Ongenaakbare Jaspers naar tweede World Games goud

40-18 winst in 13 beurten. In geen van de vier partijen had de tegenstander meer dan 20 caramboles. Wat een kampioen!

17 juli 2022

BIRMINGHAM - Op het podium van de 11e World Games in het Amerikaanse Birmingham was er zondag opnieuw wereldgoud weggelegd voor Dick Jaspers. De Nederlandse wereldkampioen won voor een publiek met veel oranje sporters en fans op de tribunes de finale tegen de Colombiaan Jose Juan Garcia met 40-18 in 13 beurten. Het was voor Jaspers zijn tweede gouden medaille op de World Games na de overwinning in Taiwan in 2009. Het podium werd zondagavond gecompleteerd door Jose Juan Garcia en Eddy Merckx.

Zelden was Dick Jaspers, al sinds vorig jaar in een briljante toernooivorm, zo superieur in een mondiale titelstrijd als deze week op de World Games, waar 3600 sporters in iets meer dan 100 disciplines strijden om medailles in bekende en onbekende sporten. Voor de discipline driebanden waren zestien van de beste biljarters in de wereld geïnviteerd van wie Dick Jaspers met voorsprong de beste was. De Nederlander versloeg achtereenvolgens Pedro Piedrabuena (Amerika), Torbjörn Blomdahl (Zweden), Eddy Merckx (België) en tenslotte Jose Juan Garcia, de jonge Colombiaan, die zich na een zwaar motorongeluk in 2013 weer bij de wereldtop heeft gemeld. Andere kanshebbers, zoals Dani Sánchez, Marco Zanetti, Quyet Chien Tran, Tayfun Tasdemir en Martin Horn werden in het voortraject naar de finales uitgeschakeld.

 

 

Het Nederlandse goud op de World Games is tot nu toe het tweede goud in totaal voor oranje met 3 keer zilver en 2 keer brons, maar Nederland is vanavond, zondagavond laat, ook favoriet in de korfbalfinale tegen België.

Zoals in zijn drie voorgaande partijen op de World Games, demonstreerde Jaspers ook in de finale zijn superieure klasse. De Colombiaan startte weliswaar met een serie van 7 (7-0), maar daarna ontwikkelde de wedstrijd zich tot een one-man show van de Nederlandse balkunstenaar op het biljart. De 56-jarige, vijfvoudige wereldkampioen had zijn glorieuze fase in de finale in de 4e, 5e en 6e beurt, waarin hij met series van 6, 9 en 8 een voorsprong nam van 29-12 in 6 beurten. Die mentale klap kwam de Colombiaan niet meer te boven. De partij lag na nog een zeventje van Jaspers al lang in de beslissende plooi, toen de kampioen zich voor zijn winnende carambole nog drie gemiste matchballen kon veroorloven en uiteindelijk riant won met 40-18 in slechts 13 beurten.

Dick Jaspers vindt het een gouden medaille om te koesteren. ,,Ik heb nu vier finales gespeeld op de World Games, één keer gewonnen van Blomdahl, nu van Garcia en twee keer had ik zilver door verlies tegen Sánchez. Het is een titel die telt, hoor. De Wereldspelen, dat klinkt heel mooi en belangrijk. Ik ben er heel blij mee, want je bent toch maar weer de beste van de wereld. Ik heb ook een prachtige finale gespeeld, waarin de Colombiaan sterk startte, zodat ik gelijk gewaarschuwd was. Maar ik nam het initiatief snel over en ben niet meer in gevaar geweest. Zoals trouwens in al mijn partijen in dit toernooi, heel wonderlijk.''

Jaspers bedankte na afloop de KNBB, biljartbond, voor de steun. ,,Ik heb iets moois terug kunnen doen met de overwinning.'' Bovendien, zei de winnaar, was hij verrast door de belangstelling van de Nederlandse atleten. ,,Ze kwamen supporteren met een aantal, dat vond ik heel mooi, ook de chef d'équipe, de Nederlandse sportarts. Prachtig dat die allemaal kwamen kijken. Ik was ook de enige Nederlander bij het biljarten, bij snooker en pool had geen Nederlander zich kennelijk kunnen plaatsen.''

De suprematie van Jaspers, die voor deze finale verzekerde dat hij zich in een toernooi waande waar de Olympische geest rondwaarde, was in deze World Games ongeëvenaard: de Nederlander vermorzelde al zijn tegenstanders met een ruime score: tegen Piedrabuena werd het 40-11 in 16, tegen Blomdahl 40-20 in 21, tegen Merckx 40-16 in 14 en in de finale tegen Garcia 40-18 in 13, een totale score in vier partijen van 160-65, precies een gemiddelde van 2.500, een absoluut record voor de World Games.

Jose Juan Garcia versloeg op weg naar de finale Tayfun Tasdemir, Quyet Chien Tran en Pedro Gonzalez. Eddy Merckx versloeg zaterdagavond de Colombiaan Gonzalez in de strijd om de derde plaats op het podium.

 

De superieure Dick Jaspers: ongenaakbaar in al zijn partijen op de World Games

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: WCBS

Driebanden Jaspers, Dick World Games
Volg ons online