Therese mist net de gouden finish in Guri

Therese Klompenhouwer speelt voortreffelijk toernooi in World Cup van Guri, maar mist net de finishing touch om het hoofdtoernooi te halen. Dick Jaspers start op de eerste dag in een poule met Antonio Montes, Lütfi Cenet en Pedro Gonzalez.

07 november 2019

GURI - Het kleurrijke veld van zestien winnaars werd aangevoerd door Chang Hoon Seo, een vrij onbekende Koreaan, met in zijn spoor onder andere drie Nguyens en één Dustin Jäschke. Drie spelers kwamen het hoofdtoernooi van de World Cup in Guri binnen met gemiddeldes boven de twee: de Koreaan aan kop, Lütfi Cenet en Nikos Polychronopoulos. Zeven spelers haalden de maximale punten, vier spelers kwalificeerden zich met poulewinst en één winstpartij. De drie runners-up waren alle drie Spaanstalig: Dani Sánchez, die het beste gemiddelde van allemaal had (2.333), Jose Juan Garcia en Antonio Montes. Cong Thanh Nguyen was een opvallende poulewinnaar met 0.919 gemiddeld. Therese Klompenhouwer miste net de finishing touch: na een prachtige overwinning op Dustin Jäschke, was een jonge Koreaan Hoon net te sterk in de tweede partij. ,,Ik heb echt een heel goed gevoel gehad, was heel goed geconcentreerd, maar jammer is het net niet gelukt de beste 32 te halen.'' Het vertrouwen bij de Nederlandse wereldkampioene is niettemin optimaal na de World Cup in Veghel (series van 10 en 12 in 1 partij) en in Guri een slotserie tegen Jäschke van 11.

Seo Chang Hoon, die schitterde met twee series van 13, is een betrekkelijk nieuwe ster in het Koreaanse biljarten. Hij is weliswaar 38, maar heeft een eigen biljartclub, Kyungki Do, en speelt pas voor het derde jaar mee in World Cups. Dani Sánchez, die een van zijn belangrijke sponsors is, was zijn tegenstander vandaag, nadat de Spanjaar in zijn eerste partij had geëxcelleerd met 40 punten in 10 beurten. Hoon, een sympathieke vrijgezel, kreeg de viervoudig wereldkampioen in zijn greep en won de partij na 31-10 met 40-30 in 20 beurten.

De 27-jarige Duitser Dustin Jäschke kon zijn vreugde niet op met zijn kwalificatie, de tweede keer dat hij een hoofdtoernooi haalt in een World Cup. ,,Ik heb de eerste keer in Blankenberge geluk gehad als beste runner-up en nu door een speling van het lot. Ik verloor mijn eerste partij van een geweldige Therese Klompenhouwer, die uitspeelde met elf en waarin ik zelf veel te zenuwachtig was. Daarna won ik zelf van Dong Hoon Kim in een prima partij en de Koreaan versloeg Therese, waardoor ik met het beste gemiddelde overging. Ik ben er heel gelukkig mee.'' In het hoofdtoernooi treft Jäschke, die één keer Duits Master was in 2015, onder meer de kersverse Duitse kampioen Martin Horn.

Lütfi Cenet, op de drempel van de top 14 na zijn finaleplaats in Veghel, maakte weer een voortreffelijke indruk met overwinningen op Turgay Orak in 17 beurten (40-30) en op Bong Chul Kim mete 40-23 in 21. Nikos Polychronopoulos vocht een duel op hoog niveau uit met Jose Juan Garcia, waarin beide rond de twee gemiddeld speelden en de Griek zijn tegenstander in de nabeurt net niet gelijk zag eindigen: 40-39 in 20.

Nguyen Quoc Nguyen schakelde zowel Gökhan Salman als Gregory Le Deventec uit, Jun-Tae Kim, één van de beste jonge Koreanen, won van Roland Forthomme en Carlos Campino. Dion Nelin schaarde zich weer bij de beste 32, waar Duc Anh Chien Nguyen, één van de coming men uit Vietnam, en Dinh Nai Ngo en Xuan Cuong Ma ontbreken. Therese Klompenhouwer was dicht bij de laatste kwalificatie, maar had na de glanzende winstpartij tegen Dustin Jäschke een mindere wedstrijd tegen Dong Hoon Kim.

Het vervolg, met 32 spelers in acht poules van vier, geeft een spectaculaire reeks van partijen te zien. De meest opvallende poules brengen Jae-Ho Cho, HaengJik Kim en Jun-Tae Kim aan de tafel en Dani Sánchez, Torbjörn Blomdahl en Tayfun Tasdemir in één poule.

De dagwinnaars op donderdag:

1 Chang Hoon Seo 4-2.285-13
2 Lütfi Cenet 4-2.103-8
3 Nikos Polychronopoulos 4-2.051-11
4 Nguyen Quoc Nguyen 4-1.818-11
5 Jun-Tae Kim 4-1.777-9
6 Dion Nelin 4-1.702-7
7 Sung-Won Choi 4-1.509-9
8 Cong Thanh Nguyen 3-0.919-5
9 Duy Trong Nguyen 2-1.719-10
10 Can Capak 2-1.666-7
11 Yusuke Mori 2-1.181-5
12 Dustin Jäschke 2-1.469-13

Beste runners-up:
1 Dani Sánchez 2-2.333-11
2 Jose Juan Garcia 2-1.975-8
3 Antonio Montes 2-1.897-8.

Wan Young Choi werd uitgeschakeld met de hoogste dagserie van 15.

De groepsindelingen voor de eerste dag van het hoofdtoernooi:

Poule A: Dick Jaspers, Antonio Montes, Lütfi Cenet, Pedro Gonzalez

Poule B: Marco Zanetti, Chang Hoon Seo, Myung Woo Cho, Jose Juan Garcia

Poule C: Tayfun Tasdemir, Dani Sánchez, Torbjörn Blomdahl, Jung Pyo Hong

Poule D: Semih Sayginer, Yusuke Mori, Jung Han Heo, Nikos Polychronopoulos

Poule E: Eddy Merckx, Nguyen Quoc Nguyen, Martin Horn, Dustin Jäschke

Poule F: Jae-Ho Cho, Can Capak, HaengJik Kim, JunTae Kim

Poule G: Quyet Chien Tran, Jérémy Bury, Dion Nelin, Sung-Won Choi

Poule H: Sameh Sidhom, Cong Thanh Nguyen, Murat Naci Coklu, Sung-Won Choi.

Tekst: Frits Bakker

Foto Therese Klompenhouwer (Kozoom)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online