Nederlandse pooltopper Nick van den Berg doet stapje terug

Niet meer als full time prof, maar opleiding tot croupier

“Net zoals elke andere sporter die niet kan leven van zijn sport, heb ook ik een andere bron van inkomsten gezocht – en gevonden, gelukkig”

21 december 2017

Poolbiljarten is helaas een sport waar je niet rijk van wordt. Ook niet als je zoals Nick van den Berg al 15 jaar tot de Europese en wereldtop behoort. Gelukkig bestaat er zoiets als een A-status van NOC*NSF, waardoor ook in een sport als poolbiljart de toppers financieel worden ondersteund en zich full time op hun sport kunnen richten.

Deze status moet echter elk jaar worden bevestigd, en dat lukte Nick dit jaar niet. Op zich geen ramp, ook voor topsporters bestaat er tegenwoordig WW, maar het zette de inmiddels 37-jarige Van den Berg wel aan het denken. Hij besloot een aanbod van Holland Casino voor een opleiding tot croupier te accepteren.

Wat dat precies voor zijn poolcarrière gaat inhouden, de tijd zal het leren. Voorlopig ligt de focus bij zijn opleiding en zal hij de internationale toernooien de komende tijd aan zich voorbij laten gaan.

Van den Berg: “Mijn gezin staat op de eerste plaats. Net zoals elke andere sporter die niet kan leven van zijn sport, heb ook ik een andere bron van inkomsten gezocht – en gevonden, gelukkig. Ik stop overigens niet met poolen, maar ik moet wel een stapje terug doen.”

 

 

Maarten Combrink, KNBB Programmamanager Topsport Pool: “Het was niet echt een verrassing toen Nick me vertelde dat hij speelde met de gedachte om naast het poolbiljart een andere vorm van inkomsten te zoeken. De toekenning van NOC*NSF in 2016 voor het topsportprogramma, de daarmee gepaarde focus op het talentenprogramma en het mislopen van de A-status afgelopen april bij het EK in Portugal maakten de situatie voor Nick als full time prof er niet gemakkelijker op.”

“Het is een trieste conclusie dat iemand met de kwaliteiten van Nick (hij speelde begin deze maand nog het prestigieuze Mosconi Cup evenement, waarbij de beste vijf spelers van Europa de Amerikanen met 11-4 een ongekende oorwassing gaven) deze keuze moet maken. We zullen moeten afwachten hoe het zich ontwikkelt, wellicht ontstaat er een rust in zijn hoofd en dan zijn ook semi professionele (pool)biljarters heel gevaarlijk. Bij de KNBB staat de deur in ieder geval altijd open voor Nick. Immers, hij is niet alleen een geweldige speler, hij is ook al jarenlang een geweldige ambassadeur voor de poolsport.”

 

Tekst: KNBB Sectie Pool
Foto ©JP Parmentier/Matchroom Multi Sport 2017

Berg, Nick van den Poolbiljart Profspelers
Volg ons online