Raymond Ceulemans (81), een sportmirakel in de eredivisie

Belgische legende speelt als invaller bij Dallinga een wereldpartij: op het niveau van Jaspers, Caudron, Leppens en Martinez.

04 november 2018

SLUISKIL - Het fenomeen Raymond Ceulemans heeft op zijn 81e jaar nog van die dagen dat hij op het niveau van de wereldtop speelt. De Belgische sportlegende mag dit jaar vijf keer invallen in het team van Dallinga dit jaar in de Nederlandse eredivisie. Dat deed hij vandaag, zondag, in een thuiswedstrijd in Sluiskil met zijn team met de passie en de klasse die deed denken aan zijn gloriejaren. Het optreden van de meester was wonderbaarlijk. Ceulemans was de beste van de dag (40 in 19 beurten), beter zelfs dan Frédéric Caudron, veel beter dan zijn twee andere teamgenoten en met een prachtige slotserie van elf tegen Nicky van Venrooij (40-14). In de biljartarena van Dallinga nam de maestro na de partijen met een beleefd knikje het applaus van het thuispubliek in ontvangst.

Hij was de beste van vier Ceulemansen in de eredivisie op deze zevende speeldag, net zo goed als Eddy Leppens, beter dan Frédéric Caudron en bijna net zo goed als Dick Jaspers, de wereldkampioen en de Spanjaard David Martinez. Het commentaar van Ceulemans na de partij was bescheiden, zoals immer met een vleugje humor en gevat. ,,Ik ben zelf verbaasd, dat ik op mijn leeftijd nog zo mooi kan biljarten.''

De biljartzaal zou eigenlijk te klein moeten zijn voor een middag met de nummer één van de wereld en de beste biljarter aller tijden in één wedstrijd. Meerten Dallinga, de teamleider, schatte het thuispubliek op zo'n 60, 70 toeschouwers. Wat heeft zo'n thuiswedstrijd behalve die twee wereldtoppers te bieden? De tribunes? Aangename zitplaatsen, een hapje en een drankje. De entourage? Zoals dat in een hedendaagse biljartzaal moet zijn. De entree? Gratis. Wat zullen die toeschouwers hebben genoten van de demonstratie. Raymond Ceulemans speelde zijn partij tegen de 51 jaar jongere Nicky van Venrooij aan het begin van de middag. Zijn tegenstander, de 30-jarige Brabander zei na afloop met een glimlach die straalde van bewondering: ,,Ik ben blij dat ik dit in mijn carrière nog heb mogen meemaken: spelen tegen de levende legende, tegen de beste biljarter die er ooit is geweest.''

Zelf zei Ceulemans over de partij: ,,Ik was eigenlijk beter geconcentreerd dan anders. Dat wil zeggen: ik nam één, twee seconden meer de tijd om uit te halen. Alles goed op tempo, de bal raken waar ik dat wilde, een trekstootje mooi laten vallen, de afstoot vloeiend en altijd een klein gaatje overhouden waar ik mee weg kon. Bovendien was het biljart goed, de vrouwelijke arbiter was heel goed. En een mooi publiek, dus als dat allemaal klopt, dan kan ik nog wel goed uit de voeten. Ook Caudron zei later: ik zag vanaf het begin dat het heel goed zou zijn. Weet je wat het ook is, ik kijk veel naar die grote mannen van nu, zoals Caudron, die zo ongelooflijk veel kan. En ze moeten mij dat geen twee keer tonen hé. Mensen vroegen me na afloop: hoe kan dat nu toch, meneer Ceulemans, 81 jaar en nog zo kunnen biljarten? Dan zeg ik altijd maar: dat heb ik van Moeder Natuur gekregen.''

Dallinga.com won de thuiswedstrijd met 6-2, omdat ook Frédéric Caudron won van Ronny Lindemann (40-11 in 21), Steven van Acker van Volker Baten (40-26 in 39) en alleen Jean Paul de Bruijn verloor van Rudy de Laet (40-36 in 32). Het Zeeuwse team schuift daardoor weer iets beter tegen de kopgroep aan.

De koploper, SIS Schoonmaak, won de uitwedstrijd tegen 't Hartje met de maximale score (8-0) met Glenn Hofman als beste winnaar tegen Martin Spoormans (40-28 in 20). STZ Zundert en L&B Ledermode, twee van de achtervolgers, speelden met 4-4 gelijk. Eddy Merckx trok de partijen in balans in zijn wedstrijd tegen Roland Forthomme (40-37 in 23). Peter Ceulemans won van Dave Christiani (40-32 in 27), Peter De Backer van Barry van Beers (40-33 in 27), Rik van Beers van John Tijssens (40-33 in 28).

De oosterse derby tussen Bousema Lochem en HCR Prinsen eindigde ook in 4-4, zodat SIS Schoonmaak een punt verder wegloopt. Dick Jaspers won op centercourt van Martin Horn met 40-32 in 17, Eddy Leppens in het tweede deel van Stefan Galla met 40-31 in 19. Door die twee overwinningen na de pauze trok Prinsen de wedstrijd gelijk. Voor de stop won Wesley de Jaeger van Anno de Kleine (40-28 in 33) en Frans van Schaik van Raymund Swertz (40-31 in 32).

David Martinez was de beste winnaar van de dag in de wedstrijd tussen 't Ivoor en Burgman Biljarts. De Spanjaard versloeg Thorsten Frings met 40-25 in 15 beurten. 't Ivoor won de wedstrijd tegen de nummer laatst van de ranglijst met 8-0. Team Eekhoorn herstelde zich van een mindere periode met een 7-1 winst op A1 Biljarts.

De stand aan kop na zeven wedstrijden:

1 SIS Schoonmaak 13 punten
2 L&B Ledermode 11
3 HCR Prinsen 11
4 Bousema Lochem 10
5 STZ Zundert 9
6 Dallinga.com 8

Tekst: Frits Bakker

Foto: Raymond Ceulemans (Edmund Mevissen)

Buffalo League Ceulemans Driebanden
Volg ons online