Prachtige finale: SIS Schoonmaak naar titel in thriller

Het topteam van SIS Schoonmaak heeft de titel geprolongeerd voor teams na het slotstuk van de play-offs in de DKM Tools league. SIS Schoonmaak won het kampioenschap in een thriller tegen STZ Zundert, die spannend bleef tot de laatste momenten. SIS Schoonmaak prolongeerde de titel na de driekamp, die op zaterdagavond eindigde met 6-2 voor SIS in de beslissende wedstrijd.

18 juni 2023

UDEN – De climax in de strijd om het Nederlands kampioenschap voor teams, aan het slot van de play-offs, hield de zaal van SIS biljartcentrum tot het laatste moment in spanning. De immense beker voor de Nederlandse kampioen teams verdween uiteindelijk na een hard en fair gevecht toch weer in de prijzenkast van het topteam van SIS Schoonmaak. De tweekamp tegen STZ Zundert, die pas werd beslist over drie wedstrijden, bleef enerverend tot de laatste caramboles. Twee teams vochten met voortdurend en om beurten wisselende kansen om het zo begeerde kampioenschap. De overwinning van de routinier Raimond Burgman tegen de jonge Noord-Hollander Sam van Etten bleek goud waard voor SIS Schoonmaak. Carl Verhoeven, de teambaas, kon een klein uurtje later de grote beker omhoogsteken te midden van zijn spelers. De sponsor en teameigenaar had zelf als tijdelijk keukenchef een drukke dag, kon zijn spelers nauwelijks aanmoedigen, maar kon toch uitbundig juichen nadat de klus tenslotte nog was geklaard.

 

 

,,Ik heb momenten gehad dat ik er niet meer in geloofde’’, gaf Carl Verhoeven later toe. De wedstrijd ging in de drie ontmoetingen heen en weer: eerst met een superieure Roland Forthomme tegen Eddy Merckx, steunend op de de bewonderenswaardige vechtlust van Jean van Erp, maar bovenal dank zij de ijzeren mentaliteit van Raimond Burgman, die na een sobere start tegen Sam van Etten met drie klinkende overwinningen de matchwinnaar werd van deze landsfinale. Het kampioenschap kwam terecht bij het team dat heel de competitie in de eredivisie leider was in de rangschikking en dus de verdiende kampioen is. Maar wat zijn de SIS boys van Carl Verhoeven en Jan van de Vorle diep moeten gaan tegen het Zundertse team, dat de grote vorm op het eind van de competitie vond en in de play-offs als grote revelatie opstond.

Carl Verhoeven riep vanachter het fornuis, in een somber moment: ,,We gaan de titel verspelen, jammer maar helaas. Ik stuur je een foto van de tegenstander.’’ De teamcaptain gaf geen cent meer voor prolongatie van de titel, zag in een nachtmerrie het hele seizoen als koploper voorbijtrekken. Maar hoe fantastisch was daarom de apotheose, de finishing touch, de final countdown van het rood-zwarte team in het eigen SIS centrum.

Jan van de Vorle, de teamleider, zei aan het eind: ,,De redding voor het team kwam op het laatst van alle kanten. Eddy Merckx, die twee keer had verloren van Forthomme, overtrof zichzelf op het moment supréme met een prachtige serie van 16, en toen moest alleen Raimond Burgman nog winnen van Sam van Etten, zoals hij dat twee keer eerder had gedaan.’’

Dat gebeurde in dat verbluffende slot van SIS. Eddy Merckx kon zich plotseling wel ontdoen van Roland Forthomme en won met 40-21 in 15 beurten. En Raimond Burgman versloeg Sam van Etten, na 40-28 en 40-11 in de eerste partijen nu met 40-25 in 32 beurten.

De opluchting was intens, het besef dat de titel toch weer binnen was, kwam niet veel later, de vreugde van het kampioenschap spatte opeens weer van de spelers en de teamleiding af. Kampioen, beker, prolongatie van de twee grote prijzen dus. SIS Schoonmaak, met teambaas Carl Verhoeven, kon zich weer laven aan de prachtige successen met het beste team van Nederland, ook al was het verschil in kwaliteit met Zundert, de concurrent voor de titel, haast minimaal geweest.

Carl Verhoeven zei in zijn nabeschouwing dat het SIS team voor volgend seizoen intact blijft en dat Dick Jaspers zelfs weer iets meer wedstrijden gaat spelen. ,,De ambassadeur van het Nederlandse biljarten mag toch niet ontbreken in de eredivisie.’’

De SIS baas keek terug op een slot van de competitie waarin zijn team niet meer zo dominant was. ,,We kregen veel tegenstand van Cues&Darts, Dekker en van Zundert, die erop gebrand waren om van ons te winnen. Ik had echt dit scenario niet verwacht in de play-offs, maar uiteindelijk hebben we gevochten als leeuwen. Jean van Erp riep op een zeker moment: ,,We geven niets weg, we vechten tot de laatste snik.’’ Dat hebben we gedaan, we halen toch maar mooi voor de tweede keer de dubbel.’’

Het totale beeld van de wedstrijden in de finale is dat Raimond Burgman zijn drie partijen tegen Sam van Etten won. Thorsten Frings won één keer van Jean van Erp en speelde twee keer gelijk. Roland Forthomme won twee keer van Eddy Merckx, de derde partij werd gewonnen door Merckx. Raymund Swertz won van Rik van Beers, die op zijn beurt won en gelijk speelde tegen Martien van der Spoel.

De opvallendste momenten:

X De come-back van Jean van Erp op vrijdag tegen Thorsten Frings

X De twee eclatante overwinningen van Roland Forthomme op Eddy Merckx

X De belangrijke revanche van Eddy Merckx op Forthomme met onder andere een serie van 16

X Twee nabeurten van Rik van Beers: 10 en 7.

De moyennes zijn:

1 Roland Forthomme 1.741

2 Eddy Merckx 1.620

3 Raimond Burgman 1.558

4 Thorsten Frings 1.518

5 Jean van Erp 1.443

6 Raymund Swertz 1.250

7 Rik van Beers 1.231

8 Martien van der Spoel 1.222

9 Sam van Etten 0.831.

De uitslagen van de wedstrijden dit weekend:

Vrijdag, Zundert-SIS:

Forthomme-Merckx 40-28 (28)

Frings-Van Erp 40-40 (31)

Van Etten-Burgman 28-40 (24)

Van Beers-Swertz 37-40 (32)

Wedstrijdscore: 3-5

 

Zaterdag SIS-Zundert:

Merckx-Rorthomme 26-40 (15)

Van Erp-Frings 34-40 (18)

Burgman-Van Etten 40-11 (21)

Van der Spoel-Van Beers 37-40 (25)

Wedstrijdscore 2-6

Beslissing SIS-Zundert

Merckx-Forthomme 40-21 (15)

Van Erp-Frings 40-40 (30)

Burgman-Van Etten 40-25 (32)

Van der Spoel-Van Beers 40-40 (38)

Wedstrijdscore: 6-2 voor SIS

 

Tekst: Frits Bakker.
Foto SIS team kampioen ©Toine Dekkers

 

 

 

Burgman, Raimond Kozoom League Driebanden
Volg ons online