Nieuw, nieuw, nieuw: de Ceulemans Continental Cup

Spelers, pers en publiek kijken uit naar gloednieuwe biljartwedstrijd in traditie Ryder Cup & Mosconi Cup

12 december 2018

Het is nieuw in het mondiale driebanden: een jaarlijkse wedstrijd Europa tegen Azië. Succesvol in andere sporten (Ryder Cup, golf; Laver Cup, tennis; Weber Cup, bowling) en in andere biljartdisciplines (Mosconi Cup, pool). En dus grote kans dat dit ook in het driebanden gaat werken!

Nieuw is de one-table setting. Vaak is het zo bij grote driebanden events dat er veel tafels nodig zijn, en ook bij de finale meerdere tafels te zien zijn. Maar niet hier: één biljarttafel, het hele toernooi lang, met het publiek er direct omheen.

Nieuw is ook het prijzengeld: dat bedraagt maar liefst $160.000! Tegenwoordig zijn dit soort bedragen niet meer heel ongewoon in het mondiale driebanden, maar het is alsnog wel bijzonder – zeker voor zo’n gloednieuw toernooi.

En zeker nieuw is het format: de race naar 600 punten. Het team dat in totaal 600 punten scoort, wint de wedstrijd. Er zijn 24 fases van 25 punten; elke gemaakte carambole scoort één punt voor het team.

 

 

De Ceulemans Continental Cup wordt van 14 t/m 16 december 2018 gespeeld nabij Bordeaux, Frankrijk. Het idee voor de Ceulemans Cup is aangedragen bij de UMB/Kozoom door directeur KNBB Willem La Riviere, en heeft met biljartlegende Raymond Ceulemans de gedroomde naamgever. De verwachtingen bij zowel spelers als publiek zijn dan ook hooggespannen. Liefhebbers kijken al weken verwachtingsvol uit naar deze wedstrijden tussen deze 16 absolute topspelers, wedstrijden die allemaal tegen betaling te zien zijn op Kozoom.

De huidige nummer één van de wereld en regerend wereldkampioen, Dick Jaspers? Hij is vanzelfsprekend een onderdeel van Team Europe. Jaspers is in grootse vorm: nog dit weekend won hij op imponerende wijze de World Cup Hurghada.

 

 

Jaspers: “Wat normaal mijn tegenstanders zijn, nu mag ik deel uitmaken van het sterke Europa-team om het veelbelovende Azië te kloppen. Want veelbelovend zijn ze: volop jonge toppers uit landen als Vietnam en Korea, waarvan enkelen al zijn doorgedrongen tot de absolute wereldtop. Een prachtige uitdaging en een heel vernieuwend format, dit nieuwe Continenten-duel. Ik kijk ernaar uit!”

La Riviere: “Nog maar een week geleden hebben we met de Mosconi Cup 2018 kunnen zien hoe zo’n continentale wedstrijd kan leven bij spelers, pers en publiek. Prachtig dat zoiets vergelijkbaars nu ook bij het driebanden door Kozoom gaat worden neergezet. Wij wensen Team Europe heel veel succes, en hopen dat Jaspers en zijn kompanen de eerste winnaars van deze mooie jaarlijkse traditie gaan worden.”

 

Team Europa:

Frédéric Caudron (België)
Eddy Merckx (België)
Dick Jaspers (Nederland)
Marco Zanetti (Italië)
Torbjörn Blomdahl (Zweden)
Dani Sánchez (Spanje)
Murat Naci Coklu (Turkije)
Jérémy Bury (Frankrijk)

Team Azië:

Haeng-Jik Kim (Korea)
Nguyen Quoc Nguyen (Vietnam)
Sung-Won Choi (Korea)
Jung-Han Heo (Korea)
Jae-Ho Cho (Korea)
Quyet Chien Tran (Vietnam)
Minh Cam Ma (Vietnam)
Dong-Koong Kang (Korea)

 

 

Alle informatie over de Ceulemans Continental Cup:
http://www.kozoom.com/nl/biljart-carambole/news/europa-tegen-azie-in-eerste-ceulemans-cup.html
 

Achtergronden & structuur Ceulemans Continental Cup:
http://www.kozoom.com/nl/biljart-carambole/news/driebanden-op-weg-naar-florerende-toekomst.html

Azië Driebanden Europa
Volg ons online