Nederland heeft na tien jaar weer een World Cup

Nederlandse biljartwereld kan van 20 t/m 26 oktober de wereldtop driebanden aan het werk zien: in speelzaal CHV Noordkade in Veghel of op Ziggo Sport

16 oktober 2019

VEGHEL - De World Cup driebanden in het Brabantse Veghel, vanaf zondag 20 tot en met zaterdag 26 oktober, is in meer dan één opzicht het begin van een drieluik. De Nederlandse organisatie, onder auspiciën van de KNBB, heeft zich niet alleen voor drie opeenvolgende jaren aangemeld en staat inmiddels op de UMB kalender voor 2019, 2020 en 2021. Bovendien worden met deze World Cup in Nederland de laatste drie toernooien van 2019 gelanceerd, waarin de 14 geplaatste spelers vastliggen voor drie World Cups. De cyclus start dan ook in Veghel, daarna volgen het Koreaanse Guri (4-10 november) en het Egyptische Sharm El Sheikh (8-14 december). De top drie van het klassement bestaat uit Dick Jaspers, Marco Zanetti en Tayfun Tasdemir.

De Stichting BEN, onder leiding van Harry Mathijssen en Ad Smout, heeft bij de presentatie van de World Cup in Veghel een primeur aangekondigd. Het toernooi wordt tijdens de drie finaledagen uitgezonden op Ziggo Sport, het tv-kanaal dat veel grote internationale sporten uitzendt en nu een contract heeft gesloten met de KNBB. Ziggo Sport zendt in de drie dagen van het hoofdtoernooi veel partijen live uit, op de eerste dag (donderdag) zes sessies van 10.00 tot 22.00 uur en in totaal over het hele toernooi 28 uur, live of in herhaling.

De bekendste Nederlandse deelnemers zijn behalve Dick Jaspers, Jean van Erp en Barry van Beers zijn Therese Klompenhouwer, de wereldkampioene bij de dames, Raimond Burgman, Jeffrey Jorissen, Dave Christiani, Harrie van de Ven, Raymund Swertz, Sander Jonen en Sam van Etten.

,,We zijn vandaag gestart met de opbouw van de speelzaal'', vertelden Harry Mathijssen en Ad Smout deze woensdagmorgen. ,,Het wordt een heel karwei, maar we krijgen heel veel hulp.'' De organisatoren zijn zeer tevreden met de voorverkoop en de belangstelling vanuit het hele land en van over de grenzen. De dag van de halve finales en finale zaterdag 26 oktober is al vrijwel helemaal uitverkocht, en ook donderdag 24 en vrijdag 25 oktober gaat het heel hard. De tribunes op donderdag 24 oktober zullen extra sfeervol zijn, omdat 40 supporters van de populaire Jean van Erp dan een eigen staantribune hebben.

 

 

UMB-voorzitter Mr. Farouk Barki, die verheugd is dat Nederland na tien jaar terug is op de kalender van World Cups na Oosterhout en Sluiskil in vroeger jaren, ziet in de live uitzendingen een promotie voor biljarten in Nederland en hoopt op een stimulans voor de jeugd. ,,Ik ben er zeker van dat dit ook voor de spelers een prachtig initiatief is.''

Dick Jaspers: ,,Die tv-uitzendingen zijn een geweldige ontwikkeling voor het driebanden. Het is een mooie promotie richting het grote publiek. Ik hoop dat heel veel mensen zullen kijken. Het niveau van onze sport blijft maar stijgen. Driebanden wordt steeds professioneler en gelukkig gaan de prijzengelden internationaal ook verder omhoog. De motivatie bij de spelers wordt daardoor ook steeds groter. Veel spelers zijn meer gaan trainen om betere resultaten te halen.''

 

 

Dick Jaspers voert als wereldkampioen en nummer één van de wereld voor de komende drie World Cups de lijst van geplaatste spelers aan. De top 14 bestaat uit:

1 Dick Jaspers (Nederland)
2 Marco Zanetti (Italië)
3 Tayfun Tasdemir (Turkije)
4 Semih Sayginer (Turkije)
5 Eddy Merckx (België)
6 Jae-Ho Cho (Korea)
7 Quyet Chien Tran (Vietnam)
8 Sameh Sidhom (Egypte)
9 Murat Naci Coklu (Turkije)
10 Jérémy Bury (Frankrijk)
11 HaengJik Kim (Korea)
12 Martin Horn (Duitsland)
13 Jung-Han Heo (Korea)
14 Torbjörn Blomdahl (Zweden).

De plaatsingslijst wijkt slechts op één plaats af van de ranking voordat de UMB spelers van de PBA toernooien schorste. Alleen Frédéric Caudron behoorde tot de top 20 van de UMB lijst. Torbjörn Blomdahl is daardoor opgeschoven naar de 14e plaats. Martin Horn keert terug in het internationale circuit na zijn sleutelbeenoperatie na een val met de fiets. Myung-Woo Cho, het grote Koreaanse talent, dat twee weken geleden zijn derde wereldtitel behaalde bij de junioren, valt daar op de 15e plaats nog net buiten.

De wildcards zijn voor de eerste twee toernooien ook al uitgedeeld. Ahmed Abdallah namens de UMB en Jean van Erp en Barry van Beers namens de organisatie krijgen een ticket voor Veghel. Pedro Gonzalez, Myung-Woo Cho en Jung-Pyo Hong krijgen de wildcards in Guri. Voor Sharm El Sheikh worden de wildcards op 10 november bekendgemaakt.

 


 

Het toernooisysteem is in de loop van dit jaar gewijzigd: na de voorronden van zondag 20 t/m woensdag 23 oktober spelen op donderdag 24 oktober 32 spelers in acht poules van vier, waarin de nummers één en twee doorgaan naar de knock-outs met 16 spelers. Daarmee gaat het toernooi naar de finaleronden op vrijdag en zaterdag:

Donderdag 24 oktober:
10.00 Hoofdtoernooi (in acht poules van vier)

Vrijdag 25 oktober:
12.00 en 14.00 uur: achtste finales
17.00 en 19.00 uur: kwartfinales
Zaterdag 26 oktober:
12.00 en 14.00 uur: halve finales
17.00 uur: finale.

Het prijzengeld:
1e plaats: 16.000 euro
2e plaats: 10.000
3 en 4: 6.000
5-8: 3500
9-16: 2500
Totaal prijzengeld: 106.500 euro.

Kaarten bestellen? Dat kan via www.3cworldcup.com

De locatie is CHV Noordkade in Veghel.

Parkeren: er is voldoende parkeergelegenheid dicht bij heet evenementencomplex. Speciaal voor de World Cup is parkeerterrein P3 gereserveerd. Dat staat bij aankomst duidelijk aangegeven.

 

Eerdere publicaties:
World Cup Driebanden op Ziggo Sport!
Het Ziggo Sport uitzendschema (24, 25 en 26 oktober)
 

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto Dick Jaspers, de wereldkampioen ©Kozoom
Archieffoto Jean van Erp publiek NK Masters ©Ton Smilde

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online