Michel van Silfhout Nederlands Kampioen Ankerkader 71/2

Ervaren topper blijft in finale overeind tegen sterke Micha van Bochem - die eerder de grote favoriet Raymund Swertz had uitgeschakeld.

Van Silfhout: "Ik was heel vaak tweede met een supertoernooi, en nu kampioen met niet het beste spel. Ook mooi om mee te maken!"

21 februari 2022

Het was een toernooi dat met flink wat tegenwind te kampen had: het Simonis Biljartlakens Open NK Ankerkader 71/2 bij het prachtige Carambole in Rumpt. Letterlijk, omdat het zou beginnen op vrijdagavond, op het hoogtepunt van storm Eunice. Om spelers, vrijwiligers en toeschouwers niet in onnodig gevaar te brengen is toen besloten het NK te beperken tot alleen de zaterdag en zondag, en met ingekorte partijen.

Maar ook figuurlijk was er flink wat tegenwind. Immers, een aantal grote namen (Sam van Etten, Dave Christiani, Jos Bongers, regerend kampioen Gert-Jan Veldhuizen) deden niet mee. En ook één van de groepshoofden, Wiel van Gemert, zou uiteindelijk niet meedoen. En hoewel vooraf bekend was dat er geen livestream zou zijn, bleek gedurende het toernooi dat er nauwelijks informatievoorziening was, waardoor het lastig was voor de liefhebbers thuis om het toernooi te volgen en men afhankelijk was van indivuele personen die wat uitslagen doorgaven, zoals Michael Wedema. (Dank nog hiervoor!) En dan begon het Open NK ook nog met een wat vlakke poulefase op zaterdag, waar niemand zou worden uitgeschakeld.

Maar uiteindelijk was er op zondag dan toch vuurwerk. De sterke Micha van Bochem zorgde voor een ongekende stunt voor topfavoriet Raymund Swertz in drie beurten te verslaan, met een serie van 102. Micha leek dan ook één van de grote kanshebbers voor de eindzege, samen met Michel van Silfhout die zich wellicht iets minder spectaculair maar toch relatief probleemloos door het toernooi speelde. Het waren dan ook deze mannen die elkaar troffen in de finale - en daarin bleek Van Silfhout met 150-107 (9) de sterkste, met een hoogste serie van 81.

 

 

Van Silfhout na afloop: "Het was natuurlijk een bijzonder toernooi, omdat we al zo lang geen toernooien gespeeld hebben. Voor mij was het sowieso weer wennen, omdat ik tegenwoordig alleen nog bandstoten en driebanden speel en dan maak je minder lange series. Ik heb wel gemerkt dat het dit toernooi erg veel moeite kostte om lange series te maken."

"Het begin van het toernooi, waarbij we in poules van 4 speelden was niet echt spannend, omdat er niemand kon afvallen. Dat moet de volgende keer wel anders, denk ik. Misschien moet je bij 16 deelnemers wel naar een opzet dat de 8e finale wordt overgeslagen en dat we direct de kwartfinale spelen. Verder is een Open NK natuurlijk weer anders dan een regulier Ereklasse toernooi. De niveauverschillen waren zo nu en dan best groot, maar ik vond het al met al wel een leuk toernooi om te spelen. We moeten er wel voor waken dat de partijen qua te maken caramboles niet te kort worden. Op internationaal niveau worden er langere partijen gespeeld en als je dat nationaal niet volgt, dan zullen we achterstand in niveau gaan oplopen is mijn verwachting."

 


Michel van Silfhout relatief probleemloos door het toernooi

 

"Ik had vooraf gemengde gevoelens over mijn kansen. Ik speelde op zich wel goed in band en drieband, maar ik had geen idee hoe het kader zou gaan. Eigenlijk ging het ook niet fantastisch, maar ik kon toch vrij makkelijk mijn partijen winnen. Grote favoriet Raymund Swertz was zichzelf niet en Micha van Bochem liet het beste biljarten zien. Hij maakte veel series van boven de 100 en had het hoogste toernooigemiddelde."

 


Micha van Bochem ijzersterk

 

"Ik kon mijn partijen tot de finale vrij gemakkelijk winnen. De finale was na een goede start van beiden een spannende wedstrijd. Ik ben uiteindelijk wel heel blij met deze titel. Ik was heel vaak tweede met een supertoernooi, en nu kampioen met niet het beste spel. Ook mooi om mee te maken!"

 

 

Alle uitslagen en eindstanden op een rij:
https://www.carambole.nl/agenda/simonis-biljartlakens-nk-ankerkader-712

 

Tekst: KNBB
Foto uitslag finale: Lyon Megens
Archieffoto Micha van Bochem & Michel van Silfhout: Paul Brekelmans
Uitgelichte archieffoto Michel van Silfhout: Ton Smilde

 

Kader KVC
Volg ons online