Nederlandse toppers stijgen tot grote hoogte in 8-ball finale

De halve finales bij het NK Pool 8-ball leverde de door velen gedroomde finale op tussen de twee meest succesvolle poolspelers uit de historie. In hun finale maakten ze de verwachtingen meer dan waar. Uiteindelijk kroonde Nick van de Berg zich tot Nederland Kampioen 8-ball.

21 januari 2023

HEESCH - In de eerste halve finale moest Niels Feijen het opnemen tegen Ivo Aarts, samen goed voor tientallen NK-titels. Hoewel Feijen uiteraard de favoriet was, was Ivo vastberaden zijn 8-ball skills maximaal in te zetten. Slechts één gemiste bal zorgde ervoor dat Ivo bijna een uur lang een kleine achterstand moest dulden en moest wachten op een fout van Niels. Die kwam bij een stand van 6-4 in de vorm van een droge break. Ivo pakt z’n kans en boog de achterstand om in een voorsprong van 7-6. Omdat hij zelf mocht afstoten, leek een stunt in de maak. Maar voor het eerst, waarschijnlijk niet geheel toevallig, liet zijn break hem in de steek. Feijen greep de toegeworpen ‘lifeline’, maakte geen fout meer, en won met 8-7.

 


 

In de andere halve finale speelde Tim de Ruyter tegen Nick van den Berg. Het was voor de bookmakers op voorhand moeilijk te zeggen wie de favoriet was; Tim, onderdeel van het Nederlands Team, of toch Nick met al z’n ervaring? Het bleef lange tijd niet duidelijk en tot aan 5-5- ging de stand gelijk op. Een droge break van Tim, die tot dan toe juist erg succesvol was geweest met z’n afstoot, gaf Nick de kans een gaatje van twee racks te slaan. Die kleine voorsprong gaf hij niet meer uit handen: 8-6. Daarmee was de finale tussen de twee ‘kanonnen’ een feit.

 
 

 

Vol verwachting zaten de kijkers in De Pas in Heesch, en thuis op de bank voor Ziggo Sport, klaar voor de finale die op voorhand welhaast een klassieker moest worden. En dat werd het. De stand bleef heen en weer springen waarbij beide spelers nooit verder dan twee racks uitliepen. Het leek voorbestemd om naar 7-7 gaan, hetgeen ook gebeurde. Nick was even daarvoor op een 7-5 voorspong gekomen en dacht, nadat de zaal én beide spelers dat al vaker hadden gedacht, dat de beslissing was gevallen. Maar de witte bal ging van tafel bij de afstoot en Niels sprong op uit z’n stoel, schoot de tafel leeg en speelde ook het volgende rack professioneel uit. En dus stonden ze vervolgens beiden op de ‘hill’, zoals de poolers zeggen, en zou het laatste rack de beslissing moeten brengen. Nick had het voordeel van de afstoot, maar moest vervolgens nog een berg beklimmen om zijn ballen te potten. En alsof het zo moest zijn, was de beslissende 8-ball een zeer moeilijke, naar de lastige midden-pocket. Nog één keer raapte Nick alles wat hij had bij elkaar en potte de zwarte bal. Met een enorme en zeer begrijpelijke vreugde uitbarsting tot gevolg!

 
 

Het publiek was de grote winnaar. Met twee zeer spannende halve finales en een thriller als finale, die ook nog eens van zeer hoge kwaliteit waren, hebben deze vier spelers laten zien waar de Nederlandse poolspelers toe in staat zijn!

 
 

Morgen staan de halve finales en de finale van het 9-ball op het programma. Regerend Nederland Kampioen Marc Bijsterbosch neemt het op tegen Quinten Pongers. Tim de Ruyter staat ook bij deze discipline in de halve finale, dit keer tegen Niels Feijen, die erop gebrand zal zijn de titel te pakken.

 


 

Livescores Cuescore 8-ball
Livescores Cuescore 9-ball
Infopagina Jumbo NK Pool

 

Tekst: KNBB Sectie Pool
Foto’s: Melissa Kuys-Rademakers

Jumbo NK Poolbiljart
Volg ons online