Toernooien laatste fase seizoen 2023/2024

07 maart 2024

Het Snookerseizoen 23/24 is nog in volle gang, echter met het aanbreken van de lente, naderen wij ook de laatste fase van dit seizoen. Hieronder een overzicht van wat ons nog te wachten tot aan de zomervakantie.

Bezoek de toernooipagina op cuescore. (klik voor pagina)
We raden ook aan om deze in je favorieten op te slaan, zodat je altijd op de hoogte bent en je snel kan navigeren naar jouw toernooi.

- Rankingtoernooien, 17 maart
Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor drie van de vier rankingtoernooien op zondag 17 maart. Deze toernooien vinden plaats op de locaties in Veghel, Vlaardingen, en Doetinchem. Locatie Hilversum is reeds vol, maar via de comments in Cuescore kan je je aanmelden voor de reservelijst. Schrijf je nog snel in om rankingpunten mee te pakken voor kwalficatie voor de Masters. Let op: inschrijven is mogelijk tot 14 maart, 18:00 uur.

- NK Six-Reds, 14 april en 12 mei
Op zondag 14 april worden de kwalificatietoernooien voor het NK Six-Reds georganiseerd in Westend Zaandam, Good Times Veghel en het nieuwe Snookervereniging Groningen.
Deze toernooien vormen samen de poort naar het hoofdtoernooi, dat met de beste 32 spelers plaatsvindt op zondag 12 mei in Zaandam. Strijd mee voor de laatste rankingpunten van het seizoen en de goedgevulde prijzenpot, waar de winnaar maar liefst € 700,- mee naar huis neemt. Prijzen zijn er vanaf de laatste 16. Zie Cuescore voor alle informatie. Inschrijvingen zijn nu open en sluiten op 11 april om 18:00 uur.

- NK Scottish Doubles, 18 en 19 mei
Op zaterdag 18 mei, vinden voor het eerst de kwalificaties voor het NK Scottish Doubles plaats in Good Times Veghel, Snookervereniging Groningen en Westend Zaandam. Een unieke draai aan dit toernooi is dat spelers per stoot wisselen, in plaats van per beurt. Een hele andere dynamiek van koppelen. 
De finaledag met de beste 16 koppels vindt plaats op zondag 19 mei in Zaandam. Alle informatie over het toernooi en over de spelregels, is beschikbaar op de Cuescore-pagina onder de informatie van het toernooi. Inschrijvingen zijn nu open en sluiten op 16 mei om 18:00 uur.

- NK 50+, 26 mei en 23 juni
Het NK Senioren wordt exclusief voor spelers van 50 jaar en ouder bij aanvang van het toernooi (geboren op of voor 26 mei 1974). De kwalificaties zijn gepland op 26 mei, met het hoofdtoernooi op 23 juni. Zowel de kwalificatie als het hoofdtoernooi zullen plaatsvinden in Delta Den Haag. Inschrijving kan nu via Cuescore. (zie toelichting besluit leeftijdsgrens naar 50+)

- NK Dames, 26 mei
NK Dames zal plaatsvinden bij Snookervereniging Utrecht in Vleuten. Het toernooi gaat door bij minimaal 4 deelnemers. Inschrijving kan nu via Cuescore.

- Ranking Masters (Invitation only), 30 juni
Ten slotte worden de Rankingmasters gepland, waarbij de top 24 van de ranking wordt uitgenodigd om te strijden voor de finale prijzenpot van dit seizoen. Dit is een exclusieve kans voor spelers in de top 24. Nummer 25 wordt niet uitgenodigd bij afmelding van een top 24 speler.  Zorg dat je de laatste twee kansen pakt voor rankingpunten om in de top 24 te komen of te blijven. Meer info volgt spoedig.

 

Toelichting bij NK 50+

Tijdens de sectieraad van 23 mei 2023 is er gesproken over het aanpassen van de leeftijdsgrens van de categorie senioren. Het algemene gevoel binnen de vergadering was dat dit inderdaad noodzakelijk was omdat het seniorentoernooi een toernooi is waar iedereen aan mee mag doen op een kleine selectie spelers na.

Op basis van dit gevoel is de leeftijd aangepast naar 55+. Dit heeft de nodige bezwaren opgeleverd, waardoor wij ons genoodzaakt hebben gevoeld de cijfers in kaart te brengen.

Op dit moment heeft de KNBB 355 speelgerechtigde leden. Hiervan zijn er 305 leden 40 jaar of ouder. Van de 50 leden die onder de 40 jaar zijn, heeft minder dan de helft in de afgelopen 2 jaar aan een KNBB georganiseerd toernooi meegedaan. 

Effectief betekent dit dus dat je een toernooi organiseert waar je 24 leden voor uitsluit. Wij vinden op basis van deze cijfers (gestaafd door het gevoel vanuit de sectieraad) dit toernooi geen toegevoegde waarde ten opzichte van het open NK.

We hebben besloten de leeftijd te herzien naar ouder dan 50 jaar bij aanvang van het toernooi (geboren op of voor 26 mei 1974). Hiermee verhogen wij het mogelijk aantal inschrijvingen van 115 (55+) naar 208 (50+).

Wij beseffen ons dat er altijd spelers zijn bij elke beslissing die buiten de boot vallen. Op dit moment hebben wij voor het komende NK de knoop doorgehakt. Deze beslissing mag ter discussie gesteld worden op de volgende sectieraad, maar zal bindend blijven voor het komende NK senioren. 

KNBB NK Ranking
Volg ons online