Therese Klompenhouwer, de weg naar de top en de vele titels

Therese Klompenhouwer (39) speelt deze week voor weer een Europese titel in het driebanden en kijkt vooruit naar de nieuwe uitdaging: over discipline, training, hard werken, het leven van een profspeelsters (interview voor Kozoom en KNBB)

10 mei 2022

HALLE ZOERSEL - De biljartarena van Danielle le Bruyn, een van de coryfeeën van het damesbiljarten, opent deze week de deuren voor het Europees kampioenschap driebanden voor dames (13-15 mei). Therese Klompenhouwer uit Nederland, de achtvoudige Europese kampioene, verdedigt haar titel in een veld van 23 speelsters. De hoofdprijs is 1.000 euro, de nummer twee is goed voor 500 euro. De belangrijkste rivalen van Therese Klompenhouwer, die ook viervoudig wereldkampioene is en de onbetwiste favoriete voor weer een Europese titel, komen uit Nederland, Turkije en België. Het prijzengeld van 1000 euro is voor Therese Klompenhouwer, één van de weinige full-profs in het gezelschap van Europese dames, niet de voornaamste motivatie om het toernooi aan haar palmares toe te voegen. ,,De premie voor de winnaars mag wel eens omhoog, zeker nu we met 24 speelsters aan het kampioenschap meedoen'', vindt Therese, die een geweldige vorm heeft getoond in de partijen die ze in de afgelopen weken heeft gespeeld.

Kozoom sprak uitgebreid met de wereldkampioene en Europees kampioene over het komende EK, de concurrentie, de ontwikkelingen van het damesbiljarten en het contact met de voormalige wereldtoppers.

 

 

Kozoom/Frits Bakker: Dus eigenlijk vormt de Europese top bij de dames, al jarenlang met dezelfde gezichten, geen echte bedreiging voor jou om weer een Europese titel te halen?
Therese: Het is zelfs moeilijk om van een top te spreken, omdat ik vind dat Karina Jetten, dus ook uit Nederland, de sterkste is die na mij komt. De rest daarachter ligt heel dicht bij elkaar. Ik hoop altijd op een beetje progressie en groei van mijn rivalen, maar die hoop is vaak ijdel.

Kozoom/FB: Zijn de Turkse dames, zoals Müjden Karakasli en Arzu Gök ook niet wat dichterbij gekomen. En bijvoorbeeld Jaimie Buelens, de Belgische kampioene die een heel sterke finale in België heeft gespeeld?
Therese: Dat zijn zeker dames die kans maken op een podiumplaats. Arzu Gök is de Turkse kampioene, maar moet zich nog bewijzen op Europees niveau. En Jaimie Buelens heeft in de finale van het Belgisch kampioenschap een heel sterke partij gespeeld. Ik heb het Europees kampioenschap acht keer op rij gewonnen, natuurlijk ben ik weer de grote kanshebber als ik naar de bezetting kijk. En als ik de nummers twee zie van de laatste EK's, die zijn er nu ook bij. Karina Jetten, Karakasli, Degener, Cardoso en Le Bruyn.

Kozoom/FB: Het wordt een heel ander toernooi dan in de laatste jaren, toen het EK voor vrouwen deel uitmaakte van het mega-toernooi met alle disciplines in Brandenburg.
Therese: Ik speel liever toernooien in een wat grotere arena, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Het wordt zeker een mooi evenement bij Danielle.

Kozoom/FB: Hoe kijk je naar de 23 speelsters in de verschillende poules, onder andere qua bezetting uit de verschillende biljartlanden?
Therese: Ik vind het geen goede zaak dat wij met 5 Nederlandse speelsters daar kunnen spelen. Dat is omdat ze anders niet aan 24 speelsters kunnen komen. Tuurlijk, voor Nederland is het mooi, maar voor het EK niet. Ik zou willen dat zo veel mogelijk landen uit Europa te zien zijn op zo'n Europees kampioenschap.

Kozoom/FB: Het is een kwestie van bloedarmoede toch, dat er bijvoorbeeld niet eens 24 speelsters zijn. De beste twee van elke poule gaan door naar de knock-outs, maar in één poule zijn zelfs maar twee speelsters: Gülsen Degener en Danielle le Bruyn. Die krijgen dus een warming-up zonder te moeten winnen.
Therese: We komen gewoon niet aan die 24 speelsters, dat is een zekere vorm van armoede, inderdaad. Maar laten we eerlijk zijn: in Azië, met zijn vele biljarters mega groot, is het niet anders. Het zijn de Koreanen die daar op de kampioenschappen spelen, ik zie bijna geen andere landen op een Aziatisch kampioenschap.

Kozoom/FB: Waarom blijft Europa zo achter, vooral in het damesbiljarten, waar geen nieuw talent komt en al jaren met dezelfde bezetting wordt gespeeld? Kun jij daar een verklaring voor vinden?
Therese: Ik vind niet dat je het kan vergelijken met Korea bijvoorbeeld. Hier in Europa verdwijnen steeds meer biljarttafels en in Zuid Korea komen er alleen maar bij.

Kozoom/FB Zullen we het ook eens hebben over de motivatie voor jonge speelsters. Het is zo dat de meeste deelneemsters aan het EK zelf alles moeten betalen, of toch heel veel. De Nederlandse dames krijgen alles vergoed door de KNBB, de bond, bij de Turken zijn dat zelfs alleen de nummers één en twee. Kijk eens naar Jaimie Buelens, die in eigen land een EK speelt en vorig jaar derde was in Turkije. Die zegt: biljarten is mijn hobby en een grote passie, maar ik moet alles zelf betalen. Zelfs meedoen op een EK. Ze heeft 125 euro moeten betalen om mee te doen en reist elke dag 45 minuten op en neer naar huis. Ze krijgt geen hotel, geen eten en drinken vergoed, zo ziet het Europees biljarten bij de dames er dus eigenlijk uit.
Therese: Dat is één belangrijke reden waarom we niet verder groeien. Maar ook: de meeste dames die gaan biljarten hebben geen trainer, gebrek aan mogelijkheden om te trainen, moeten inderdaad zelf in alles investeren en werken vijf dagen in de week of hebben een gezin.

Kozoom/FB: Hoe heb jij op een zeker moment kunnen beslissen om profspeelster te worden en dus alles op biljarten te zetten?
Therese: Ik kan leven van de prijzengelden, van de toernooien waar ik word uitgenodigd en van de sponsoren. Vroeger kreeg ik een vergoeding van NSF van zo'n 1100 euro per maand en een onkostenvergoeding. Maar dat is in 2010 al gestopt, dus nu moet ik het allemaal zelf doen.

Kozoom/FB: Hoe heb je dat gered na het wegvallen van dat maandgeld?
Therese: Het waren een paar moeilijke jaren om te overleven, maar de laatste drie jaar lukt het me goed. Ik ben nu alleen zonder partner, dan red ik me financieel wel. En door mijn prestaties, waardoor ik uitnodigingen krijg voor toernooien, zoals ook in Korea. Daar zijn mooie prijzengelden te verdienen. Maar uiteindelijk komt alles dus door mijn prestaties op het biljart. Je krijgt niets voor niets. Veel trainen, de juiste discipline. Ik leef voor mijn sport en wil altijd presteren.

Kozoom/FB: En niet te duur leven, uitgaan, vakanties, dure auto's?
Therese: Dat valt wel mee hoor. Ik kan gewoon uitgaan en heb net een nieuwe auto gekocht. Dat komt ook omdat ik goed presteer, ook in toernooien en wedstrijden met de mannen. Als ik dat niet zou doen, zou ik een stuk minder verdienen. Ik moet wel zeggen dat de KNBB mij altijd heeft gesteund op weg naar de top. En nu ik aan de top sta, willen ze mij daar graag houden. De samenwerking is heel goed en fijn.

Kozoom/FB: Volg je de dames nog die naar de PBA zijn vertrokken en voorheen met jou om de wereldtitels streden? Kijk je veel naar PBA beelden? Is het jammer dat die speelsters wegzijn en er dus veel minder concurrentie is overgebleven? Heb je nooit spijt gehad dat je zelf niet heel serieus hebt overwogen om die stap naar de PBA te maken?
Therese: Ik kijk niets van de PBA. En heel af en toe heb ik nog contact met Orie Hida, verder niet. Tuurlijk is het jammer dat ze wegzijn, maar ik kan de stap goed begrijpen, helemaal vanuit die Aziatische speelsters gezien. En nee..., ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik zelf de stap niet heb genomen. Ik ben tevreden met wat ik nu heb en hoe mijn leven nu is.

 

 

De poule-indelingen voor het Europees kampioenschap in Zoersel:

Poule A:
Therese Klompenhouwer (Ned)
Céline Jacques (Fr)
Yenny Bajtner (Zwe)

Poule B:
Karina Jetten (Ned)
Monika Steinberger (Oos)
Nanna Petersen (Den)

Poule C:
Estela Cardoso (Spa)
Helga Mitterböck (Oos)
Mirjam Pruim (Ned)

Poule D:
Irena Michalkova (Tsj)
Charlotte Sörensen (Den)
Monique Wilkowski (Ned)

Poule E:
Jaimie Buelens (Bel)
Katja Titze (Dui)
Joke Martijn (Ned)

Poule F:
Marianne Mortensen (Den)
Güzin Müjde Karakasli (Tur)
Magali Declunder (Fr)

Poule G:
Arzu Gök (Tur)
Christine Morel (Fr)
Marie-Rose Rouffa (Bel)

Poule H:
Danielle le Bruyn (Bel)
Gülsen Degener (Tur)

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Longoni/Kozoom

Driebanden EK Klompenhouwer, Therese
Volg ons online