Start integrity manager binnen KNBB, NDB en SFN

Per 3 april 2023 is Erik Bijl gestart als integrity manager. Erik wordt hét aanspreekpunt voor het bestuur/de directie van Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB), Nederlandse Darts Bond (NDB) en Skateboard Federatie Nederland (SFN), allen gehuisvest aan de Archimedesbaan 7 in Nieuwegein

 

05 april 2023

De integrity manager zal starten met ontwikkelen van een goed plan van aanpak op integriteit en daarna ook de uitvoering hiervan in gang gaan zetten. Dit alles met het doel bij te dragen aan het bevorderen van een eerlijke, veilige en schone sport, het tegengaan van integriteitsschendingen en het signaleren en beperken van integriteitsrisico’s binnen de sportbond. Ook zorgt de integriteitsmanager samen met directie voor een zorgvuldige behandeling van incidenten en meldingen vanuit de verantwoordelijkheid van de sportbond. De KNBB, NDB en SFN zijn blij met deze versterking op dit belangrijke onderwerp.

De integrity manager wordt mogelijk gemaakt met behulp van subsidie vanuit het Ministerie van VWS en wordt door NOC*NSF opgeleid en programmatisch aangestuurd. (Er wordt dus geen ledengeld vanuit de KNBB aan uitgegeven.) In totaal zijn er 9 integrity managers aangesteld die ook regelmatig met elkaar in contact staan om kennis te delen, samen bij te dragen aan ontwikkeling van collectieve ondersteuningsinstrumenten en input geven aan NOC*NSF voor nieuw beleid. Voor de start van het maken van een goed integriteitsplan zal de integrity manager de komende weken veel gesprekken voeren met mensen uit onze organisatie om allereerst een goed analyse te maken. Jullie komen Erik Bijl dan ook spoedig tegen. Wij wensen Erik veel succes en plezier bij zijn werkzaamheden.

 

 

Erik Bijl over zijn nieuwe functie: “Mijn naam is Erik Bijl, ik ben 35 jaar. Sport is mijn passie. Ik beoefen veel verschillende sporten (hockey, wielrennen, darts en padel), ben jarenlang trainer en coach geweest in de hockeysport en volg veel sporten op de voet. Na mijn Bachelor Psychologie, was het dan ook een logische keuze om de Master Sport en Prestatiepsychologie te volgen.”

“Hierna kreeg ik de kans om bij de politie een opleiding te volgen en aan de slag te gaan als recherchekundige. Door mijn tien jaar politie-ervaring heb ik verschillende hoeken van de maatschappij goed leren kennen. Nu is het tijd om te gaan werken waar mijn passie ligt: de sportwereld.”

 

"De afgelopen jaren hebben we in veel domeinen (binnen en buiten de sport) gezien, dat integriteit een onderwerp is waar continue aandacht voor nodig is. Een proactieve en constructie aanpak is dus gewenst voor elke sportbond"
Erik Bijl

 

“In de functie van integriteitsmanager kan ik mijn passie en ervaring bij de politie goed combineren, om me in te zetten voor een veilig en integer sportklimaat. De afgelopen jaren hebben we in veel domeinen (binnen en buiten de sport) gezien, dat integriteit een onderwerp is waar continue aandacht voor nodig is. Een proactieve en constructie aanpak is dus gewenst voor elke sportbond. Ik zal me de eerste periode verdiepen in de verschillende sporten waarin ik ga werken (biljart, skate, darts) en analyseren waar de risico’s liggen op het gebied van integriteit. Om vervolgens een passende proactieve aanpak neer te zetten voor deze bonden. Ik kom dan ook graag met de echte kenners in gesprek, dus we spreken elkaar snel!” 

 

 

Tekst: NOC*NSF/KNBB/NDB/SFN
Foto: Erik Bijl
Uitgelichte foto: Rechtenvrij via Unsplash

 

KNBB NOC*NSF/Sportbonden Veilig sporten
Volg ons online