Raymund Swertz wint Europacup met team

Frans team van Douarnenez Sport Billard debuteert in Europa Cup en grijpt het goud in finale tegen onttroonde titelhouder DBC Bochum. Raymund Swertz verslaat Sam van Etten in finale met 250-116 in 1 beurt.

22 april 2018

BOCHUM - Twee Fransen en de Nederlander Raymund Swertz stonden zondagmiddag in Bochum op het hoogste podium van het toernooi om de Europa Cup voor klassieke teams. De wereldtopper Raymund Swertz in de kaderspelen, Pierre Soumagne en Grégory Le Deventec grepen het Europees goud als debutant op het internationale podium. De Franse club Douarnenez Sport Billard, geesteskind van de familie Le Deventec uit het Bretonse stadje Douarnenez, versloeg in de finale de Duitse titelhouder DBC Bochum. Raymund Swertz was de enige speler van het toernooi die in al zijn wedstrijden ongeslagen bleef in het kader 47/2, waarin hij 83 gemiddeld speelde.

Twee Nederlandse uitblinkers in de Europa Cup finale stonden in de finale tegenover elkaar: Raymund Swertz (29) van Douarnenez en Sam van Etten (21) van DBC Bochum zijn op jonge leeftijd al gelouterde spelers in de kaderdisciplines met Europese titels op hun naam. De partij was in de strijd om het goud cruciaal voor het verdere verloop. Swertz opende van acquit met de maximale 250 caramboles, Van Etten slaagde er niet in om gelijk te maken. Hij miste op 116 door wat hij zelf later 'een dikke butage' noemde, waardoor zijn speelbal blokkeerde.

Douarnenez nam daardoor een belangrijke voorsprong op Bochum. Raymund Swertz zei later: ,,Wie die eerste en snelste partij won, deelde gelijk een klap uit. Door die winst van mij hebben we de tegenstander onder druk gezet. Toch bleef het daarna nog spannend tot de laatste caramboles.''

Op de andere tafels speelde Pierre Soumagne voor Douarnenez kader 71/2 tegen Thomas Nockemann en Grégory Le Deventec bandstoten tegen Ludger Havlik. De Duitser Nockemann deelde de eerste plaagstoot uit tegen Soumagne met een voorsprong van 75-29, 104-58 en 140-96 in zes beurten. Daarna viel de partij naar 200 punten stil in een fase waarin de verdediging een belangrijk wapen was en de spanning steeg. Soumagne raakte op dreef met een serie van 82 in de tiende beurt, maar miste op een piqué. Het scorebord stond op 188-187 toen de Fransman uitspeelde met 12. Dat was de beslissing in de finale, omdat het de tweede winstpartij voor Douarnenez was. De derde partij tussen Le Deventec en Havlik naar 120 punten bandstoten werd stilgelegd op 117-108 in 20 beurten.

Douarnenez Sport Billard heeft een biljartclub die wordt beheerd door de familie Le Deventec: vader Jacky, zoon Grégory en de andere zoon Florent. Het klassieke team speelt anderhalf jaar in de samenstelling waarmee de Europa Cup werd gewonnen en werd eerder ook Frans kampioen. Raymund Swertz is 29, Pierre Soumagne 31 en Grégory Le Deventec 35.

Voor Raymund Swertz is het 1100 kilometer rijden om voor de club in het westelijke puntje van Bretagne te spelen. ,,Ik heb het er graag voor over, want het is een hechte club met een prachtig lokaal, een tribune en veel gezelligheid. De mensen van de club en de spelers zijn na de finale en de huldiging met mij meegereisd naar huis. Ik leg wat matrassen op de grond, zodat iedereen kan slapen nadat we eerst een paar biertjes hebben gedronken.''

,,We waren natuurlijk wel één van de favorieten, maar hadden in ons eerste jaar toch nog een overwinning verwacht. Vader Jacky sprong een gat in de lucht toen we de Europ

a Cup wonnen.'' Swertz won één keer eerder een Europacup met het Nederlandse team van JB Kupers, samen met Dick Jaspers en Michel van Silfhout.

Douarnenez Sport Billard kwam in de finale door een overwinning op Billard Club De Oissel. Raymund Swertz versloeg de pas 19-jarige Pierre Martory met 250-142 in vier beurten, Grégory Le Deventec won het bandstoten van Johann Petit met 120-93 in 18 beurten, de derde partij werd niet uitgespeeld. DBC Bochum plaatste zich door winst op de Spaanse club Billar Vic. Sam van Etten versloeg Esteve Mata met 250-35 in 2 beurten en zijn tweede serie van 250. Thomas Nockemann won de andere kaderpartij tegen Raul Cuenca met 200-53 in 3.

De Duitse titelverdediger toonde zich een voortreffelijk organisator van het toernooi. Het is nog niet bekend of Douarnenez volgend jaar de Europa Cup finale zal organiseren.

Tekst Frits Bakker

EK Etten, Sam van Swertz, Raynmu
Volg ons online