SmartPool project neemt vlucht

Succesvol scholen-/poolbiljart-/wiskundeproject zit in een heerlijke flow! Een overzicht van alle recente ontwikkelingen

10 april 2019

Het is nog maar tien maanden geleden dat SmartPool, het KNBB-project dat voor jonge scholieren poolbiljarten en wiskunde met elkaar verbindt, op de scholen van start ging.

Weliswaar was het enthousiasme van scholieren vanaf het eerste begin groot, en ook de zware politieke/bestuurlijke afvaardiging bij de lancering stemde hoopvol. Maar, we hadden nooit kunnen vermoeden dat SmartPool zo’n vlucht zou nemen!

Inmiddels zijn we in 2019, en zijn er ongekend veel ontwikkelingen. SmartPool zit bij de vier genomineerden voor de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs, met een eerste prijs van €50.000 die zeer welkom zou zijn o.a. voor de verdere uitrol van de SmartPool scholencompetitie. Na het succes van de eerste studiedag staat nu ook de tweede Studiedag SmartPool voor wiskundedocenten voor de deur. En, SmartPool maakt zelfs serieuze stappen over de grens met een presentatie op 4 mei in Treviso voor het Congres van de Europese Poolbiljart Federatie, en met een mogelijke uitrol van SmartPool richting Vlaamse scholen.

Geweldige ontwikkelingen, dus! Maar het belangrijkste is nog steeds: zorgen dat voor scholieren en docenten SmartPool de meerwaarde is die het in steeds bredere kring wordt toegekend.

 

 

SmartPool op scholen door het hele land

Nadat SmartPool in januari 2019 groot te zien was in deze mooie uitzending van het Jeugdjournaal, inmiddels ook online al 24.000 keer bekeken, kregen we ineens zo’n grote hoeveelheid aanvragen van scholen dat we de vraag niet meer aan konden. Op een gegeven moment stonden er liefst 50 (!) scholen op de wachtlijst voor de mobiele pooltafels, het lespakket en de instructies.

Met het aantrekken van Michel Hofstede als Projectmedewerker Sportstimulering zijn nieuwe mobiele tafels geregeld, en wordt de wachtlijst in rap tempo weggewerkt. De afgelopen drie weken zijn scholen in Hoofddorp, Apeldoorn, Leek, Steenwijk en Helmond begonnen met SmartPool. En voor de komende weken staan op de rol Maarssen, Kesteren, Nijmegen, Medemblik, Amsterdam, Gulpen, Zutphen, Eibergen, Groningen, Amersfoort, Rotterdam, nogmaals Nijmegen, Appingedam, nogmaals Rotterdam, en tweemaal Almere.

Hofstede: “Het is heerlijk te kunnen bijdragen aan de groei van SmartPool door het hele land. Als de mobiele SmartPool tafel eenmaal in het wiskundelokaal staat, geeft dat een heel bijzondere sfeer voor zowel leraren als leerlingen. Met en door te poolen maken we wiskunde cooler, begrijpelijker en praktischer!”

Wilt u weten hoe SmartPool op scholen er in de praktijk uitziet? Kijk dan deze video waar dit uitgebreid in beeld wordt gebracht.

 

 

SmartPool volop in media

Al vanaf het eerste moment was de media-aandacht voor SmartPool ongekend. Maar sinds de uitzending van het Jeugdjournaal is die aandacht alleen maar toegenomen!

Wat te denken van deze uitgebreide radio-uitzending (ook met beeld!) van Langs de Lijn. Mooi hiervan was ook het gedeelte waar scholieren werden geïnterviewd door Langs de Lijn, en stuk voor stuk aangaven waar het ons allemaal om te doen was: wiskunde interessanter maken, toegankelijker en praktischer.

Of, deze heerlijke video “Poolbiljart als hogere wiskunde” van het Brabants Dagblad. Op zowel Brabants Dagblad als Eindhovens Dagblad was SmartPool het “Verhaal van de Dag”. Ook volop aandacht voor SmartPool van de Gelderlander, en in een radio-uitzending op Q-Music. En ook was er dit mooie stuk in AD: “SmartPool: Poolen met Geodriehoek”.

Verder verscheen onlangs dit prachtige artikel van Sportknowhow XL waarin de essentie van SmartPool (en het succes ervan) haarfijn wordt uitgelegd. Dit was in een eerder stadium ook al, eveneens uiterst uitgebreid, gedaan door Alles Over Sport.

 

 

Meerwaarde van SmartPool omarmd door wiskunde- en onderwijswereld

Moest in het begin nog vaak worden uitgelegd aan scholen wat nu eigenlijk de meerwaarde is van SmartPool, inmiddels is dit niet meer het geval. Sterker: de wiskundewereld heeft het SmartPool omarmd!

Zo stonden KNBB-directeur Willem La Riviere en schrijver van het lesmateriaal Erik van Haren op de jaardag van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren in Veenendaal met een workshop over het SmartPool project: wat is nu de exacte link tussen SmartPool & wiskunde, op welke wijze kunnen leraren dit integreren in hun lessen? En: hoe zorg je dat door SmartPool je wiskunde lessen veel leuker worden voor de leerlingen, en de wiskunde boodschap bovendien veel beter blijft hangen?

De grootste rekenwedstrijd ter wereld W4Kangoeroe heeft zich inmiddels verbonden aan SmartPool met deze prachtige promotie.

Ook op de 55ste editie van het Nederlands Mathematisch Congres, op 23 en 24 april in Veldhoven, zal er aandacht zijn voor SmartPool. Informatie over het project zal worden verstrekt dankzij het Platform Wiskunde Nederland; alle deelnemers ontvangen een SmartPool poster.

In dit zeer inhoudelijke artikel op New Scientist was veel aandacht voor de wiskundige achtergrond van SmartPool.

Iets wat ook naar voren komt in onze terugkerende en veelgelezen SmartPool column in Pythagoras, wiskundetijdschrift voor jongeren. Hier onze eerste column, en hier de meest recente. Inderdaad: poolbiljarten & wiskunde op hoog niveau!

Ook waren wij erg blij met de vermelding van SmartPool in de Nationale Onderwijsgids.

En, tenslotte zijn daar natuurlijk de al eerder genoemde SmartPool Studiedagen voor Docenten, met succes georganiseerd door de KNBB.

 

 

SmartPool geroemd als innovatief

Het innovatieve karakter van het SmartPool komt uitgebreid naar voren in dit artikel van Sportinnovatie Studio met als mooie titel “Wiskunde weer cool dankzij SmartPool”. Sportinnovatie Studio is een initiatief van NOC*NSF en sportbonden dat in januari 2019 van start is gegaan en vernieuwing in de breedtesport wil stimuleren en mogelijk maken. Sportinnovatiestudio is de plek waar innovatieve creatieve ideeën een kans krijgen om te experimenteren en tot wasdom te komen, met als doel zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen.

Naar aanleiding van de positieve respons op het eerste artikel en de nominatie voor de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs was de KNBB uitgenodigd op 26 maart te sprekentijdens de Sportinnovatie Meetup. Hier het verslag van deze dag, met hierin uitgebreid de gewaardeerde presentatie over SmartPool & Innovaties door Willem La Riviere.

 

 

SmartPool hoopt op Nederlandse Loterij in Beweging Prijs

En tenslotte hoopt SmartPool natuurlijk de al genoemde Nederlandse Loterij in Beweging Prijs te kunnen winnen. Een prijs met grote waarde! Door jaarlijks haar volledige opbrengst te investeren in de Nederlandse sport, goede doelen en onze samenleving, zorgt Nederlandse Loterij dat beweging voor heel veel mensen mogelijk wordt. Jong tot oud, prof of semiprof, olympisch of paralympisch; Nederlandse Loterij wil dat iedereen zijn talent kan ontwikkelen bij diverse sportverenigingen.

Om deze missie extra kracht bij te zetten reikt Nederlandse Loterij jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt: de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. Deze prijs bestaat uit een cheque van maar liefst €50.000,- als aanmoediging en de missie te ondersteunen. Daarnaast ontvangt de winnaar een prachtige, bronzen sculptuur.

Het is een eer voor SmartPool bij de laatste vier genomineerden te zitten! Willem La Riviere, directeur van Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. “We zijn enorm vereerd en blij dat ons project SmartPool is genomineerd voor de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs. Het is een bewijs dat de maatschappelijke waarde van het project wordt gezien, en de bijdrage aan populairder en toegankelijker maken van bètavakken. Met SmartPool worden wiskunde en poolbiljarten op vernieuwende wijze verbonden, waardoor docenten en brugklasleerlingen op een effectvolle wijze in beweging worden gebracht.”

Wel is de concurrentie uiterst sterk, met naast SmartPool de eveneens prachtige projecten Surf Project, Zeker Bewegen en JUMP

 

 

Innovatie Jeugd SmartCue/SmartPool
Volg ons online