Nick Dudink (17), een outsider naar Nederlandse titel

Noord-Hollander uit biljartfamilie met veel talenten grijpt kampioenschap van Nederland driebanden bij junioren. Nick Dudink verslaat de grote favorieten Tom Slikker en Bradley Roeten op finaledag.

09 februari 2020

HAARLO - Twee topfavorieten en tenminste één outsider bleven zondag over voor de Nederlandse juniorentitel in het driebanden. De 17-jarige Noord-Hollander Nick Dudink ging er met de hoofdprijs vandoor nadat zijn twee tegenstanders op de slotdag ten onder waren gegaan door de spanning. Nick Dudink uit Blokker won de finalepartij van de 21-jarige Hagenaar Bradley Roeten (30-21 in 41) en versloeg in de halve finale de titelverdediger Tom Slikker uit Den Helder met 30-26 in 36. Op het podium stond ook de drie jaar oudere broer van de kampioen, Leon Dudink.

 

 

Nick Dudink en Bradley Roeten verdienen door de twee hoogste posities op dit NK een ticket voor het Europees kampioenschap junioren van 10-13 april in Brussel. Bovendien krijgen ze een plaats in de voorronden van de World Cup in Veghel. De kampioen begon in de voorronden met twee verliespartijen tegen Bradley Roeten, die hij in de finale wel versloeg.

 

 

De volslagen onverwachte kampioen had de sterkste zenuwen op de finaledag. Hij demonstreerde het best tegen de druk te kunnen in de partijen waarin winnen belangrijker was dan hoge moyennes spelen. De torenhoge favoriet Tom Slikker, zaterdag nog goed voor een partij van 25 in 12 (2.083 gemiddeld en een hoogste serie van 14), had een black-out tegen Nick Dudink. De kampioen stond in de finale bovendien tegen Bradley Roeten, die kansloos werd door een vijftiental missers op rij halverwege de partij. De eindoverwinning werd de jongste Dudink daardoor in de schoot geworpen. Met de slotserie van vier in de finale toonde hij nog één keer zijn mentale kracht.

 

 

,,De titel heeft mij natuurlijk enorm verrast'', zei Dudink na de huldiging. ,,Ik had nooit verwacht dat Tom Slikker, die zo sterk was op zaterdag, tegen mij zijn slechtste partij zou spelen. En ook in de finale was het partijverloop goed in mijn voordeel. Ik krijg lessen in de klassieke spelen en in driebanden. Dat heeft me sterker gemaakt, zo bleek wel in dit toernooi. Ik ben er zeker heel blij mee.''

Nick Dudink heeft één Europees kampioenschap onder 17 gewonnen in de spelsoort vrij spel in Frankrijk (2018). Hij is leerling timmerman in het voorlaatste jaar van zijn opleiding, maar al vier dagen per week aan het werk in de nieuwbouw en renovatie. Twee keer per maand krijgt hij les van Therese Klompenhouwer en in de klassieke spelen van Lion de Leeuw in de locatie van Horna, de club waarvan hij en zijn broer lid zijn. ,,Ik ben al op mijn zevende jaar gaan biljarten. Mijn twee neven, Ferry en Jordie Jong, die op tien kilometer van ons wonnen, waren al grote talenten toen wij begonnen. Het zit eigenlijk wel in de familie, want mijn vader Ben heeft ook gebiljart toen hij nog jong was.''

Vooralsnog twijfelt Nick Dudink nog welke discipline gaat spelen op het Europees kampioenschap in Brussel. Daar worden zowel de discipline driebanden als de klassieke spelen gehouden. ,,Ik ga kijken of het te combineren is, maar de klassieke spelen ga ik zeker meedoen.''

Tom Slikker won in de aanloop de poule met vier spelers, waarin hij schitterde tegen Xavier Siahaya met 25-4 om 12 beurten. Leon Dudink plaatste zich als de nummer twee in die poule voor de kruisfinales. In de andere poule met drie spelers, die twee keer tegen elkaar speelden, was Bradley Roeten de sterkste met twee overwinningen op Nick Dudink en Jamy Rossen.

 

 

De standen in de poules:

Poule A:
1 Tom Slikker (Den Helder) 6-1.271-14
2 Leon Dudink (Blokker) 4-0.700-6
3 Joris van 't Zelfden (Driewegen) 2-0.591-4
4 Xavier Siahaya (Geleen) 0-0.460-3

Poule B:
1 Bradley Roeten (Den Haag) 8-0.662-5
2 Nick Dudink (Blokker) 4-0.517-4
3 Jamy Rossen (Zierikzee) 0-0.337-6.

De einduitslag:
1 Nick Dudink
2 Bradley Roeten
3 Tom Slikker
4 Leon Dudink.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's ©Ton Smilde

 

Driebanden NK
Volg ons online