Spel met de kegels zorgt voor blije gezichten

Terugblik op succesvol NK 5-Pins met organisator Alex ter Weele en winnaar Ernst-Jan Driessen

13 juni 2018

Het is groot in Italië, in België – maar nog niet in Nederland. Toch werd afgelopen weekend een prachtige stap vooruit gezet.

Bij Biljartvereniging de Jol in Lelystad vond het eerste NK 5-Pins plaats. Ondanks dat het de eerste keer was, was het toernooi in no-time vol, en gingen met zes poules van vijf spelers liefst 30 spelers de strijd aan om het eerste Nederlands kampioenschap 5-Pins. Voor de winnaar lag een mooie prijs in het verschiet: de kampioen wordt afgevaardigd naar het EK 2019 te Brandenburg(D). Ook de kampioen van het tweede NK 5-Pins in oktober of november 2018 zal worden afgevaardigd. Verder waren er ranglijstpunten te verdienen. De twee besten in die ranglijst na de 2 NK’s worden tevens afgevaardigd. Mogelijk vaardigt de KNBB ook landenteams af naar de landenwedstrijd (het EK in even jaren) in Roeselaere(B) en de Euro League voor clubteams (drie toernooien in verschillende landen in Europa). Selectiecriteria daarvoor zijn momenteel nog niet bekend, maar de ranglijst zal ook hiervoor waarschijnlijk de leidraad zijn.

 

 

Voor veel deelnemers betrof dit het eerste officiële 5-pins toernooi in wedstrijdverband! Organisator Alex ter Weele: “Als ik het NK 5-Pins in twee woorden zou omschrijven, zeg ik: Sfeer en gezelligheid. Misschien maar zes van de 30 spelers hadden eerder in wedstrijdverband gespeeld, vandaar dat we in de eerste ronde iedereen al een aantal wedstrijden lieten spelen zonder al te veel consequenties, om ‘warm te draaien’ zeg maar. Het waren slechts twee speeldagen, maar iedereen heeft minimaal acht wedstrijden kunnen spelen, sommigen zelfs meer – en je zag spelers echt tijdens het toernooi beter worden. Spelers zoals de nummer 2, Herold Slettenhaar, en de nummer 4, Marco Wolfs, hebben echt een uitzonderlijke prestatie geleverd!”

Werden vooraf spelers als Roy Zielemans en de ervaren Ernst Driessen genoemd als topfavorieten, de winst ging uiteindelijk naar Ernst-Jan Driessen. Precies, de zoon van Ernst!

 

 

Ernst-Jan Driessen: “Ik vond de opzet erg leuk, en de organisatie heel goed. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd van mijn vader, die vaak in Italië speelt en die mij een aantal stoten heeft geleerd. Een aantal stoten komen voor mij ook best natuurlijk, omdat die ook vaak worden gespeeld bij pool, en dus heb ik mijn achtergrond in zowel pool als carambole goed kunnen gebruiken.”

“In dit toernooi ging het allemaal eigenlijk best soepel. Misschien mede omdat mijn vader wist te ontlopen. Hij werd vroegtijdig uitgeschakeld, anders had ik hem getroffen in de halve finale. Nu ging de weg naar de finale zonder veel grote hobbels. In de finale nam ik snel een 2-0 voorsprong in sets, verloor toen nipt de derde set, maar in de vierde set kon ik het afmaken.”

 

 

“Weet je wat het leuke is aan 5-Pins? Tegen wie je ook speelt, en hoe goed of hoe slecht ook je tegenstander, iedereen speelt evenveel stoten. Na iedere stoot gaat de beurt over, en het is dus aan jou om uit iedere stoot het maximale te halen. Dat wil overigens niet zeggen dat het doel altijd is het maximale aantal punten proberen te maken, want als jij er vier maakt, maar je laat een situatie liggen waaruit je tegenstander er 10 kan maken, dan heb je het slecht gedaan. Dat is een belangrijke reden geweest voor mijn overwinning: voorzichtig puntjes pakken, en altijd voorzichtig neerleggen van de speelbal van de tegenstander in de hoek. Immers, zelf scoren over twee banden valt niet mee, maar goed verdedigen ook niet – en zo leg je dan de druk bij de tegenstander! Dit, gecombineerd met gebruikmaken van de paar aanvallende stoten die ik goed beheers, was voldoende voor de titel. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik nog volop in ontwikkeling ben, en nog maar een fractie van de stoten beheers die bijvoorbeeld de Italianen beheersen. Als die weten dat je een bepaalde stoot niet kunt, dan leggen zij keer op keer die situatie voor je neer, en maak je dus eigenlijk geen kans. Maar om ook dat weer relatief te zien: als een goede speler tegen een minder goede speler speelt, wordt het bij 5-Pins nooit 100-0, het wordt eigenlijk altijd wel 100 tegen 60. Ook dat maakt het spel zo leuk voor iedereen: je bent vaak aan tafel, en je voelt je nooit helemaal kansloos.”

 

 

“Mijn kansen voor het EK? Wel, het is voor mij niet het eerste EK, in 2013 hebben mijn vader en ik al eens meegedaan aan een EK voor teams toen hebben we ook een wedstrijd gewonnen – tegen Luxemburg, meen ik. Maar ik moet eerlijk zijn: de nummer 500 van Italië is waarschijnlijk beter dan ik. Voor de toppers uit erkende 5-Pins landen als Italië en België is een bal half raken of driekwart raken een automatisme, en maar weinig spelers in Nederland zijn zo precies. Maar er zijn op het EK ook spelers van andere landen tegen wie ik zeker een goede kans heb. Mijn doel is dan ook: daar met in ieder geval één overwinning terugkomen, en laten zien dat 5-Pins in Nederland bezig is aan een gestage opmars.”

 

 

Alles over het NK 5-Pins
Website 5-Pins

 

Tekst: KNBB
Foto’s via Alex ter Weele/Marco Wolfs

5-Pins NK
Volg ons online