Nederlands Kampioen... met één beurt verschil!

Xavier Siahaya Nederlands Kampioen op… vier duizendste!

Verslag NK driebanden 1e klas klein bij HBV de Bun, door Frans Elbers

29 januari 2024

Op vrijdagavond 26 januari is er gestart met dit kampioenschap. Na een openingswoord door  voorzitter Frans Elbers heeft wethouder sport van de Fleur van der Kleij de openingshandeling verricht door met een mooie afstoot bijna een driebander te produceren. Nadat zij met mooie woorden iedereen succes had gewenst begonnen de wedstrijden in de fraaie accommodatie van HBV de Bun.

De als eerste geplaatste Roland Duis had zijn handen vol om René Groenendaal van zich af te houden maar trok de partij met 30-27 toch naar zich toe. Xavier Siahaya had weinig moeite om Jan Gieskens te verslaan en dat deed hij in een mooie partij van maar 26 beurten. Johan van der Wal versloeg Mike van der Mast met 30-28 en Richard van der Erf won met 30-28 van Philip van der Made.

In de tweede ronde een mooie serie van 9 door Jan Gieskens die zijn partij won van Roland Duis. Xavier Siahaya had het moeilijk tegen René Groenendaal maar aan het eind van de partij moest René toch zijn meerdere erkennen in Xavier. Richard van der Erf won van Johan van der Wal na een moeizaam slot met veel ingewikkelde patronen. Mike van der Mast had weinig moeite met Philip van der Male en won met degelijk spel in 37 beurten.

Een mooie goed verlopen eerste avond met ruim 40 mensen als publiek wat veel gezelligheid met zich mee bracht.

 


 

Op zaterdag weer iedereen ruim op tijd aanwezig en klaar voor de volgende drie ronden.

Richard van der Erf bleek het meest uitgeslapen want hij won zijn partij tegen René Groenendaal in 17 beurten. Roland Duis deed het ook prima en won in 33 beurten van Philip van der Male. Xavier Siahaya in 37 van Johan van der Wal en Mike van der Mast in 38 van Jan Gieskens. Met Richard en Xavier twee ongeslagen koplopers.

Na de vierde ronde nog steeds Richard en Xavier als ongeslagen koplopers. Mike van der Mast zit echter nog goed in de achtervolging met een prima winstpartij.

De vijfde ronde blijkt in elk toernooi de sleutelronde en ook vandaag worden de kaarten definitief geschut wie op zondag nog bij de kanshebbers zitten. En zie daar het gebeurde ook. Mike van der Mast versloeg Xavier Siahaya in een mooie partij met 30-21 in 28 beurten en produceerde aan het eind van de partij een geweldige serie van 8. Op een andere tafel werd de koploper Richard van der Erf verslagen door Ronald Duis met 30-26 in 38 beurten. Dus op de slotdag nog drie kandidaten met 8 punten voor de titel en in theorie nog twee kandidaten met 6 punten.

 

 

Op zondag een volle bak bij de Bun. De partijen gaven aan dat de kanshebbers zich niet van de wijs wilde brengen. Mike van der Mast won overtuigend van Richard van der Erf en Xavier Siahaya  won makkelijk van Roland Duis.

Alle spanning dus bij de laatste partijen! Dat het close zou worden was wel duidelijk. In en mooie vlakke partij won Mike van de Mast en Xavier Siahaya won van Richard van Erf. En toen was het rekenen voor de wedstrijdleider Dick Simonides. De conclusie was dat Xavier Siahaya op één (1!) beurt kampioen werd. Een spannender slot kon het niet zijn.

Al met al: een geweldig gezellig en spannend kampioenschap georganiseerd door HBV de Bun uit Huizen.

 

 

Alle info & uitslagen NK driebanden 1e klas klein

 
 

Tekst & foto’s: Frans Elbers/De Bun
Bewerking: KNBB

Driebanden NK
Volg ons online