Sam van Etten wint, met Zundert naar top drie

Het belangrijke 19e speelweekend van de Kozoom league, de Nederlandse eredivisie, zette de ranglijst niet op zijn kop, maar zag de nummers 1 en 2 gelijkspelen, Zundert opklimmen naar de derde plaats en de wedstrijd om de laatste plaats door Team Nachtwacht gewonnen. De Kozoom league is op drie speelronden van het einde. De spanning stijgt met de week voor de play-off posities en de strijd om behoud.

28 april 2024

ZUNDERT/UDEN – Het laatste punt van Sam van Etten ging samen met kreten van vreugde binnen de biljartzaal. De Noord-Hollandse biljarter kreeg aan het eind van de wedstrijd nog een onverwachte kans van Pierre Soumagne en sleepte de volle winst binnen voor zijn team uit Zundert. Het werd door die ene carambole (een rondspeelbal met klosgevaar) 6-2 voor Zundert tegen Cues&Darts in plaats van 5-3 of zelfs 4-4. Daardoor greep Zundert de zo belangrijke derde positie op de ranglijst en zakte Cues&Darts, dat alleen Glenn Hofman riant zag winnen van Roland Forthomme, naar de vierde plaats.

Het was in deze 19e speelronde van de Kozoom league de dag waarop de nummers 1 en 2, SIS Schoonmaak en Team Eekhoorn, elkaar in balans hielden en waarop in de onderste regionen Team Nachtwacht won van Aartsbouw Sprundel, die de spanning verder opvoeren. Twee teams maken nog kansen op de play-off posities, maar er zijn nog maar 3 wedstrijden voor Dekker/AP Sprundel en Bousema/JBScues om een kloof van drie punten goed te maken.

De wedstrijden bovenin in die laatste ronden waarnaar wordt uitgekeken zijn onder andere Cues&Darts-SIS Schoonmaak, Zundert-Dekker, Team Eekhoorn-Cues&Darts en op de laatste speeldag Topbiljart Zundert-SIS Schoonmaak en Dekker-Team Eekhoorn.

SIS Schoonmaak handhaafde zich door een benauwde 4-4 tegen Team Eekhoorn, waarin Dick Jaspers net de volle buit binnenhaalde tegen Nikos Polychronopoulos (40-37 in 26) en Frans van Kuyk voor de pauze gelijk maakte tegen Jean van Erp (40-23 in 27). Het werd spannend nadat Eddy Merckx de partij tegen Belgisch kampioen Peter Ceulemans in winst had omgezet (40-25 in 23), waardoor Burgman tegen Hermans de beslissing moest brengen. De campingbaas zelf, Jerry Hermans, sleepte zijn team door de zenuwslopende momenten en zegevierde met 40-36 in 29 beurten. SIS Schoonmaak en Team Eekhoorn blijven de ranglijst aanvoeren met 30 en 29 matchpunten uit 19.

De meest enerverende partij – en ook de laatste van de middag – was in Zundert het gevecht tussen Sam van Etten en Pierre Soumagne. Het thuisteam van Zundert leidde met 4-2 door winst van Thorsten Frings tegen Ruben Legazpi (40-33 in 27) en Francis Forton tegen Huub Wilkowski (40-35 in 41). De mooiste in kwaliteit was die van Glenn Hofman tegen Roland Forthomme, waarin de Hagenaar etaleerde dat hij al weken de speler in topvorm is. Hofman hield Forthomme heel de partij op riante afstand en won met 40-22 in 15.

Toen moest er alleen nog een winnaar komen voor Zundert: Toen moest er alleen nog een winnaar komen voor Zundert: Sam van Etten werd in de startfase op een achterstand gezet door een serie van 16 van Soumagne. De Nederlander vocht zich later terug, onder andere met een serie van 10 en kreeg op het eind winstkansen in zicht. De Fransman kreeg bij 36-38 achter zelfs een kans op winst, toen hij startte met een gelukkige klos, maar zijn laatste bal ongelukkig liet klossen. En op die 39-38 werd Sam van Etten voor zijn team de dolgelukkige winnaar. Soumagne miste daarna de nabeurt, waardoor Zundert won met 6-2.

Dekker/AP Sprundel deed wat er van het team werd verlangd om in de subtop te blijven. Het team versloeg Burgmans Biljarts door overwinningen van Gerwin Valentijn (40-22 in 36 tegen Bart Ceulemans), Henk Blauwblomme (40-39 tegen Marco Janssen) en in de laatste climax van de middag Dave Christiani die Eddy Leppens versloeg met 40-38 in 19, omdat de Belgische PBA’er werd afgestopt door een klos op weg naar de finish. Voor Burgmans won dus uiteindelijk alleen Anno de Kleine van Barry van Beers met 40-29 in 18.

Jeffrey Jorissen was een winnende kopman voor Bousema tegen Dion Nelin (40-36 in 32), alleen lieten zijn teamgenoten het afweten tegen DKM Tools. Ronny Lindemann, Davy van Havere en Jack Wijnen (met een nipte 40-39 tegen Frans van Schaik) gaven DKM Tools een kostbare 6-2 winst, waardoor het team een klein sprongetje maakt op de ranglijst.

Dallinga.com won de wedstrijd tegen J&F Auto’s met Peter De Backer en Jean Paul de Bruijn als beste winnaars tegen Therese Klompenhouwer en Kay de Zwart. Herman van Daalen, de nummer vier van J&F, overtroefde zijn teamgenoten met een comfortabale winst op Berry Dallinga: 40-20 in 33 een mooie 22 beurten.

Tenslotte was er de wedstrijd in de kelder van de Kozoom league. Team Nachtwacht en Aartsbouw Sprundel, beide met Turkse kopmannen, stonden tegenover elkaar. Team Nachtwacht sleepte de winst binnen en komt nu gelijk in punten (10) met Aartsbouw Sprundel. Omer Karakurt, Savas Bulut en Harrie van de Ven waren de winnaars voor Nachtwacht, Tom Peryn kon als enige scoren voor Sprundel met een krappe 40-39 tegen Frank Martens.

Tekst Frits Bakker
Foto Sam van Etten (Stefan Osnabrug)

Driebanden Etten, Sam van KNBB
Volg ons online