Nederlandse biljartteams in de grootste competitie ter wereld

De Nederlandse teamcompetities driebanden groeien in aantal nog elk jaar verder uit. Het nieuwe seizoen gaat in september van start met 245 teams, de bekercompetitie met 156. De groei is onder meer te danken aan de komst van nieuwe biljartcentra en ook aan de populariteit van de teamcompetities. Paul Brekelmans, de sectievoorzitter, kijkt in dit artikel vooruit.

01 augustus 2023

NIEUWEGEIN – In de Nederlandse biljartcafé’s en clubs wordt biljarten voor teams elk jaar populairder. De nieuwe impulsen, die een paar jaar geleden zijn ingezet, hebben het aantal teams van vier spelers in de competities voor het komende seizoen op 245 gebracht en voor de bekercompetitie op 156. Dat heeft een groei aan van 13 en 12 teams verdeeld over de divisies. Paul Brekelmans, sectievoorzitter driebanden: ,,We zijn heel blij met die groei en zijn eigenlijk al jaren op dat gebied de grootste biljartcompetitie in de wereld.’’ De eredivisie krijgt in het komende seizoen weer aandacht van Kozoom met live uitzendingen van alle speelronden. De Masters en de World Cup in Veghel worden uitgebreid op Ziggo Sport uitgezonden.

 

 

De stabiliteit en groei zijn onder meer te danken aan de komst van nieuwe biljartcentra in het zuiden en oosten van het land. De Biljartacademie in Sittard is daar een goed voorbeeld van met zo’n tien teams in de competitie. De Snelpost in Arnhem is weer zo’n nieuw centrum in navolging van de bekende biljartcentral zoals De Eekhoorn, SIS center, De Veemarkt, De Hazelaar, Capelle aan den IJssel en De Kuul. ,,We hebben biljartcafé’s zien verdwijnen door COVID, maar biljartcentra zijn er voor in de plaats gekomen.’’ Het Sectiebestuur en zijn competitieleider Hans de Bruin zijn volop bezig met de indelingen en speelschema. Paul Brekelmans: ,,De competitie is wat compacter gemaakt: we starten later dan andere jaren en hebben minder vrije weekends ingepland. Dat was een uitdrukkelijk verzoek van de teams en spelers.’’ De competitie start op maandag 18 september voor de lagere divisies en op zondag 24 september voor de eredivisie. Voor Kerstdag is er drie keer een bekerronde en ligt de eredivisie stil voor de World Cups in Veghel en Zuid Korea. De eredivisie eindigt met de reguliere competitie op 12 mei, de lagere divisies twee weken eerder.

De opzet is een eredivisie met 12 teams, twee eerste divisies met elk 12 teams, vier tweede divisies met 12 en voor de derde en vierde divisie elk zeven klassen van 12 teams. Paul Brekelmans: ,,We zijn over de hele linie zes teams kwijt en er hebben zich 20 nieuwe teams aangemeld. De nieuwe plannen zijn overal goed ontvangen. We zien veel enthousiasme over de nieuwe aanpak. Mensen willen liever in de winter doorspelen en als het zomer is klaar zijn met de competities. Daar hebben we goed naar geluisterd, ook met oog voor de internationale kalenders.’’

 

 

De bekerfinale verhuist naar een andere locatie, omdat het toernooi iets naar voren is gehaald en het Beneluxtheater in Berlicum dan niet beschikbaar is. Het format verandert niet: lagere teams kunnen met een gunstige loting de finale halen. De eredivisie is weer sterker geworden door inbreng van buitenlandse topspelers. Paul Brekelmans: ,,We zien ook in de lagere divisies steeds meer Turkse en Duitse spelers komen, dat is een mooie ontwikkeling voor de kwaliteit van onze competities.’’

De indelingen voor de competities worden rond 15 augustus bekendgemaakt. Daarna volgt de bekerloting.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Biljartacademie (uitgelicht) en Paul Brekelmans & Ludo Kools bij KNBB Jumbo Masters (Ton Smilde)

 

Competitie Districten Kozoom League
Volg ons online