Nederlandse 5-Pins Meester

Ernst-Jan Driessen wint NK 5-Pins 2022 in de Veemarkt

28 oktober 2022

In het altijd gezellige Café de Veemarkt in Doetinchem verzamelden zich afgelopen weekend de beste 5-pins spelers van het land onder leiding van Ernest Driessen en Brian Jalving. Het werd een gezellig samenzijn van liefhebbers van deze bijzondere discipline – zie hier alle info over 5-pins.

En, met uiteindelijk toch weer met dezelfde winnaar: Ernst-Jan Driessen. Die ook al hier, hier en hier op de hoogste trede stond!

Net als in de vorige editie won Ernst-Jan Driessen ook nu de halve finale van Herold Slettenaar, zij het dat het ditmaal een heel stuk spannender was dan in de vorige editie, en won de sterke Peter Vlaar van Marco Wolfs. In de finale rekende Ernst-Jan vervolgens duidelijk af met Peter.

  

Vernoemenswaardig was de aanwezigheid van Chantal Arntz in het veld van mannen – en dat deed ze zeer verdienstelijk. Chantal liet wederom zien dat ze in meerdere disciplines goed uit de voeten kan.

 


 

In een eerder interview met ons legde Ernst-Jan Driessen uit wat er nu eigenlijk zo mooi is aan 5-Pins. Hij zei: “Weet je wat het leuke is aan 5-Pins? Tegen wie je ook speelt, en hoe goed of hoe slecht ook je tegenstander, iedereen speelt evenveel stoten. Na iedere stoot gaat de beurt over, en het is dus aan jou om uit iedere stoot het maximale te halen. Dat wil overigens niet zeggen dat het doel altijd is het maximale aantal punten proberen te maken, want als jij er vier maakt, maar je laat een situatie liggen waaruit je tegenstander er 10 kan maken, dan heb je het slecht gedaan. Dat is een belangrijke reden geweest voor mijn overwinning: voorzichtig puntjes pakken, en altijd voorzichtig neerleggen van de speelbal van de tegenstander in de hoek. Immers, zelf scoren over twee banden valt niet mee, maar goed verdedigen ook niet – en zo leg je dan de druk bij de tegenstander! Dit, gecombineerd met gebruikmaken van de paar aanvallende stoten die ik goed beheers, was voldoende voor de titel. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik nog volop in ontwikkeling ben, en nog maar een fractie van de stoten beheers die bijvoorbeeld de Italianen beheersen. Als die weten dat je een bepaalde stoot niet kunt, dan leggen zij keer op keer die situatie voor je neer, en maak je dus eigenlijk geen kans. Maar om ook dat weer relatief te zien: als een goede speler tegen een minder goede speler speelt, wordt het bij 5-Pins nooit 100-0, het wordt eigenlijk altijd wel 100 tegen 60. Ook dat maakt het spel zo leuk voor iedereen: je bent vaak aan tafel, en je voelt je nooit helemaal kansloos.”

Dank aan Café de Veemarkt voor de organisatie en de het gebruik van de foto’s!

 

Alles over het NK 5-Pins 2022

 

Tekst: KNBB
Foto's: Café de Veemarkt
Foto uitslag: Jan Rosmulder

 

5-Pins NK
Volg ons online