbord van de Nederlandse biljartopleidingen mocht gelden.

04 februari 2024

SLUISKIL – De trofee van beste Nederlandse junior in driebanden reisde zondagavond vanuit Zeeland mee naar het verre Den Helder. De 23-jarige Noord-Hollander Tom Slikker stond in de finale tegenover de Zeeuw Joris van ’t Zelfden, die in Sluiskil een soort van thuiswedstrijd speelde. De titel en het goud voor de winnaar gingen naar de heersende kampioen, die de aanval op zijn troon afsloeg. Tom Slikker is weer voor een jaar de beste Nederlandse junior, zonder dat hij daarmee zijn carrière een nieuwe boost zal geven. De robuuste kampioen vertelde op het podium dat hij blij was met het kampioenschap, dat hij graag het ticket voor deelname aan het Europees kampioenschap verzilvert, maar ook dat het biljarten en de ontwikkeling naar een hoger niveau niet meer zijn leven beheerst. ,,Ik heb mijn werk in de horeca, ga graag uit met vrienden en vriendinnen en heb niet meer de drang om veel te trainen’’, klonk het openhartig, na het toernooi waarin 12 talenten konden lieten zien wat het Nederlandse biljarten voor de toekomst heeft te bieden.

  

Joris van ’t Zelfden, twee jaar jonger en de verliezende finalist met 30-26 in 37 beurten (0.810 tegen 0.702) heeft die ambitie zeker wel, traint hard onder leiding van de bondscoaches, haalde ook al twee titels en treurde om de gemiste kans voor zijn derde overwinning. De Zeeuw, die een eigen biljartzaal heeft gebouwd, was nipt de beste in moyenne, maar was in de slijtageslag van de finale de mindere van zijn koelere tegenstander.

 


 

Tom Slikker behoorde tot de meest geroutineerde spelers in het gezelschap dat in het Sluiskilse bolwerk aantrad. ,,Ik heb vijf keer in een finale gestaan, nu mag ik nog één keer meedoen, dan is mijn juniortijd voorbij.’’ De horecaman uit Den Helder, opgegroeid in een café, blijft biljarten, alleen niet met optimale inzet. Het Nederlands kampioenschap was tot nu toe een hoogtepunt in zijn jaar. ,,Ik heb ook trainingen gevolgd, maar ben er door de bond terecht uitgezet, omdat ik niet genoeg inzet toonde en af en toe wegbleef.’’ Van de huidige lichting wordt onder leiding van Christ van der Smissen en Jean Paul de Bruijn een betere instelling verwacht. Joris van ’t Zelfden is daar een sprekend voorbeeld van.

De Nederlandse biljartbond, met name de Stichting driebanden, staat model voor een deskundige opleiding van jonge biljarters. De beste landen in driebanden zijn Zuid Korea, Vietnam, Turkije en Spanje, waar honderden jonge spelers zich in de zwaarste en meest populaire discipline ontwikkelen. Het Nederlandse biljarten heeft die ongekende weelde niet, maar biedt wel alle mogelijkheden, zo werd dit weekend duidelijk tijdens het Nederlands kampioenschap.

Paul Brekelmans en Hans de Bruin, boegbeelden van de sectie, waren maar wat gelukkig met de opkomst van 12 spelers tussen de 11 en 25 jaar, die in een mooie entourage drie dagen van voorronden en finales konden spelen. Paul Brekelmans: ,,We bieden niet alleen professionele trainingen en coaching aan. De spelers mogen van ons ook naar toernooien in het buitenland, die door de Europese bond worden georganiseerd. Daar kunnen ze ervaring opdoen.’’ De biljartbond droeg dit weekend ook bij in verblijf en accommodatie voor de spelers die van overal uit het land kwamen.

Tom Slikker heeft die opleiding verlaten, de broers Nick en Leon Dudink volgen een ander traject, de Limburger Xavier Siahaija, enige weken geleden vader geworden en vorige week een kampioenschap gevierd op de kleine biljarttafel, loopt ook naar het einde van zijn juniorentijd, maar andere spelers maken gretig gebruik van de kansen. Twee kleine mannen, een turf hoog, maar heerlijk enthousiast, kregen deze dagen vele handen op elkaar. Jayden van Buren uit Hilversum is pas elf, een ruwe bolster nog, die roept om technische scholing. Joeri Wilkowski, twaalf, heeft al zichtbare progressie gemaakt onder leiding van de trainers. Het Brabantse manneke rijdt dagelijks vanaf thuis twee keer drie kwartier op de fiets naar een school voor topsporttalenten en volgt een aangepaste studie.

 

 

De Belgische jongere Luca Philipoom, vijftien jaar, heeft het paspoort van zijn moeder zelfs gebruikt om als Nederlander de opleiding te volgen. Daardoor was hij dit weekend ook gerechtigd om mee te doen aan het Nederlands kampioenschap. Hij hoopte vurig op een hoofdrol, maar viel net buiten het podium met een vijfde plaats. Paul Brekelmans: ,,Met die heel jonge talenten hebben we nu al opvolgers klaarstaan voor Tom Slikker, Joris van ’t Zelfden en de broers Dudink. En hopelijk bieden zich in de komende jaren nog meer jonge spelertjes aan.’’

 

 

Het podium was nu nog gereserveerd voor de jonge twintigers. Joris van ’t Zelfden versloeg in de halve finale Leon Dudink met 30-21 in 28 beurten, Tom Slikker won van Nick Dudink, tegen wie hij vorig jaar de finale speelde, met 30-20 in 31 beurten. Dat leidde tot de finale tussen Tom Slikker en Joris van ’t Zelfden, die alleen na de acquit een iets betere Zeeuw toonde (7-3), maar daarna werd gedomineerd door de Noord-Hollander, die op het eind een drietal matchballen nodig had om de winst te grijpen.

De beste junioren kunnen dit jaar tickets verdienen voor Europese kampioenschappen onder 25 en onder 21. Daarvan zijn Tom Slikker en Joris van ’t Zelfden al verzekerd.

Veel lof was er in Sluiskil voor de organisatie in HCR Dallinga en de opkomst van vele toeschouwers.

 


 

De eindstand van het NK (moyenne en hoogste serie):

1 Tom Slikker 0.813-6

2 Joris van ’t Zelfden 0.885-5

3 Leon Dudink 0.762-6

3 Nick Dudink 0.620-5

5 Luca Philipoom 0.674-4

6 Xavier Siahaija 0.679-7

7 Gilano Vloedmans 0.463-3

8 Joeri Wilkowski 0.403-5

9 Jayden van Buren 0.403-5

10 Robin Dobbeleir 0.230-2

11 Sean van Buren 0.307-4

12 Levi van der Hout 0.235-3.

 

 

Meer informatie
Alle informatie, wedstrijdschema's en uitslagen: https://www.driebanden.nl/prestatiesport/junioren/nk-junioren-2024

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's ©Ton Smilde
Uitslagen: KNBB Sectie Driebanden


 

Driebanden Jeugd/Junioren KNBB
Volg ons online