Koningin van het driebanden

Negende Europese titel voor Therese Klompenhouwer, plus een nieuw wereldrecord: partij van 30 caramboles in slechts 9 beurten!

“Hoe mooi is dat: je speelt de finale, Raymond Ceulemans zit daar met zijn vrouw Angèle, prachtige ambassadeurs. Een mooiere promotie voor damesbiljarten kunnen we niet wensen''

15 mei 2022

 

ZOERSEL - Voor de negende keer, zonder één onderbreking, gaat de Europese damestitel met Therese Klompenhouwer naar Nederland. Het bolwerk van de koningin van het driebanden heeft in al die jaren nooit gewankeld. Terri's titelrace was drie dagen geleden in het Belgische Zoersel gestart met een absurde walk-over, het slot kwam zondagmiddag met een totaal onverwachte, Deense outsider, Charlotte Sörensen. Het uiteindelijke goud werd rond de schouders van de enige en verdiende kampioene gehangen.

 

 

Therese Klompenhouwer (39) markeerde de kampioensrace met twee records: een gewonnen partij van 30 punten in 9 beurten (3.333 gemiddeld) met een slotserie van 15. Hoewel van vrouwen driebanden statistieken niet zo nauwkeurig worden bijgehouden als bij de mannen, is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat de 30 in 9 een wereldrecord is bij de dames, en sowieso een forse verbetering van Klompenhouwer’s persoonlijke record tot dat moment: 30 in 13.

De Nederlandse biljartster, opgegroeid in het biljartcafé van haar vader, een product van eigen bodem en een toonbeeld van trainingsarbeid en discipline, kreeg in Zoersel een klaterend en verdiend applaus van een volle biljartarena. De grootste biljarter aller tijden, Raymond Ceulemans, nog beroemder als ongeëvenaard titelgrossier, keek bewonderend mee en genoot van het succes alsof de winnares met haar palmares op weg is zijn vrouwelijke equivalent te worden.

 

 

Therese stuitte op de slotdag eerst op Gülsen Degener, de 53-jarige Turkse die altijd lastig kan zijn en heel de halve finale dreigde met scores van 15-5 en 23-16 in het voordeel van Degener. ,,Ik moest mijn focus verleggen'' vertelde Therese later. ,,En ik heb op routine de partij toch gewonnen.'' Zo'n tactische move had ze in de finale niet nodig, hoewel de Deense Sörensen tot halverwege ook nog leidde (15-12). Therese trok de sprint aan en kon excelleren met een solo: 30-16 in 24 beurten.

Het bolwerk bleef dus toch weer stoer overeind in Europa, in het gezelschap waarin alleen de kampioene hoge moyennes speelde (3.333, 1.562, 1.250 als beste) en de tegenstanders niet één partij boven de één gemiddeld speelden. Het podium straalde vooral weer routine uit met Degener en Jetten, maar was ook gereserveerd voor een nieuw gezicht: Charlotte Sörensen, die altijd het in Denemarken zo populaire kegelbiljart heeft gespeeld en tevens jarenlang heeft gepoold op hoog niveau, maar ruim twee jaar geleden is overgeschakeld naar driebanden. Kortom: een echt natuurtalent! Ze was een kwelling voor Neerlands hoop in dit toernooi, want Monique Wilkowski, Mirjam Pruim en Karina Jetten werden achtereenvolgens uit het toernooi gestoten door de Deense.

 

 

Therese Klompenhouwer startte het EK met drie walk-overs, door het ongelukkige speelschema drie keer tegen de Franse Celine Jacques (25-3, 25-5 en 30-1). Ze wilde na afloop niet spreken over de concurrentie: ,,Ik speel mijn eigen toernooi, ik hoef me niet op te laden, omdat ik altijd op en top gemotiveerd naar een toernooi kom. Ik biljart graag, train veel, leef optimaal voor mijn sport en wil altijd winnen. En ik heb het de laatste weken al een paar keer in interviews gezegd: het gaat zo lekker, dat ik af en toe denk: goh, Terri, wat kun je toch goed biljarten.''

 

 

,,Ik heb genoten van de entourage op dit EK'', wil ze graag benadrukken. ,,Het is een beetje mijn thuis hier in De Ploeg, omdat ik er zes jaar heb gespeeld. Het was allemaal zo fantastisch georganiseerd, zo'n mooie arena. Ja, natuurlijk, het was heel warm buiten, daar hadden we aan het biljart ook best last van in die volle zaal met fans. Hoe mooi is dat: je speelt de finale, Raymond Ceulemans zit daar met zijn vrouw Angèle, prachtige ambassadeurs. Een mooiere promotie voor damesbiljarten kunnen we niet wensen.''

 

 

“Hoe mooi is dat: je speelt de finale, Raymond Ceulemans zit daar met zijn vrouw Angèle, prachtige ambassadeurs. Een mooiere promotie voor damesbiljarten kunnen we niet wensen''

 

 

De eindstand van het EK dames (matchpunten, gemiddelde, hoogste serie):
1 Therese Klompenhouwer (Nederland) 12-1.156-15
2 Charlotte Sörensen (Denemarken) 9-0.619-4
3 Gülsen Degener (Turkije) 8-0.622-5
3 Karina Jetten (Nederland) 8-0.608-4
5 Estela Cardoso (Spanje) 4-0.631-5
6 Irena Michalkova (Tsjechië) 4-0.483-4
7 Arzu Gök (Turkije) 4-0.510-4
8 Mirjam Pruim (Nederland) 6-0.500-4
9 Güzin Müjde Karakasli (Turkije) 2-0.532-7
10 Danielle le Bruyn (België) 0-0.404-4
11 Magali Declunder (Frankrijk) 3-0.545-6
12 Joke Martijn (Nederland) 2-0.427-8
13 Jaimie Buelens (België) 4-0.472-5
14 Monika Steinberger (Oostenrijk) 2-0.325-3
15 Christine Morel (Frankrijk) 2-0.469-6.

 

Alle uitslagen & standen van het EK Driebanden voor Dames (PDF)

 

Tekst: Frits Bakker
Intro/bewerking: KNBB
Foto’s: Dirk Acx
Uitgelichte winnaarsfoto: Paul Brekelmans

Dames Driebanden EK
Volg ons online