Magistrale partij van Jaspers in eredivisie

Dick Jaspers torent boven alles uit in 15e speelronde van Buffalo league: 40 in 11 beurten. SIS Schoonmaak verliest zijn tweede wedstrijd van het seizoen tegen Dekker Keukens, Prinsen maakt halve misstap in derby tegen Bousema.

01 maart 2020

DEN HAAG/HAARLO - Hoe goed Dick Jaspers ook was voor HCR Prinsen (40 in 11), de derby tegen Bousema Lochem leverde niet de maximale winst op. En toen de balans werd opgemaakt van de 15e speeldag, werd de misstap van SIS Schoonmaak (5-3 verlies tegen Dekker Keukens) door de concurrenten niet optimaal afgestraft. Het Haarlose team speelde gelijk (4-4), 't Hartje verloor de Oosterhoutse derby van Team Eekhoorn, Zundert speelde gelijk en alleen Dallinga won van de nummer laatst DKM.

De hoogtepunten van deze ronde waren de wervelende overwinning van Jaspers tegen Johan Loncelle en de hoge series van Peter De Backer, die met zestien de aanval zocht kort na de start tegen Roland Uijtdewillegen en Glenn Hofman, die een grote marge tegen Frans van Kuyk kort voor het einde goedmaakte met ook een serie van zestien en nog een gelijke score over de finish bracht (40-40 in 21). De spanning blijft er in elk geval onverminderd in als het om de strijd om de kopposities gaat.

Het verlies van SIS Schoonmaak is natuurlijk onverwacht. ,,Dat kan gebeuren, maar het is wel een grote tegenvaller'', zo keek Jeffrey Jorissen terug op de 3-5 in eigen huis tegen Dekker Keukens. ,,Maar twee spelers van ons waren slecht (ikzelf en Martien van der Spoel) en Gerwin Valentijn was supersterk bij onze tegenstander.'' Zodat Eddy Merckx uiteindelijk de enige winnaar was tegen Ad Koorevaar met 40-25 in 25. Hoe kostbaar die misstap was, bleek niet veel later toen de uitslag van de Achterhoekse derby bekend werd: 4-4, dus maar één punt ingelopen.

Dick Jaspers had een grandioze start in de Achterhoekse derby, die in de rust op 2-2 stond door winst van Torbjörn Blomdahl tegen Stefan Galla (40-28 in 23) en van Wesley de Jaeger tegen Anno de Kleine (40-26 in 23). Jaspers stond met series van 13 en 12 in de eerste vijf beurten tegen Loncelle al op 32-11, maar had nog zes beurten nodig voor zijn laatste acht punten (40-16 in 11).

De winstkansen voor Prinsen werden evenwel weer weggewerkt door Frans van Schaik, die ook briljant uit de startblokken schoot tegen Raymund Swertz. Het Amsterdamse geweld, onder meer met een serie van 13 kort na de start, zorgde al voor een pauze na zes beurten, maar dat hoge tempo kon Van Schaik niet volhouden. De come-back van Swertz bleek echter net niet krachtig genoeg om nog te dreigen: 40-35 en een zeker verdiende 4-4 voor Bousema.

't Ivoor en A1 Biljarts speelden gelijk, onder meer door gedeelde winsten in de Nederland-Duitsland botsingen. Dave Christiani won van Christian Rudolph (40-27 in 27) en van Ronny Lindemann tegen Huub Wilkowski (40-31 in 27). Jack van Peer haalde een riante winst op een opvallend zwakke Kay de Zwart met 40-24 in 35.

De overwinning van Team Eekhoorn was te danken aan de twee Ceulemansen: Peter won van Davy van Havere met 40-18 in 28, Kurt van Harrie van de Ven met 40-34 in 30. Het laatste punt kwam op de valreep van Frans van Kuyk.

STZ Zundert kreeg niet waarvoor het naar 's Landswelvaren was gereisd door overwinningen van Ronny Brants op Barry van Beers (40-25 in 25) en Francis Forton op Rik van Beers (40-30 in 26). Peter De Backer, geïnspireerd door zijn serie van zestien, was uitblinker bij Dallinga (40-26 in 25), maar Raymond Ceulemans schitterde ook weer en had slechts één beurtje meer nodig om Eddy Willems geen schijn van kans te geven: 40-13 in 26. De Zeeuwse botsing tussen Joey de Kok en Berry Dallinga kon geen moment boeien, omdat De Kok een onmachtige tegenstander tegenover zich kreeg en de hele partij domineerde, 40-17 in 34.

SIS Schoonmaak leidt nog altijd in de ranglijst met 24 uit 15 voor HCR Prinsen met 22 en Dallinga met 19 en een wedstrijd minder gespeeld. De belangrijkste achtervolgers zijn 't Hartje en Zundert.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers (Ton Smilde)

 

Buffalo League Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online