Nederlands biljarten pronkt met twee unieke talenten

Sam van Etten (19) wint Grand Dutch, Jop de Jong (18) de Masters Artistiek

01 mei 2016

HAARLO – De Nederlandse sportwereld heeft zich in één weekend verrijkt met de komst van twee unieke biljarttalenten. De Noord-Hollander Sam van Etten (19) en de Overijsselaar Jop de Jong (18) werden in Haarlo tijdens een dubbele finale nationaal kampioen vijfkamp en artistiek biljarten. Dat succes betekent een enorme impuls voor de KNBB (nationale biljartbond), die al jarenlang campagne voert om biljarten een jeugdiger imago te geven.

Jaap Labrujere, nationaal voorzitter van de Vereniging Carambole, sprak van een uniek moment in de geschiedenis. ,,We hebben dit binnen onze bond in het 104-jarige bestaan nooit eerder meegemaakt.’’ Christ van der Smissen, die op zijn 24e jaar de vijfkamp won, was de vorige recordhouder.

 

 

Sam van Etten, van het Noord-Hollandse jeugdbolwerk Horna, versloeg in de finale van de vijfkamp in vijf spelsoorten de routinier Dave Christiani en schaarde zich daarmee tegelijk bij de beste allround biljarters van Europa en de wereld. Jop de Jong versloeg in het artistiek onder meer de tweevoudig wereldkampioen Sander Jonen. De 17-jarige speler, die ook al volop demonstraties geeft in het land, heeft zich in twee jaar tijd ontwikkeld tot topspeler.

Zowel in de Grand Dutch, de vijfkamp, als in de Masters Artistiek was het slotgevecht dit weekend in HCR Prinsen in Haarlo boeiend tot de laatste caramboles en de laatste set. Sam van Etten nam tegen Dave Christiani een voorsprong van 4-0, zag zijn rivaal terugkomen tot 5-3, maar verzekerde zich van de titel in de laatste discipline. De Limburger Christiani won de twee laatste edities van de vijfkamp. Hij erkende na de finale: ,,Ik heb genoten van het geweldige talent dat Sam van Etten heeft gedemonstreerd, vooral in de kaderspelen en het vrij spel.’’

De Noord-Hollander begon zijn carrière op zijn zevende jaar in het café van zijn ouders. ,,Ze konden niet komen kijken hoe ik kampioen werd, omdat ze een groot feest hadden in de zaak’’, zei de nieuwe kampioen. ,,Mijn opa was gelukkig wel gekomen om me te steunen.’’

 

In de Masters Artistiek eindigden Jop de Jong en Martin van Rhee als poulewinnaars. Ze wonnen daarna ook de kruisfinales van Sander Jonen en Rene Dericks. Jonen, winnaar van alle Grand Prix toernooien, verloor in een hoogstaande wedstrijd van De Jong: 3-0, scores 82.790/70.202 procent.

De jeugdige De Jong deelde in de finale de eerste tikken uit en nam een 2-0 voorsprong. ,,Ik verzuimde om het gelijk af te maken, want ik miste vijf matchballen.’’ Daardoor kwam Van Rhee terug tot 2-2, maar uiteindelijk kon Jop de Jong toch zegevieren in de beslissende set.

De twee kampioenen kregen vanuit de hele biljartwereld, ook van ver over de grenzen, grote complimenten. De Nederlandse biljartbond deelde in het succes en mag trots zijn op zijn jonge talenten.

Hier de biljartdemo van beide spelers, die ze enkele dagen na hun overwinning bij de Grand Dutch opnamen op het KNBB hoofdkantoor in Nieuwegein.

 

Foto ©Henry Thijssen

Artistiek Etten, Sam van Jong, Jop de
Volg ons online