Nederland heeft beste start op WK in Viersen

Nederlands team met Dick Jaspers en Raimond Burgman, voor de 15e keer samen in dit WK voor landen, wint eerste wedstrijd riant van Vietnam en speelt vrijdagochtend om 11.00 uur tegen Griekenland.

14 maart 2019

VIERSEN – De openingsronden van het WK driebanden voor landenteams in Viersen hielden de Duitsers voor eigen publiek in de race, dwongen het Deense team tot een achtervolging en zetten de Nederlanders, met de beste partij van de dag, gelijk in de galerij van topfavorieten. De speech van Mr. Farouk Barki, de UMB president, bij de start van de 30e editie van het WK in Viersen, Duitsland, was nog niet weggeëbt of de eerste verrassingen dienden zich al aan op de twee matchtafels in de arena. De Duitsers ontsnapten tegen de Colombianen op één carambole na vier matchballen (40-39), de Denen, die vorig jaar op het podium stonden, werden verslagen door Griekenland. Morgen om 11.00 uur speelt Nederland zijn tweede partij tegen Griekenland.

Zestien landen stonden bij het begin van het WK, dat wordt gespeeld volgens de Scotch Double formule (vier spelers tegelijk in één wedstrijd) in de schijnwerpers in de Festhalle van Viersen. De toplanden zijn Korea, België, Nederland en Turkije, de belangrijkste afwezigen zijn Zweden, vele malen winnaar met Torbjörn Blomdahl en Michael Nilsson, Spanje en Italië. Op de tribunes hoorden de 32 spelers de speech van Mr. Farouk Barki aan, die terecht sprak van een ’coming home’ bij deze 30e keer in Viersen. De Koreanen zijn titelverdediger, maar dit keer met Jae-Ho Cho en HaengJik Kim in het team. Het eerste optreden was bescheiden: Libanon werd verslagen met 40-21 in 40 beurten. In deze poule won Oostenrijk zijn eerste wedstrijd tegen Egypte met 40-26 in 32 beurten.

Het Nederlands team met Dick Jaspers en Raimond Burgman speelt in Viersen voor de 15e keer in deze opstelling en was de beste winnaar van de eerste dag. Jaspers is voor de 24e keer deelnemer op dit WK. Het Oranjeteam had in de poule des doods, waarin ook Denemarken en Griekenland spelen, een vlekkeloze start tegen Vietnam. De Aziaten, met twee spelers uit de top tien van de wereld, Quyet Chien Tran en Nguyen Quoc Nguyen, werden vanaf de start overspeeld door Nederland, dat na een voorsprong van 20-3 en een serie van negen finishte met 40-26 in 22. Griekenland versloeg in de andere partij Denemarken met 40-32 in 32. Dat was een tegenvaller voor de Denen Tonny Carlsen en Thomas Andersen, een prijsvechter van wie Carlsen onlangs zijn ogen heeft laten laseren. ,,Dat heb ik gedaan als investering in mijn toekomst als biljarter.’’

Het koningskoppel Caudron/Merckx moet in de Belgische kleuren het ritme nog vinden. De opening tegen Mexico was sober en degelijk met een paar hoogtepunten, zoals de lang-kort-lang trekstoot van Caudron langs de hele lange band en de uiteindelijk finish met 4, 2 en de kort-kort-kort van de Mexicaan Raymundo Munoz in de slotfase. De partij van de Belgen was de tweede uit de eerste sessie onder de 30 beurten: 40-25 in 28. Frankrijk voegde zich bij die club van drie met een overwinning op Japan: na 9-0 in 4 en 28-21 in 18 sloten Jérémy Bury en Gwendal Maréchal de partij af met 40-36 in 29.

De Colombianen hadden een ongelukkige finish tegen Duitsland, dat de winst greep bij de vierde matchbal. Robinson Morales zei na afloop: ,,We hadden de winst voor het grijpen, want één keer misten we een heel gemakkelijke matchbal.’’ De voormalig Colombiaans kampioen, regelmatig te zien in de World Cups, is overigens in deze tijd van het jaar voor twee maanden naar Spanje verhuisd met zijn vrouw en dochter. ,,Het is een prachtig land, waar we graag een tijdje wilden wonen. Ik heb alleen nog geen trainingsclub gevonden: het Spaanse bondscentrum in Madrid en Dani Sánchez in Barcelona zijn eigenlijk te ver weg.’’

Mr. Barki besloot zijn speech voor het toernooi met een verklaring voor de strategie die de UMB volgt ten opzichte van de mogelijke komst van een nieuwe organisatie in Korea en de mogelijke straffen die daaruit kunnen voortvloeien. ,,Het is niet dat wij de regels hanteren om spelers bang te maken, te dreigen of te straffen. Wij zijn een organisatie met een eigen structuur en reglementen. In ons hele leven zijn regels gemaakt om te worden nageleefd, vanaf dat we kind zijn, groter worden, in een gezin, in een club en in de maatschappij. Regels zijn gemaakt om zich aan te houden. Dat geldt ook voor spelers die voor de UMB spelen.’’

Het UMB bestuur vergadert deze dagen twee keer om te anticiperen op de situatie. Aanvankelijk zou ook een vertegenwoordiger van Bravo, de nieuwe organisator, aanschuiven, maar dat gesprek wordt in elk geval niet tijdens dit toernooi gevoerd. Voorlopig heeft niet meer dan een tweetal Europese spelers uit de top 25 aangegeven de UMB te verlaten en zich aan te sluiten bij de e PBA competitie. De nieuwe organisatie, aangekondigd in februari, heeft nog niets concreets naar buiten gebracht over het programma en de eerste van de cyclus toernooien, waarvan de start al over 11 weken zou moeten zijn. Op het WK voor landen wordt er slechts in de wandelgangen over gesproken. De spelers concentreren zich op de sport zelf en wachten de ontwikkelingen af.

Eén Nederlander, Glenn Hofman, heeft inmiddels zijn vertrek naar de Koreaanse competitie aangekondigd.

Tekst: Frits Bakker

Foto Jaspers/Burgman (Ton Smilde)

 

 

 

 

 

   

Burgman, Raimond Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online