TeamNL met drie outsiders op jacht naar succes bij WK 8-Ball

Predator zet het klassieke 8-ball internationaal weer op de kaart met een groots opgezet WK in Puerto Rico - en TeamNL is met drie spelers aanwezig

20 november 2022

Maar liefst 10 jaar heeft de poolwereld moeten wachten op een WK in de spelsoort die bij het grote publiek toch wel het bekendst is, het 8-Ball.

Wie heeft er niet weleens op vakantie of in de kroeg een spelletje “pool” gespeeld waarbij je de halve of de hele ballen wegspeelt en als laatste de zwarte, al dan niet in de tegenovergestelde pocket?

Waar de laatste jaren, met name ook door de invloed van Matchroom en hun Mosconi Cup het professionele circuit in het Poolbiljart de focus heeft op het meer flitsende en spectaculaire 9-Ball, heeft Predator, marktleider als fabrikant van poolbenodigdheden zich gestort op eerherstel voor het klassieke 8-Ball.

 

 

In het paradijselijke San Juan, Puerto Rico strijden 128 van de beste poolspelers ter wereld om deze prestigieuze titel. Onder hen drie sporters van TeamNL: Marco Teutscher, Jan van Lierop en Tim De Ruyter.

 

 

Teutscher (30), tegenwoordig residerend in Nieuw Zeeland, is de meest gelouterde van het drietal. Dat de spelsoort hem wel ligt, toonde Teutscher al met zijn overwinning tijdens het Jumbo NK 8-Ball.

 

 

Van Lierop (22) is op zoek naar een echte doorbraak in het senioren circuit. Veelvuldig eremetaal als Junior, is voor Van Lierop dit WK een mooie kans om zijn voet tussen de deur te zetten bij de grote mannen.

 

 

Voor De Ruyter (26) kwam deelname aan het WK als een verrassing. Het veelzijdige biljarttalent uit Roosendaal heeft dit jaar geïnvesteerd in ontwikkeling van zijn kennis en kunde met lange trips naar de bakermat van de sport, de Verenigde Staten. Ook is Tim een rijzende ster als commentator bij de Predator Pro Billiards series en heeft hij het grootste Nederlandse TikTok-kanaal voor poolbiljart. Door een late afzegging, kreeg De Ruyter, die al in Puerto Rico was, de kans om deel te nemen.

In de 1e ronde kreeg hij direct te maken met de titelverdediger Chang Jun-Lin uit Taiwan. Na een wat onwennige start, gooide De Ruyter de schroom van zich af en wist Chang het vuur aan de schenen te leggen. Toch was het de klasse en ervaring van de Taiwanees die de wedstrijd uiteindelijk besliste. De 8-6 einduitslag geeft echter voor De Ruyter ook een goed gevoel om zich via de verliezersronden terug te knokken in het toernooi.

Ook Van Lierop werd door de Spanjaard Delgado (4-8) verwezen naar de herkansingen.

De Nederlandse eer op de openingsdag werd gered door Teutscher, die “local hero” Jomax García met 8-4 versloeg.

 

 

Alle info over WK 8-ball, incl, links naar livestreams, livescores & websites:
https://www.knbb.nl/agenda/wk-8ball
 

#knbb #biljarten #TeamNL #TeamNLpool #TeamNLbiljartpoolsnooker

 

Tekst: KNBB Sectie Pool/Maarten Combrink
Banners & social media posts: KNBB/TeamNL, met foto's Stefan Osnabrug & Frederique Rijsdijk
Overzicht zaal: Predator

 

Poolbiljart TeamNL WK
Volg ons online