TeamNL in Jeddah: Over and out

Een dagelijks verslag van de verrichtingen en ervaringen van de vijf Nederlanders van TeamNL (Niels Feijen, Marc Bijsterbosch, Jan van Lierop, Marco Teutscher, Tim de Ruyter) op het grootste pooltoernooi van het jaar: $250.000 eerste prijs!

Verslag wordt dagelijks geüpdatet

08 juni 2024

 

 

Zaterdag 8 juni

Dag 5 - WK 9-ball - over and out

Marc tegen Eklent Kaci. Kaci wint de lag, breakt, scratched op een haar na en niet veel later staat Kaci 7-0 voor. Marc heeft 1 keer mogen kicken. 

Kaci speelde te goed, Marc kan zichzelf niets verwijten.  Wel onwijs jammer natuurlijk, laatste 16 als eindstation. 

Marc heeft een spel laten zien vol zelfvertrouwen  en rust. In de ons de nabije toekomst gaat hij vast nog mooie dingen laten zien. Voor nu; terug naar Nederland en voorbereiden op het EK in Slovenië. 

Alle TeamNL spelers en Alex, bedankt.

 

 

Vrijdag 7 juni

Dag 4 – WK 9-ball Jeddah – Still in it to win it!

In de tussentijdse update hadden we al gemeld dat Marco hill-hill verloor van de Koeweitische Badar en dat Marc gisteren zijn 1ste wedstrijd van dag 4 won van de Pool Konrad Juszcyszyn.

In de avondsessie speelde Marc, voor een plek bij de laatste 16, tegen Ko Ping Chung uit Taiwan. Hij is onder andere wereldkampioen 10-ball geweest (2019)en US-open winnaar 2023.

Marc was fantastisch en speelde waarschijnlijk de beste wedstrijd die tot dan toe op het WK gespeeld was. Behalve dat Marc natuurlijk sowieso zelden mist was het vooral zijn safety spel en shot-keuzes waar Ko Ping Chung absoluut geen antwoord op had. Het was mooi om te zien dat het werk dat Marc hier, samen met trainer/coach Alex Lely, de afgelopen 10 maanden ingestopt heeft uitbetaalde. Ko Ping Chung ging eraf met een indrukwekkende 11-4!

Vandaag, alweer dag 5. Om 12:00 NL-tijd moet Marc het opnemen tegen Eklent Kaci uit Albanië voor een plek in de kwartfinale. Kaci is de volgend wereldkampioen op Marc’s weg naar de finale, hij won het WK 10-ball in 2021 en 2023.

Vanaf vandaag wordt er ook op alle tafels met een 30 seconden shotclock gespeeld. Het wordt interessant om te zien wat dat met de spelers doet op deze moeilijke tafels.

Keep you posted!

 

Update WK dag 4 na de middag.

Marco verliest hill-hill van Badar nadat hij mooi had teruggevochten. Zuur voor Marco.

Marc speelde goed, maakte het toch spannend maar won wel met 11-9 en mag zo door tegen Ko Ping Chung voor een plek bij de laatste 16!!

 

Foto: Matchroom Pool

 

Donderdag 6 juni  

Dag 3: Op weg naar de laatste 64

Een belangrijke dag waarna 64 spelers zullen zijn afgevallen. De middag begon mooi, Marco speelde tegen Phung Nam Pham uit Vietnam. Beide speler strugglede in het begin, maar Marco kon zijn niveau goed oppakken daar waar de Filipijn fouten bleef maken. Een klinkende 9-2 overwinning voor een plaats bij de laatste 64, top!

Ook Marc had zijn eerste wedstrijd gewonnen en speelde dus direct voor plaatsing bij de laatste 64. Hij nam het op tegen Ajdin Piknjac uit Bosnië Herzegovina. Marc zag er goed en ontspannen uit en won relatief eenvoudig, ook met 9-2
Jan van Lierop had ook zijn 1ste wedstrijd gewonnen en moest het nu opnemen tegen de Pool Wiktor Zielinski, geen onbekende voor Jan. Ondanks dat Jan ok speelde, speelde Wiktor vrijwel foutloos en won met 9-3.

In de avond had Jan nog een kans om zich te plaatsen bij de laatste 64. Hij nam het op tegen de Filipijn Jeffrey Ignacio. In het begin ging het gelijk op maar Jan miste de 4 om 5-4 voor te komen. Daarna kreeg Jan het niet meer voor elkaar en won de Filipijn met 9-4. Teleurstelling voor Jan, maar hij komt er zeker weer sterker uit.

Dan hadden we Niels natuurlijk nog. Ook hij mocht het opnemen tegen een Filipijn, James Aranas, die al wat mooie resultaten had neergezet in de Matchroom toernooien. Het breakformat met de 9-ball op de spot en vanuit de breakbox maakt het moeilijk om een goede break te vinden. Dat lukte Niels dan ook niet, hij probeerde vanalles maar de 1-ball kwam steeds te hoog of te laag. Op het laatst speelde Niels nog een paar mooie racks en had kans om het hill-hill te maken. Een moeilijke 5 naar de middenpocket viel net niet waarmee ook voor Niels het toernooi voorbij was. 7-9.

Er zijn al meer grote namen gesneuveld, wat te denken van Carlo Biado, Tyler Styer, Skyler Woodward en Albin Ouchan. Het geeft de moeilijkheid van het toernooi aan. Niels en Jan bevinden zich in goed gezelschap.
Vandaag op DAG 4 beginnen we met Marco tegen de Bader Alawhadi en Marc daarna tegen de Pool Konrad Juszcyszyn en dan vandaar door tot de laatste 16.

Het belooft een mooie dag te worden. Viaplay zendt de TV-tafel live uit. Hopelijk vandaag een keer met een Nederlander.

Keep you posted!

 

Foto: Matchroom Pool

 

Woensdag 5 juni

Van de coach, Alex Lely - WK 9-ball - Dag 2

Tweede dag van het WK, ik moet zeggen dat de zenuwen er bij iedereen nog steeds in zitten. Er is van ontspanning en ritme op de meeste tafels nog geen sprake. Dat zal te maken hebben met de schaal van dit toernooi…ik bedoel het is echt wel indrukwekkend. Het heeft te maken met de strakkere pockets, al spelen ze niet zo scherp als verwacht….nog niet. Een andere factor is voor mij zeker wel dat dit break-format meer en langere safety-battles forceert. Dat saboteert de running-game. Ik vind het zelf wel mooi om te zien zo. De banden geven geregeld verrassend weinig mee trouwens, daar zie ik ook een hoop positie-verlies door.

Als gaandeweg de derde dag de spelers meters hebben gemaakt en er meer gevoel is voor de break, dan verwacht ik wat meer schwung en vorm te zien.

Mijn evaluatie van de dag? Jan was solide tegen Bongers. Ik had meer vuurwerk verwacht van Bongers, met zijn recente Eurotour finale. Hij was fragiel in het begin, waar Janneman mooi gebruik van maakte. Ik vond het van Jan op dat moment, in het begin, indrukwekkend hoe hij vanaf de eerste bal er op zat. Later ook goeie mental game laten zien, in de fase dat Bongers zijn zenuwen in bedwang kreeg en de achtervolging inzette. Een goeie niet-verrassende winst van JvL. Hij is de laatste anderhalf jaar een zeer harde competitor geworden.

Tim verloren van Imran. Dat was jammer. Een wedstrijd die hill-hill verdiende. Mooie strijd met veel safeties heen en weer. Tim heeft echt laten zien wat een rijk arsenaal aan shots hij kent. De baas in de push-outs, paar creatieve oplossingen. Ik hoop dat hij de wedstrijd gebruikt, de positieve elementen, als een platform om door te pakken. Ja, je wordt afgerekend op het resultaat, maar niet de les vergeten te leren die het spel je geeft. Een goeie finish van Imran, de jarenlange ervaring was zichtbaar in de slotfase van deze kraker.

Niels tenslotte….a W is a W. Zichtbaar op zoek naar ontspanning en ritme. Hij is de eerste om dat toe te geven. De Terminator speelt op dag 3 voor plaatsing via de verliezerskant. Dat zal ’s avonds zijn. Gelukkig kan hij ’s ochtends wat uren draaien op de inspeeltafels. Ik denk dat als hij wat ruimte en ontspanning vindt voor zijn grote strokes, dat de tempo-controle op medium+ en harder dan volgt. Cueball will listen…dat is het plan.

Vandaag door tot de laatste 64, daarna single KO. Grote dag.

 


 

Dinsdag 4 juni

Een mooi begin van dag 2

Dag 2 is mooi begonnen met een overwinning van JAN VAN LIEROP op de Duitser Tobias Bongers. Jan speelde goed ondanks de spanning van zo'n 1ste wedstrijd. Morgen verder in ronde 2.

Ook TIM DE RUYTER speelde zijn 1ste ronde wedstrijd tegen de bekende Oostenrijker Mario He. Tim begon goed, maar Mario ging All-in en kreeg de run of the balls. Tim kan zich niets verwijten. Vanavond 22.00 speelt Tim zijn 2de wedstrijd.

Ook vanvond, om 20.30 local time, speelt Niels zijn 2de wedstrijd.

We'll keep you posted.

 

 

Maandag 3 juni

Dag 1 WK 9-ball– Meteen spektakel

We zijn begonnen, en hoe! Matchroom en de Saudi’s hebben flink uitgepakt met een prachtige venue en een fan-zone waar je U tegen zegt.

Het gaat natuurlijk om onze spelers!

Het eindigde laat met MARC BIJSTERBOSCH. In een degelijke wedstrijd die behoorlijk spannend was, was Marc toch gewoon de betere over Lo Ho Sum. Niet de eerste de beste want deze Lo Ho Sum was toch gewoon runner up in de World Pool Masters 2022.

Daarvoor had MARCO TEUTSCHER een prachtige prestatie neergezet met een klinkende 9-5 overwinning op Carlo Biado!! Marco was op alle vlakken de betere, zowel shotmaking als safety’s . Vrijwel foutloos. Carlo Biado, 2-voudig US-open winnaar, verwezen naar de verliezerskant.

NIELS FEIJEN kende niet zo’n goede 1ste ronde. Hij verloor van de Amerikaan Hunter Lombardo. Niels kon niet zijn niveau halen, Lombardo daarentegen was heel degelijk.

Vandaag om 20:30 in de herkansing tegen Ahmed Zahid, een local hero.

Ook vandaag, maar dan voor hun 1ste ronde partij: JAN VAN LIEROP tegen de Duitser Tobias Bongers en TIM DE RUYTER tegen de Oostenrijkse topper Mario Hé.

We’ll keep you posted!

 

 

Zondag 2 juni

WK 9-ball in Jeddah - Matchroom pakt uit!

Poolvrienden,

Morgen begint het WK 9-ball in Jeddah Saudi Arabië met 128 spelers voor een totale prijzenpot van $1.000.000!!

En Nederland is goed vertegenwoordigd met Niels Feijen, Marco Teutscher, Marc Bijsterbosch, Tim De Ruyter en Jan van Lierop.

Morgenavond beginnen Niels, Marco en Marc.

Dinsdag begint het toernooi voor Tim en Jan

Alle uitslagen en toernooischema zijn te vinden op wntlivescores.com. Overige info op matchroompool.com.

We zullen jullie dagelijks een update geven hoe het gegaan is met onze jongens.

 

 

Alle info WK 9-ball:
www.knbb.nl/agenda/wk-pool-9ball

 

Tekst & foto's: KNBB Sectie Pool

Poolbiljart Prijzengeld TeamNL
Volg ons online