NK Snooker Heren titel voor Joris Maas

Titelverdedigers bij Heren en Dames vroegtijdig uitgeschakeld op spectaculair NK Snooker 2019

12 juni 2019

Hij stond op zijn gemakje te kijken hoe Arya Sohrabi en Maurice le Duc in de andere halve finale er een geweldig gevecht van maakten, uitmondend in een lang, beslissend, en emotioneel frame. Zelf was Joris Maas allang verzekerd van de finaleplek door halve finale winst op René van Rijsbergen. En Maas wist: mijn opponent is mogelijk vermoeid na de slijtageslag, en ook nog weinig rust.

 

 

Zijn uiteindelijke opponent in de finale, Arya Sohrabi, bleek echter net zo taai als Joris Maas zelf. Ook deze finale zou weer een ongekende strijd worden. En dat terwijl Joris al zo hard had moeten vechten om überhaupt zo ver te komen! In de vijfde ronde stond hij liefst 3-0 achter in een best of seven tegen één van de meest getalenteerde spelers die het Nederlandse snooker ooit heeft gehad: Raymond ‘Faab’ Fabrie. Maas wist het om te draaien tegen Faab – en won met 4-3!

 

 

Maar na deze historische match moest het toernooi feitelijk nog beginnen. En bij de laatste 16 was het opnieuw een dubbeltje op zijn kant tegen Jack Bruins – wederom winst voor Maas met minimaal verschil, 4-3. Na een iets gemakkelijker kwartfinale en halve finale stond de man uit Dreumel in de finale wederom een slijtageslag te wachten tegen Sohrabi, die in de kwartfinale nog zeer overtuigend (4-1) had afgerekend met regerend kampioen Roy Stolk.

 

 

Deze finale werd een echt gevecht! Met tactisch spel, lange frames – maar ook met mooie breaks. Maas wist met twee hoogste breaks van het toernooi (82 resp. 88, de break van 82 bij een 4-3 achterstand) zijn sterke tegenstander nipt met 5-4 te verslaan. Het was een beloning voor zijn geweldige wedstrijdmentaliteit, en ook pas zijn eerste NK Heren titel.

Een bekroning dus voor een mooie periode in de snookerloopbaan van Maas, dat binnenkort nog een nieuw hoogtepunt gaat kennen door zijn deelname aan het WK Seniors.

 

 

NK Dames

Ook bij de Dames was het genieten. Bijvoorbeeld van de spectaculaire winst in de halve finale van Janice van Gastel (3-1) op regerend kampioen Manon Melief. Van Gastel speelt al jarenlang in het Nederlandse pool en snooker, en was zelfs even gestopt met snooker – maar wist in een mooie finale tegen de jonge Hannah Graaf haar eerste Nederlandse titel bij de Dames te winnen.

 

Laatste NK voor Paul Swanenburg

Het NK Snooker 2019 was de laatste voor terugtredend voorzitter van KNBB Sectie Snooker Paul Swanenburg, die na 30 jaar biljart-, snooker- en scheidsrechtersfuncties op de Sectieraad van 18 juni het stokje bij de Sectie Snooker overdraagt aan beoogd voorzitter Johan Oenema.

 

Alle uitslagen NK Snooker Heren 2019
Alle uitslagen NK Snooker Dames 2019

 

Tekst: KNBB
Foto's ©Corné Kuijpers

NK Snooker
Volg ons online