Mosconi Cup dag 3: Team Europe neemt de leiding

03 december 2022

Las Vegas, 2 december 2022 - De derde dag van de Mosconi Cup begint met een 4-4 gelijkstand tussen Europa en USA.

De eerste partij is Earl Strickland/ Shane Van Boening tegen Jayson Shaw/ Davide Alcaide. Na een gammele start van Shaw - hij mist een makkelijke 3ball en speelt wit in de pocket bij de break - weet het Europese duo toch op 2-1 voorsprong te komen. Maar ook Davide speelt wit tijdens de break. Dus USA kan de stand op overtuigende manier gelijktrekken: 2-2, race naar de 5. Door een goed getimede safety, trekt USA het initiatief naar zich toe en herpakt de voorsprong: 3-2.

Na de break van Shaw, raakt Alcaide uit positie. Shaw moet een verdedigende stoot spelen, maar het ligt niet safe. USA straft het niet af, komt zelf uit positie. Maar wanneer Alcaide de controle over wit kwijtraakt en deze in de pocket verdwijnt, is de ball in hand voldoende om USA naar 4-2 te tillen. Europa speelt niet goed en de captain Alex Lely komt ze pas na het zesde rack toespreken. Mosterd na de maaltijd?

Rack 7 wordt tactisch, want de twee-, drie- en vierbal zijn geblokkeerd door andere ballen. Na de break, trapt USA het kat en muis spel af. Verdedigende stoot na verdedigende stoot, maakt Shaw de eerste geforceerde fout, maar Van Boening weet de éénbal niet te potten. USA speelt weer safe, maar Alcaide speelt een miraculeuze losse band, waarbij de negen met geluk in de hoekpocket verdwijnt. Europa loopt de achterstand met een puntje in: 3-4.

Alcaide breakt droog. Shane Van Boening tracht de éénbal, die in de pocket ligt, met een losse band erin te schieten, maar mist volledig. Het lukt Europa, met ball in hand, de tafel beheerst leeg te spelen. Het staat 4-4 gelijk.

Het laatste beslissende rack wordt gebroken door Van Boening. Hij breakt beheerst, waarbij de éénbal in een zijpocket verdwijnt. Het ziet er goed uit voor USA, maar Strickland mist de vierbal in de hoek. Europa ligt gesnookered. Er volgt een safetyuitwisseling, waarbij USA aan het lange eind trekt. Strickland pot de winnende negenbal.

USA 5-4 EUROPA (race naar de 11)

En Shane Van Boening heeft zijn 100e Mosconi Cup wedstrijd gespeeld!

 

 

De tweede match van de dag: Tyler Styer tegen David Alcaide. Die begint goed voor Europa: Alcaide breakt en speelt de tafel leeg voor 1-0. Styer breakt droog en Alcaide speelt het virtuoos leeg voor 2-0. Hij volgt dat op met een tweede ‘break and run’: 3-0. Alcaide’s solide spel ziet er veelbelovend uit en Neil Diamond’s Sweet Caroline brengt het zingende publiek in stemming tijdens de reclameonderbreking. Het is Mosconi feest!

Wederom een droge break van Styer. Alcaide speelt de tafel leeg. Kwam één keer uit positie, maar raakte absoluut niet in paniek. De achtbal twijfelde om in de pocket te verdwijnen, maar viel toch. 4-0 en hij mag zelf breaken.

Na Alcaide’s break, liggen de één en de twee problematisch, waardoor er gekozen moet worden voor safetyspel. Styer krijgt bal in hand en speelt de tafel leeg, redt de eer: 4-1. Alvorens de negen te potten, komen zijn emoties helemaal los en zweept hij het publiek op: “USA… USA… USA!” Het dak gaat eraf.

Weer een droge break van Styer, maar de één ligt genookered. Alcaide kiest voor de jumpstoot, mist. Styer begint zijn run met een één/acht combinatie. Maar op de twee/vier combinatie, raakt hij uit positie en vervolgt met een safety. Uiteindelijk herpakt Styer het initiatief met een jumpshot en speelt de tafel leeg: 4-2. De adrenaline giert door de zaal: “USA… USA… USA!”

Alcaide breakt, één gaat weg, hij kan de twee zien. El Matador speelt de tafel leeg voor 5-2 winst en om Europa weer op gelijke stand te brengen met USA.

EUROPA 5-5 USA

 

 

De derde wedstrijd van de dag ziet Filler/ Sanchez Ruiz tegen Strickland/ Woodward. Het lukt de Europeanen om op eigen break het eerste punt te scoren: 1-0.

Woodward breakt droog, maar Europa kan er niet van profiteren en geven zelfs een ball in hand weg, na een mislukte jumpshot. Amerika mag hun punt toch pakken voor 1-1 gelijkspel.

Europa breakt droog en USA steelt bijna het punt. Strickland pot de achtbal net niet en blijft in de pocket liggen. Europa heeft een engeltje op de schouder. 2-1 voorsprong voor Europa.

Strickland breakt. De eerste bal ligt gesnookerd. USA speelt een push-out. Europa geeft de beurt terug. Woodward speelt een safety, maar de twee wordt per ongeluk weggespeeld. Strickland in de veronderstelling dat Europa uit de snooker moet komen, blijft in zijn hoek zitten. Woodward attendeert hem er op dat hij aan de beurt is.

Uiteindelijk weet Europa als eerste een kans te zien en pakt het punt: 3-1. Ze raakten wel uit positie op de achtbal, waardoor Sanchez Ruiz genoodzaakt is om de negen te banken. Koelbloedig!

Europa speelt de witte bal weg bij de break. USA heeft bal in hand en ondanks twee positiefouten van Woodward, spelen ze de tafel toch leeg: 3-2.

USA is genoodzaakt een push-out te spelen na de break, omdat de eerste bal gesnookerd ligt. Ze wisselen safety’s uit. Filler krijgt de eerste kans op een lange bal met wit aan de band. Hij maakt hem, maar vervolgens laat Sanchez Ruiz de vijf tussen kaken van de pocket liggen. Woodward pot de bal, maar speelt weer slechte positie, waardoor Strickland de zes mist. Europa komt er weer mee weg: 4-2 ‘in the hill’ en ze mogen breaken.

Matchroom Sport oprichter Barry Hearn is vandaag ook van de partij. Hij is de man die pool op de Nederlandse televisie heeft gebracht, in 2003 op RTL5: de World Pool Masters en het WK. Hij wordt tijdens de reclameonderbreking voor Sky Sports door Karl Boyes geïnterviewd.

Na de onderbreking, sluit Europa het af met een golden nineball break. Europa wint de match en pakt de voorsprong.

EUROPA 6-5 USA

Voor de volgende vierde match, blikken wij met Barry Hearn terug op de Mosconi Cup 2006 in Rotterdam. Wij waren toen blij met een recordaantal van 400 tribune plaatsen. Dat zijn er nu 2.500. De Mosconi Cup is een heel eind gekomen, dankzij zijn bevlogenheid en geloof in pool.

 Mike Panozzo (Billiards Digest) en Barry Hearn (Matchroom Sport) met Çakti Aswan

 

Match vier van de dag: Strickland tegen Ouschan. Strickland is goed op weg naar 3-0, maar hij laat de vijf tussen de kaken van de pocket liggen. Ouschan scoort zijn eerste punt en komt op 2-1.

Strickland verliest de witte bal in de pocket bij de break. Ouschan speelt met autoriteit de tafel leeg: 2-2.

Na Ouschan’s break, ligt de twee lastig voor positie op de drie, maar na een tactische stootwisseling trekt Ouschan aan het langste eind: hij komt op 3-2 voorsprong.

Strickland verliest weer de witte bal bij de break. Ouschan straft af door de tafel leeg te spelen: 4-2 en Ouschan’s break.

Ouschan pot de één bij de break, speelt de twee/zes combinatie. Speelt de vier vrij en wint met een vijf/negen combinatie: 5-2.

EUROPA 7-5 USA

 

 

Match vijf van de dag: Van Boening/ Woodward tegen Shaw/ Filler. USA opent de score 1-0.

In rack twee, maakt Filler bijna de één/negen bank combinatie. Hij juicht te vroeg. Met ball in hand, later in het rack, speelt USA de tafel genadeloos leeg: 2-0.

Europa laat het liggen, USA heeft het voor het oprapen: 3-0.

Shaw ziet een kans uit een safetysituatie om een losse band één/negen carambole te spelen. De negen gaat er weer bijna in, maar bijna telt niet bij pool. USA wint een tactische stootwisseling en schiet zichzelf naar een 4-0 voorsprong. Gaan ze Europa op nul houden?

Ja! Filler mist de drie en USA heeft het weer voor het oprapen. Een complete 5-0 white wash. De Amerikaanse fans gaan uit hun dak!

EUROPA 7-6 USA

 

 

Laatste wedstrijd van de dag: Jayson Shaw tegen Oscar Dominguez.

De eerste speelt Shaw met autoriteit leeg en de tweede krijgt hij cadeau van Dominguez, 2-0.

Het derde rack levert meer strijd en Dominguez pakt zijn eerste punt, 2-1, en schakelt door naar 2-2 door de tafel overtuigend leeg te spelen vanaf de break.

Shaw in een lastig parket, want hij heeft al twee wedstrijden verloren, vandaag. Hij speelt het vijfde rack rustig leeg om op 3-2 voorsprong te komen.

Dominguez breakt droog en de tafel ligt open. Shaw mag het leegspelen voor 4-2. Nog even concentratie volhouden voor dagwinst.

Shaw breakt goed, de eerste bal ligt voor het oprapen en de rest van de tafel ligt open. Hij speelt de tafel leeg voor winst: 5-2. Europa gaat uit zijn dak in de zaal. Europa wint de sessie met 4-2 en pakt een twee punten voorsprong.

EUROPA 8-6 USA

Morgen maximaal nog 7 wedstrijden te spelen voor wie het eerste 11 punten bereikt en de Mosconi Cup in ontvangst mag nemen.

 

Alle Mosconi Cup verslagen/artikelen op een rij

 

Tekst, video & foto: Çakti Aswan

Europa Mosconi Cup Poolbiljart
Volg ons online