Team Europe wint Mosconi Cup wederom!

Mooie 11-7 zege voor de spelers van Team Captain Alex Lely.

Met dank aan Çakti Aswan voor de updates, foto's & video's

04 december 2022

Las Vegas, 3 december 2022 - De conclusie na dag 3 van de 2022 Mosconi Cup. Europa leidt 8-6 tegen USA en de eerste die 11 bereikt neemt de cup naar huis. De eerste wedstrijd van de dag is door het publiek gekozen: Shane Van Boening/ Skyler Woodward tegen David Alcaide/ Francisco Sanchez Ruiz.

USA wint de lag en maakt meteen een negenbal combinatie om de score te openen.

Dan is Europa aan zet, maar krijgt geen grip op de tafel. Er volgt een kat en muis spel van safety’s en Europa pakt het eerste punt, omdat Shane Van Boening de acht laat liggen: 1-1.

USA neemt het initiatief met safety’s en speelt de tafel leeg na een virtuoos jump shot van Van Boening. USA speelt vooralsnog beter, vandaag, en dat wordt onderstreept door de droge break van Europa in het volgende rack. USA speelt beheerst de tafel leeg en pakt een 3-1 voorsprong. Je voelt het zelfvertrouwen van USA, spelers en publiek, groeien.

Door de droge break van USA mag het Spaanse duo weer aan tafel. Ze tonen feilloos spel en verkleinen de achterstand: 3-2.

Weer een droge break voor Europa. Het wordt tactisch. Woodward creëert een kans met een bank shot op de één; USA vergroot de voorsprong naar 4-2, op de hill. USA is volledig ‘back in business’, heel sterk.

Captain Alex Lely komt Alcaide en Sanchez Ruiz moed inpraten.

USA breakt, de één verdwijnt, Shane mist de bank shot en laat de twee voor de pocket liggen. Dankzij een koelbloedige 3/4 combinatie van Sanchez Ruiz, spelen de tafel leeg: 4-3. Ze zijn taai en vastberaden. VAMOS! 

Europa breakt, ervaren problemen op de vier, waardoor ze de vijf missen. USA wint de eerste partij van de dag met 5-3, klinkende cijfers afgezet tegen de kwaliteit die ze hebben laten zien.

Europa moet nu extra voorzichtig zijn en kwaliteit tonen.

EUROPE 8-7 USA

 

 

Tweede partij van de dag: David Alcaide tegen Skyler Woodward. Tactische opstelling van beide teams, omdat ze net warmgespeeld zijn.

Alcaide mag beginnen, breakt maar verliest positie op de drie. Hij legt Woodward snooker, maar de Amerikaan rest zichzelf eruit met een jump shot en speelt de tafel leeg. Weer opent USA de score: 1-0. De wet van de remmende voorsprong voor Europa?

Droge break van Woodward, maar Alcaide profiteert eer niet van: het lukt hem niet om de één te potten. Woodward probeert een één/negen combinatie, die er gelukkig niet in gaat. Een tactische stotenwisseling forceert Alcaide om een fout te maken en geeft Woodward een kans op de drie. Die wordt volledig verzilverd: 2-0. Europa is in de problemen, want het zelfvertrouwen kan zo geleidelijk wegzakken.

Lekker!!! Alcaide breakt en speelt de tafel leeg. Eerste punt op het scorebord: 2-1. Mentaal, superbelangrijk, want het gaat niet lekker.

Het helpt dan niet, wanneer Woodward een drie/negen combinatie schiet voor 3-1.

In het vijfde rack, vind Alcaide de inspiratie om de één te cross banken. Zelfs de Amerikanen kunnen dat appreciëren. Woodward creëert een kans, maar speelt het niet uit. Alcaide pot de acht, ondanks de lastige positie van wit aan de band. Hij pakt het punt en kan zo terugvechten, uit het dal klimmen. Woodward 3-2 Alcaide.

Ball in hand! Dat is net wat Alcaide kan gebruiken. Hij trekt de stand gelijk naar 3-3. Wellicht een keerpunt? Team Europa springt van de bank om Alcaide opgelucht te feliciteren. Maar het is nog niet gedaan.

JA, dat is ‘m! Alcaide pakt op het juiste moment de 4-3 voorsprong. Nu, ziet het er beter uit voor Europa.

Woodward verliest de witte bal bij de break en Alcaide speelt de tafel leeg met bal in hand. Hij wint de partij 5-3 en brengt Europa op twee punten voorsprong. Wat een ommezwaai van deze partij. Alcaide startte fragiel en eindigde ijzersterk.

EUROPA 9-7 USA

De spanning is te snijden!

 

 

Derde match van de dag: Shane Van Boening tegen Jayson Shaw.

Shane breakt en speelt de tafel leeg, Jayson breakt en speelt de tafel leeg en steelt ook bijna een rack van de tegenstander en geeft ook bijna een rack weg aan de tegenstander: 2-2. We hebben een wedstrijd!

In de tussentijd, aan de bar, een Amerikaanse supporter: “Het kan me niet schelen of we verliezen, maar Shane moet van Jayson winnen; ik heb geen zin om Shaw te zien dansen”. Shaw maakt emoties los.

Van Boening faalt de één te potten en later, de vier. Waardoor Shaw het rack feitelijk bijna cadeau krijgt. Maar ook hij mist, de vijf. Ook Van Boening mist de vijf, twee keer. De poolgoden zijn blijkbaar nu aan de kant van Shaw. Hij steelt het punt om op een 3-2 voorsprong te komen. Een rommelig rack, omdat de Mosconi Cup fouten bij de besten afdwingt. Na dit rommelige rack, gaat captain Alex Lely genoodzaakt met Jayson praten.

Shaw verliest de witte bal bij de break, maar Van Boening laat de zes voor de pocket liggen. USA is het weg aan het geven, zou je nu zeggen. Shaw bereikt ‘the hill’: 4-2.

Van Boening is niet scherp en geeft Shaw een kans op de twee, maar die verzilverd het niet. Dus USA kan hun breakbeurt verdedigen: 4-3. Een sprankel hoop voor USA, er wordt optimistisch gejuicht.

Het is over. Shaw speelt de tafel leeg voor 5-3 en brengt Europa op 10-7 voorsprong. Nog maar een punt voor de winst van de Mosconi Cup. Amerika moet dus alles winnen om de cup te mogen heffen. Gezien de situatie, zelfs USA’s beste speler - Shane Van Boening - speelt onder de maat, gaat dat onmogelijk worden, maar we gaan het zien.

EUROPA 10-7 USA

---

We pakken de potentieel laatste partij op bij 1-1: Tyler Styer tegen Joshua Filler.

Filler’s witte bal verdwijnt na het potten van de acht in de pocket. Styer krijgt de 2-1 voorsprong cadeau. Het dak gaat er natuurlijk af!

Styer verliest de witte bal in de pocket bij de break. Filler kiest voor een safety, want de vier ligt moeilijk. Styer moet uit de snooker komen, speelt de vier vrij en geeft bal in hand weg. Tactisch dus sterk van Filler, die het gat dicht naar 2-2 gelijkspel.

Ondanks de droge break van Filler, weet Styer er geen voordeel uit te halen: hij mist de 3/7 carambole. Filler komt op 3-2 voorsprong.

Weer een droge break, deze keer van Styer. Filler snookert zichzelf en verliest de beurt, waardoor Styer zijn break verdedigt. 3-3, het gaat gelijk op. Beide spelers maken fouten. Het is wachten op wie een foutje te veel maakt.

Rack zes, Joshua mist de moeilijke snijbal op de acht. Styer mist een bank shot. Filler mist verrassend een standaard bal en Styer gaat nogmaals voor een onmogelijke bank. Filler trekt aan het langste eind: 4-2.

Match point voor Mosconi Cup winst. Nu? Of gebruikt USA nog een leven?

Filler breakt, één gaat weg, kiest voor een safety, maar Styer kan de twee zien. Hij maakt hem, dan de drie, vier, vijf, neemt diep adem voor de zes, pot zeven met wit aan de band, acht en met een grote grijns pot hij de negen: 4-3. USA LEEFT NOG!

De twee ligt lastig, na Styer’s break. Dus hij speelt een hele goede snooker, waar Filler wel uitkomt, maar het open achterlaat voor zijn tegenstander. Styer begint zijn run, maar moet even adem- en drinkpauze nemen. De inzet is hoog: overleven of de Mosconi Cup verliezen. Styer speelt een snooker, waar Filler weer uitkomt, maar een niet vanzelfsprekende snijbal op zeven achterlaat. Die pot Styer, maar ‘choked’ op acht.

Filler heeft het voor het oprapen. EUROPA WINT DE MOSCONI CUP 11-7 van USA!

 


 

Alle Mosconi Cup verslagen/artikelen op een rij

 

Tekst, video & foto: Çakti Aswan

Europa Mosconi Cup Poolbiljart
Volg ons online