Soevereine Jaspers toch weer enige landgenoot op slotdag

Na alle mooie prestaties van de Nederlanders is hij toch weer de enige overgebleven landgenoot op de finaledag: Dick Jaspers. Jaspers gaat zonder een centje pijn door dit EK, en heeft vooralsnog uitsluitend ruime overwinningen gehad.

17 juni 2022

 

Kwartfinales:
Jaspers ronde verder, De Bruijn naar huis

BERLICUM – Dick Jaspers had een vloeiende start tegen Dion Nelin met 20-8 (na serie 10), liep uit met series van 5, 6 en 8 en bekroonde de partij in de 20e beurt: 50-24 in 20. De tweede Nederlander in het finaleveld, Jean Paul de Bruijn, streed met open wapens tegen Dani Sánchez, net als Dick Jaspers een viervoudig wereldkampioen en bleef tot heel lang kansrijk in de wedstrijd.

 
 

Dani Sánchez was snel gelanceerd met 11-0 in 3, De Bruijn kwam met kleine series terug naar 25-19 in zijn voordeel. De wedstrijd bleef op en neer gaan: Sánchez ging op de counter weer langs de Nederlander (40-34 in 20) en ging vervolgens door de finish na series van zes en vier: 50-40 in 25/24.

De prachtige sport van de vier laatste acteurs in de arena werd aan het eind van de avond heel kort overschaduwd door een discussie net buiten de zaal. Marco Zanetti, die net had verloren van Martin Horn, was furieus over de volgens hem harde muziek in het Beneluxtheater waar net de vier finalisten voor het Europees kampioenschap als winnaars uit de speelzaal waren gestapt: regerend kampioen Dick Jaspers, Martin Horn, Semih Sayginer en Dani Sánchez.

  

Het niveau lag uitzonderlijk hoog in de kwartfinales die de avond afsloten. Martin Horn sloot af tegen Marco Zanetti met een meesterlijke 50-38 (2.672 en 2.000), Dick Jaspers was soeverein tegen Dion Nelin met 50-24 en 2.500 gemiddeld, Semih Sayginer won van Berkay Karakurt met 50-38 (2.000/1.583) en Dani Sánchez ging knap langs Jean Paul de Bruijn in de eindsprint met 50-40, 2.000/1.666 gemiddeld.

Dat resulteerde in twee fantastische halve finales op zaterdag:
11.00: Dick Jaspers-Semih Sayginer
13.30: Dani Sánchez-Martin Horn

 

 

Achtste finales:
Jaspers en De Bruijn ronde verder, Swertz & Christiani naar huis

BERLICUM - De Nederlands-Belgische clash op het Europees kampioenschap driebanden eindigde vrijdag op de vroege morgen in een riante winst voor Dick Jaspers, die Peter Ceulemans versloeg met 50-29 in 30/29 beurten. Dick Jaspers had in de eerste sessie van vier partijen (op een totaal van 8 in deze vroege sessie) geen kind aan Peter Ceulemans, omdat de snel groeiende Belgische ster een povere start had en achter kwam met 16-0. ,,Die start was gewoon slecht, terwijl ik weet dat het vanaf de acquit goed moet zijn wil ik een kans hebben om van Jaspers te winnen’’, realiseerde Ceulemans zich al onmiddellijk na de wedstrijd.

Hij kreeg gelijk, want Jaspers ging naar een vlotte voorsprong en gaf de marge niet meer weg. Jaspers: ,,Ik heb het op het eind niet meer zo goed afgemaakt, maar ik ben tevreden.’’ Peter Ceulemans: ,,Je weet dat Jaspers op een zeker moment de turbo erop zet, dan is er geen kans meer om terug te komen.’’

 

 

Dion Nelin was in de winning mood en liet dat ook zien in zijn twee laatste optredens. De wedstrijd met Dave Christiani kwam op 13-13 gelijk na een betere start van de Nederlander. ,,Dat was precies wat ik graag wilde’’, zei Christiani later. ,,Ik wilde Nelin geen kans krijgen om snel weg te sprinten, want dan is hij razend gevaarlijk. Maar uiteindelijk was de Deen wel superieur, eerst met een serie van 9 (28-19) en na 12 missers op rij van Christiani ging Dion Nelin ook nog uit met negen: 50-24 in 30.

Jean Paul de Bruijn stond tegenover Lütfi Cenet, die een dag eerder in topvorm was en nu tegen de Nederlander een off-day had. Het stond na de eerste balwisselingen al 13-4, daarna 28-12 en het ging zonder spanning in de wedstrijd naar 50-26 in 36. ,,Heb ik veel verdedigd?’’, vroeg Jean Paul zich af, kijkend naar het scoreverloop. ,,Ik heb goed opgelet, maar niet bewust heel veel verdedigd: het spel loopt soms zo dat er weinig posities op het biljart komen.’’

Raymund Swertz zei vaarwel tegen het toernooi met verlies tegen Martin Horn, die hij al snel naar een grote marge liet glippen (18-4) en ondanks mooie counters niet meer kon bedreigen. De Duitser had sterke fases in de partij, vooral met zijn start (11 in de 3e beurt) en later aan het slot met serietjes van zeven en vijf. De Nederlander keek terug op geslaagde dagen. ,,Ik heb heel drukke dagen aan het biljart achter de rug, eerst met het Europees kampioenschap kader in Frankrijk, daarna de bekerfinale met SIS en nu hier op het EK driebanden. Het voelt, zei hij met een glimlach, haast elke dag of het beter gaat. Dus als ik één conclusie mag trekken is het: hoe meer je speelt, hoe beter je wordt.’’

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's ©Ton Smilde

Driebanden EK Jaspers, Dick
Volg ons online