Nederlanders weer met twee op podium in World Cup

SHARM EL SHEIKH – Het Nederlandse driebanden viert hoogtijdagen in de World Cups. Morgen, zaterdag, staan Dick Jaspers en Glenn Hofman in de halve finales van de World Cup in Sharm El Sheikh met als tegenstanders de Turk Tolgahan Kiraz en de Koreaan Jun Tae Kim. Het is de tweede keer in korte tijd dat twee Nederlanders het podium halen: Dick Jaspers (winnaar) en Jean Paul de Bruijn (derde) haalden dat kunststukje uit in Veghel.

 

08 december 2023

SHARM EL SHEIKH - Glenn Hofman, in zijn jongere jaren een keer derde op de World Games (na winst op Jaspers) en één keer bedwinger in de PBA van Caudron, is de miraculeuze speler bij de beste vier: hij is nummer 140 van de wereldranglijst. De andere ’dark horse’ is Tolgahan Kiraz, 30e op de ranglijst. Glenn Hofman speelt zaterdag de halve finale tegen Jun Tae Kim om 10.00 uur (9 uur West Europa). Dick Jaspers speelt om 12.30 tegen Tolgahan Kiraz. Dick Jaspers versloeg Martin Horn met 50-41 in 34. Jun Tae Kim won van Phuong Vinh Bao met 50-22 in 23.

De Turkse outsider Kiraz bleef over van het treffen in de kwartfinales tegen Burak Hashas, zijn 17-jarige landgenoot, die hij versloeg met 50-30 in 23 beurten. De twee Turken gingen gelijk op in de strijd, maar Kiraz haalde in de slotfase zijn gevreesde wapen boven: met een serie van 16 besliste hij de partij. Kiraz was in deze World Cup al eerder te bewonderen met series van 15 en 12. Kiraz, die een ronde van het Turks kampioenschap won in oktober, was toen ook al een grote meneer met een serie van 23, een Turks record.

Glenn Hofman kwam uit een prachtig gevecht met Eddy Merckx, waarin de gelukstreffer van Hofman in de laatste beurt besliste over winnen of verliezen. De wedstrijd was in de slotfase, er was volop spanning, onmogelijke missers, geluk en pech, maar in de ultieme fase lachte het geluk naar Hofman in plaats van naar Merckx. De wanhoopsstoot voor de matchwinst (op 49-49), kloste naar de andere kant van het biljart, kwam terug naar waar de derde bal lag en caramboleerde door een miraculeuze speling van het lot.

Tekst Frits Bakker.

Foto Dick Jaspers

Driebanden Hofman, Glenn Internationaal
Volg ons online