Sam van Etten over zijn winst bij de NK Excellentklasse

De Noord-Hollander Sam van Etten is de nieuwe nationale kampioen in de Excellentklasse, de klasse net onder de Masters. Hij versloeg Jack Wijnen in de finale met 40-20 in 20 beurten, Tom Beemsterboer en Sander Jonen completeerden het podium in De Eekhoorn in Oosterhout.

12 juli 2021

OOSTERHOUT - De Nederlandse titel, die Sam van Etten zondag in Oosterhout aan zijn nu al imposante palmares toevoegde, was er één met een speciaal tintje. Het was niet alleen de opvallende voorkeur die de 25-jarige Noord-Hollander uitsprak voor het kampioenschap driebanden in de Excellentklasse, terwijl hij ook was uitgenodigd voor de Classic Race in het kader 71/2 in de Kozoom Studio in Andernos. Want Sam van Etten, de klassieke specialist, heeft nu echt en definitief de focus gericht op het driebanden. Wat er dan nog meer zo speciaal was? ,,Voor het eerst kwamen mijn vader en moeder kijken, dat is heel bijzonder. Ze hebben altijd een café gerund, in Schermerhorn, dat nu te koop en dicht is. Mijn vader, Kees, was wel vaker geweest als ik moest spelen, mijn moeder, Angelique, nog nooit.''

Het gaf een apart tintje aan de nationale titel die hij zondag haalde in De Eekhoorn in Oosterhout. Zoals eigenlijk ook het traject dat hij had afgelegd. De jonge klassieke specialist, die zo'n vijf jaar geleden met een kampioenschap in de Vijfkamp al liet zien op weg naar een allround carrière te zijn, zette een belangrijke stap voorwaarts in de populairste discipline. ,,Ik wil graag verbeteren in driebanden, deze overwinning en mijn progressie geven me vertrouwen'', verzekerde de Noord-Hollander.

Kijk maar naar de scores. De voorronden met vier spelers in de poule gewonnen met 1.643 gemiddeld en onder meer een slotserie van 12 in zijn laatste partij. De eclatante overwinning in de finale tegen Jack Wijnen met 40-20 in 20 en series in die wedstrijd van 8, 12 en 7. En uiteindelijk 1.355 totaal, voorwaar een gemiddelde waarmee Sam zich in de Masters met de toppers kan meten.

 

 

Was het allemaal goud wat er blonk in het optreden van de kampioen? Sam: ,,Ik heb ook een paar mindere momenten gehad, nadat ik vanuit de poule naar de knock-outs was gegaan. Mijn kwartfinale tegen Jordy de Kruijff won ik vrij riant, maar was niet hoogstaand met 40-29 in 35. Daarna was het helemaal moeilijk tegen Tom Beemsterboer in de halve finale, een vreselijke werkpartij, waarin Tom 15 punten voor kwam in de eerste helft. Hij viel daarna wat terug, ik moest gaan verdedigen en hij ging minder scoren. Tactische partij dus, die ik toch nog won met 40-38. En de finale was mijn beste partij, dank zij die drie series.''

Die hoge scores, benadrukt hij, zijn een gevolg van waar Sam van Etten in het jaar van COVID aan heeft gewerkt. ,,Ik heb niet stilgezeten, heel veel getraind bijvoorbeeld op goed maakbare driehoekjes, vijf bandjes, kortom, de ballen die je moet maken en waardoor je tot hogere series kan komen. Ik heb me gerealiseerd dat ik beter wil worden en wil er ook alles aan doen. Daarbij is het belangrijk dat Raimond Burgman, die gestopt is als bondscoach, wel mijn trainer blijft. Aan Raimond heb ik al veel te danken'', beseft Sam, die aan het eind van zijn studie zijn Masters Transport en Suppley management heeft gehaald en 20 uur per week werkt op de administratie van Adelbrecht Vastgoed Beheer in Oudemeer bij Schiphol.

Het is zijn ambitie om zo veel mogelijk wedstrijden te spelen in het komende seizoen. ,,Het is mooi dat ik een startbewijs heb gekregen voor de World Cup in Veghel. Ik wil er toch zeker één spelen in een seizoen. En verder de competitie in Nederland met Zundert en in België met De Witte Molen. De Grand Prix-toernooien ga ik allemaal spelen. Ik hoop vooral dat er een stijgende lijn te zien zal zijn.''

In het kampioenschap van de Excellentklasse was Jack Wijnen een uitstekende runner-up met winst in de halve finale tegen Sander Jonen met 40-28 in 36. De uitslagen van de kwartfinales waren:

Tom Beemsterboer-Bert van Manen 40-28 in 39
Jack Wijnen-Paul Bruijstens 40-38 in 59
Sander Jonen-Jeffrey van Nijnatten 40-26 in 37
Sam van Etten-Jordy de Kruijf 40-29 in 35.

De eindstand van de top acht:
1 Sam van Etten 1.355-12
2 Jack Wijnen 0.912-8
3 Tom Beemsterboer 1.042-7
4 Sander Jonen 0.921-6
5 Jeffrey van Nijnatten 0.901-9
6 Jordy de Kruijf 0.857-6
7 Paul Bruijstens 0.823-8
8 Bert van Manen 0.664-7.

Tekst: Frits Bakker

Foto podium: Paul Brekelmans

 

Driebanden Etten, Sam van KNBB
Volg ons online