Poolbiljart verbindt! Samenwerking KNBB met Bonaire

Project met FEBIBO biedt maatschappelijk belang voor Bonaire, zorgt voor integratie van competities, zet SmartPool in op naschoolse opvang Bonaire, en zorgt voor ledengroei KNBB.

In opdracht en met steun van het Ministerie van VWS
 

09 november 2023

In mei 2019 is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (Min VWS) een Caribisch Preventie- & Sportakkoord gepresenteerd. Sport en spel op Bonaire speelt een belangrijke rol in het bereiken van de doelen die in het akkoord zijn opgenomen.

De FEBIBO (Federashon Billiard Boneriano), de lokale biljartbond, is zo’n 30 jaar geleden gevormd en opgericht door een aantal betrokken personen. Dit met als doel om structuur te bieden waarin talent zich kan ontwikkelen. Poolbiljarten is al langer op het eiland aanwezig, is wijdverspreid en maakt sterk onderdeel van de vrijetijdscultuur onder de lokale bevolking.

Ondanks dat er op bijna elke hoek een wedstrijdformaat pooltafel (9ft) staat zijn de organisatiestructuur, infrastructuur, kennis, programma’s en accommodaties op dit moment van dusdanige kwaliteit dat de positieve eigenschappen van de precisiesport pool onvoldoende benut worden.

De KNBB is ervan overtuigd dat de kansen die er liggen vertaald kunnen worden in een programma wat aansluit op de richtlijnen uit het Caribisch Preventie- & Sportakkoord, en tot maximaal effect zal leiden. Vandaar: het ontwikkelingsprogramma (Pool)biljart Bonaire 2023-2025, met als motto: Poolbiljart verbindt.

Uitgangspunten van samenwerking tussen KNBB en de FEBIBO zijn opgenomen in opdracht van VWS.  Het betreft een periode van drie wedstrijdjaren, lopende van 1 augustus tot 31 juli, en gaat in per november van seizoen 2023-2024. Dit ontwikkelingsprogramma levert (indirect) een bijdrage aan het realiseren van doelen en richtlijnen in het Caribisch Preventie- en Sportakkoord.

  

Doelstellingen van het ontwikkelingsprogramma op een rij

Sport als (maatschappelijk) middel
Dit programma draagt bij aan: inclusie, samenwerking, mind fit, sociale ontwikkeling, participatie, structuur en talentontwikkeling

Kenmerken (pool)biljart hebben waarde
Er zijn maar weinig sporten die competitief zijn én sociaal, en die je op iedere leeftijd (vanaf groep 7/8 tot 100) kunt beoefenen zonder de fysieke beperkingen van het overgrote deel van de sporten. (Pool)biljart kan door iedereen gespeeld worden. Omdat (pool)biljarten zoveel verschillende vaardigheden in zich verenigt (sociaal, competitief, fysiek, precisiesport) en de strategische component zo sterk is, wordt ongemerkt de mentale weerbaarheid getraind.

Positieve sportcultuur
Sporten moet leuk zijn, veilig, eerlijk en zorgeloos. Plezier in sport is het fundament voor een leven lang sporten. Door clubs en coaches te ondersteunen bij het hanteren van een positieve sportcultuur zijn kinderen en volwassenen weerbaarder te maken. Er is aandacht voor leren winnen en zeker ook leren verliezen, respect voor anderen, samenwerken om tot iets te komen, zelfvertrouwen kweken, gezondheid en mentale fitheid.

Ervaring met maatschappelijke vertaling van sport
De KNBB heeft enorme ervaring opgebouwd met maatschappelijke vertaling van sport. Programma’s waar (pool)biljart wordt ingezet op maatschappelijke vraagstukken zoals eenzaamheid onder ouderen met Tijd voor Krijt en doelgericht onderwijs om voor kinderen wiskunde toegankelijker te maken met SmartPool. Programma’s die in aangepaste vorm op Bonaire een waardevolle bijdrage zouden kunnen leveren.

Ontwikkelen van talent en competitie
De FEBIBO organiseert een teamcompetitie en enkele individuele toernooien gericht op volwassenen (95% man). Alle officiële wedstrijden worden op dezelfde locatie gespeeld, namelijk de centrale sporthal op het eiland, Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas. Hier staan twee 9 ft tafels in een grote ruimte met airconditioning. De FEBIBO onderhoudt deze tafels. Naast deze centrale locatie staan er verspreid over het eiland zo’n 30 9ft pooltafels en twee biljarts. Deze staan voornamelijk in zogenaamde ‘snacks’, een soort afhaalrestaurant en café in één, die niet geschikt zijn om daar competitie (voor jeugd) te organiseren.

Vanuit dit programma wordt de FEBIBO ondersteund bij het creëren van een positieve sportcultuur en het verbeteren van de jeugdopleiding, wat leidt tot meer en betere jeugdspelers, en zich in te zetten in de wijken (via buurthuizen) om vooral volwassenen samen te brengen. Daarnaast voor het realiseren van een accommodatie waar talent kan samenkomen in een veilige omgeving waar op kwalitatief hoogwaardig materiaal wedstrijden en trainingen gehouden kunnen worden.

Duurzaamheid
Door een meerjarig programma in te zetten wordt een duurzame ontwikkeling van (pool)biljarten beoogd. Een inzet op meer aspecten is dan rand voorwaardelijk waarbij kan worden gekozen om dot gefaseerd te gaan uitvoeren.

Ingezet wordt op: organisatiestructuur, samenwerking, promotie, accommodaties/materiaal. kennis/opleiden/uitwisseling.

 
 

FEBIBO en KNBB over de samenwerking

Marvin Abdul, voorzitter FEBIBO: “De poolsport is onderdeel van de cultuur op Bonaire. Het lijkt erop dat iedereen het weleens speelt, recreatief of competitief, of tenminste een familielid of vriend heeft die speelt. Dit zorgt voor een goede voedingsbodem voor het opzetten of uitrollen van programma’s met pool als doel of middel. Dit beeld werd voortdurend bevestigd tijdens vrijwel alle gesprekken die we gevoerd hebben. Pool behoeft geen verdere introductie. En wanneer blijkt dat met pool ook maatschappelijk doelen nagestreefd kunnen worden die belangrijk zijn voor het eiland, is het enthousiasme om activiteiten te organiseren nog groter.”

Henk Vegter, voorzitter KNBB: “Maatschappelijk is er veel potentieel, zowel voor de jeugd als voor ouderen. Bij locaties voor naschoolse opvang zouden (mobiele) poolbiljarts veel kunnen bijdragen (vergelijkbaar met tafeltennistafels). Voorwaarde is wel dat het materiaal goed beheerd wordt en dat er structureel activiteitencoaches beschikbaar zijn. Ook voor ouderen kunnen pooltafels een waardevolle bijdrage leveren, bijvoorbeeld in de dagbesteding of in buurtcentra. Ook hier geldt dat de uitdaging vermoedelijk niet zozeer in de ruimte of het materiaal ligt, maar dat er voldoende begeleiding georganiseerd moet worden om poolbiljart als activiteit in goede banen te leiden.”

Willem La Riviere, directeur KNBB: “We zijn niet de eerste sportbond die een project/samenwerking op Bonaire doen, maar zover ik weet wel de eerste sportbond waarbij we hun competitie aan die van ons integreren. Ook met eerdere projecten als Smartpool/Smartcue en Tijd voor Krijt is maatschappelijke waarde voor ons als KNBB leidend geweest, en dat is hier niet anders. Dat SmartPool zo mooi kan worden ingezet ditmaal niet op scholen zoals in Nederland of in Europa, maar ditmaal op naschoolse opvang, dat speelt mooi in op de dagelijkse realiteit op Bonaire. Het heeft dus waarde qua samenkomen en tijdsbesteding, maar biedt ook mogelijkheden voor training en competitie. En dat het allemaal in opdracht en met steun van het Ministerie van VWS – een teken van de maatschappelijke waarde van dit project.”

 

De FEBIBO zal zich aansluiten als vereniging van de KNBB Sectie Pool. Hiermee is de FEBIBO verzekerd van haar eigen identiteit, maar conformeert zij zich aan de reglementen en statuten van de KNBB. Er zullen op Bonaire (individuele) kampioenschappen worden georganiseerd waar deelnemers zich kunnen plaatsen voor het NK Pool in Nederland. Indien een lid van de FEBIBO zich via een Nederlands kampioenschap plaatst voor een Europees kampioenschap zal deze speler daarvan zijn uitgesloten zodat leden van de FEBIBO dan kunnen blijven uitkomen voor de Pan-Amerikaanse kampioenschappen.

 

 

Persbericht FEBIBO:

BILJART TA KONEKTÁ: KOLABORASHON ENTRE KNBB I FEBIBO

Kralendijk, - Riba djaweps 9 di novèmber, durante di un konferensia di prensa, Willem La Rivière, presidente di KNBB, i Marvin Abdul, presidente di FEBIBO a firma un akuerdo di kolaborashon entre Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) i e Federashon di Biljart Boneriano (FEBIBO). Entrante novèmber 2023 FEBIBO lo afiliá su mes komo asosiashon di e sekshon di pool di KNBB.

Ku esaki FEBIBO su mes identidat ta garantisá, pero e ta konformá su mes na e statuto i reglamentunan di KNBB. Kolaborashon entre FEBIBO i KNBB ta ofresé interes sosial pa Boneiru, ta sòru pa integrashon di kompetensianan, ta hiba SmartPool na akohida despues di skol i ta sòru pa relashon di miembronan ku KNBB.

Punto di salida pa e kolaborashon entre KNBB i FEBIBO ta hinká den e enkargo di e ministerio di Salubridat Públiko, Bienestar i Deporte (VWS). Na mei 2019 e ministerio aki a presentá un Akuerdo di Prevenshon i Deporte Karibense.

KNBB ta kombensí ku por tradusí e chènsnan ku tin den un programa ku ta sekundá e instrukshonnan for di den e Akuerdo di Prevenshon i Deporte Karibense, lo kondusí na un efekto maksimal. P’esei: e programa di desaroyo biljart (pool) Boneiru 2023-2025 ku komo lema: (pool) Biljart ta konektá. Ta trata di un periodo di tres aña di kompetensia, ku ta kana di promé di ougùstùs te ku 31 di yüli, i ta kuminsá entrante novèmber di temporada 2023-2024.

E programa di desaroyo aki (indirektamente) ta duna un aporte na realisashon di meta- i instrukshonnan di Akuerdo di Prevenshon i Deporte Karibense.

Esaki ta nifiká ku ta organisá kampionatonan (individual) na Boneiru kaminda partisipantenan por postulá nan mes pa e NK Pool na Hulanda. Si den kaso ku un miembro di FEBIBO, via un kampionato Hulandes, postulá su mes pa un kampionato Oropeo, lo ekskluí e hungadó aki for di esaki pa asina miembronan di FEBIBO por keda sali pa e kampionatonan Panamerikano.

FEBIBO ta un federashon di biljart lokal, ku ta formá i lantá mas o ménos 30 aña pasa dor di algun persona enbolbí. Esaki ku komo meta ofresé un struktura den kua talento por desaroyá. Poolblijart tei pa largu tempu kaba presente riba e isla, ta plama rònt i ta forma gran parti di kultura di tempu liber bou di e poblashon lokal.

 

FEBIBO x KNBB
#huntuMasFuerte

 

 

Relevante links:

Artikel op Bonaire.nu:
Poolbiljart Bonaire verenigt onder KNBB-vlag

 

Tekst: KNBB/FEBIBO
Foto’s Bonaire: FEBIBO

Initiatieven Internationaal Poolbiljart
Volg ons online