NOC*NSF beloont KNBB met Van Tuyll Beker vanwege maatschappelijk programma Tijd voor Krijt

De KNBB werd geroemd voor hun Tijd voor Krijt programma, waarmee biljarten wordt ingezet als verbindend middel om eenzaamheid tegen te gaan.

De beker werd gisteravond op de AV van NOC*NSF uitgereikt aan de KNBB, die na 1930 en 1946 de beker dit keer dus voor de derde keer in de geschiedenis in ontvangst mocht nemen.

28 mei 2024

De Van Tuyll Beker, genoemd naar voormalig NOC voorzitter baron Van Tuyll van Serooskerken, is een wisselbeker voor de bond die in het achterliggende jaar in het oog springende maatschappelijke en sociale impact heeft weten te bewerkstelligen. De beker werd op maandagavond 27 mei 2024 op de AV van NOC*NSF uitgereikt aan de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) die na 1930 en 1946 de beker dit keer dus voor de derde keer in de geschiedenis in ontvangst mocht nemen.

De KNBB werd geroemd voor hun Tijd voor Krijt programma, waarmee biljarten wordt ingezet als verbindend middel om eenzaamheid tegen te gaan.

KNBB-voorzitter Henk Vegter en KNBB-directeur Willem La Riviere waren aanwezig om de wisselbeker in ontvangst te nemen, en waren vereerd met de onderscheiding.

 

 

Henk Vegter: “Het is mooi om deze erkenning te krijgen vanuit NOC*NSF. Uit de 77 sportbonden van NOC*NSF kiest men de KNBB – dat is wel echt eervol. Het is een teken dat onze maatschappelijke bijdragen worden gezien. Want ja, in de eerste plaats zijn wij een sportbond, maar wij willen ook onze maatschappelijke rol pakken. Veel ouderen zouden graag een lekker potje biljarten, graag af en toe samenzijn met bekenden onder het genot van een kopje koffie, maar ervaren in de praktijk heel wat drempels. Tijd voor Krijt heeft deze drempels op effectieve wijze weggenomen.”

Willem La Riviere: “We zijn heel blij met deze waardering, niet in de laatste plaats omdat we zelf ook zo trots zijn op dit project. Ook voor eerder opgestarte projecten als Smartpool en Kantinebaas hebben we onderscheidingen gekregen. Maar Tijd voor Krijt is wel heel speciaal, omdat het zich primair richt op ouderen – toch een belangrijk gedeelte van onze achterban. We waren al dolblij dat in coronatijd niemand minder dan koning Willem-Alexander ons project bezocht. Maar dat de waarde van dit project juist ook vanuit NOC*NSF wordt gezien, dat is wel heel speciaal. Ook voor ons mooi dat wij als (vooralsnog) niet-Olympische sport deze prijs hebben mogen winnen, nadat de beker veel jaren alleen voor Olympische sporten was. Voor ons een bevestiging dat we ook als relatief kleine bond toch grote impact kunnen hebben.”

 

 

Over Tijd voor Krijt

Tijd voor Krijt betekent: gezelligheid en laagdrempeligheid voor iedereen die het leuk vindt om te biljarten en/of kennis te maken met biljarten. De vereniging(en) - locatie zorgt samen met de lokale aanvoerder voor een gezellig sociaal samenzijn op een fijne locatie. Kortom er zal voor een warm welkom worden gezorgd. Alle aangesloten biljartverenigingen kunnen hieraan meedoen! We gaan er gemakshalve van uit dat er deelnemers bij de verenigingen zullen blijven ‘hangen’ – lid worden, kortom dat we als (biljart)sport gaan groeien!

Biljarten helpt bovendien mentaal en fysiek fit te blijven, en is goed voor de coördinatie – allemaal zaken die juist bij ouderen onder druk komen te staan. Hiermee een belangrijk middel voor met name ouderen om scherp van geest te blijven. Deens en Engels onderzoek heeft aangetoond dat biljarten bijdraagt aan actievere, gezondere en gelukkigere ouderen.

Website Tijd voor Krijt
Artikelen KNBB over Tijd voor Krijt
Doelen en waarden Tijd voor Krijt
Partners Tijd voor Krijt
 

Factsheet rapport Tijd voor Krijt door Mulier Instituut
Persbericht rapport Tijd voor Krijt door Mulier Instituut
“Tijd voor Krijt – meer dan een potje biljarten” – het volledige rapport door Mulier Instituut

 

Over de Van Tuyll Beker

Bij het tienjarig bestaan van het NOC in 1922 gaven de bonden de voorzitter, baron Van Tuyll van Serooskerken, een beker cadeau. De bokaal was een waardering van zijn verdiensten voor de Nederlandse sport. De voorzitter stelde de beker direct beschikbaar als wisseltrofee, aan de bond die het voorgaande jaar de beste prestaties heeft geleverd.

Het opschrift van de beker luidt:

N.O.C.
VAN TUYLL-BEKER
1912-1922

In 2023 werd het criterium iets aangepast en is deze wisselbeker voor de bond die in de periode 1 april tot en met 31 maart van het achterliggende jaar een in het oog springende maatschappelijke en sociale impact heeft weten te bewerkstelligen.

De KNBB heeft deze beker nu voor de derde maal gewonnen. Zie hier het overzicht van alle eerdere winnaars.

 

 

Tekst & foto’s: KNBB/NOC*NSF
 

Gezelligheid Initiatieven Laagdrempelig
Volg ons online