Klassieker op EK Driebanden: Jaspers-Caudron

Andere halve finale: Zanetti-Martinez

29 april 2017

BRANDENBURG - De topmatch op de slotdag van het Europees kampioenschap driebanden is een onvervalste klassieker: Dick Jaspers en Frédéric Caudron, die de laatste jaren zo vaak elkaars rivalen zijn in World Cup krakers, spelen zondagmiddag om 12.00 uur om een plaats in de finale van het meest prestigieuze toernooi van het mega-evenement in Brandenburg. De Italiaan Marco Zanetti is de derde routinier bij de beste vier van het toernooi, David Martinez de outsider in dit vermaarde gezelschap.

De pas 25-jarige Spanjaard, een aimabele jonge belofte uit Valencia, die in 2010 de wereldtitel veroverde bij de junioren, staat voor zijn vuurdoop in de medaillestrijd op dit EK met alle Europese topspelers. Hij boekte overwinningen op Roland Forthomme en Tonny Carlsen en versloeg zaterdagavond in de kwartfinale Adnan Yüksel met 40-35 in 26 beurten. Dat brengt hem zondagmiddag tegenover Marco Zanetti, die net als Jaspers en Caudron al een Europees palmares heeft verzameld. De 55-jarige Italiaan haalde zijn Europees goud in 2013 in Brandenburg.

Marco Zanetti is in topvorm, zo liet hij zaterdagmiddag zien in de partij tegen Murat Naci Coklu, waarin hij zich onder meer door een prachtige serie van 17 een weg naar de kwartfinale baande. Daarin trof hij in de avonduren de Spanjaard Javier Palazón, de speler die in de vorige sessie Torbjörn Blomdahl als Europees kampioen had onttroond.

Drie van de vier partijen in de kwartfinales kregen een soevereine winnaar. Dick Jaspers nam een snelle voorsprong op Nikos Polychronopoulos, de wervelwind die zich liet temmen als een klein, onschuldig briesje tegen de Nederlander. Jaspers werd niet bedreigd, zoals ook zijn vorige twee tegenstanders niet eens aan 20 caramboles kwamen. Het werd 40-13 tegen Nikos in zestien beurten.

De Belgische clash op de andere tafel was eigenlijk ook geen echte wedstrijd. Caudron zette Leppens na tien beurten op 18-8 en later, na een 12, op 31-9. Het tussensprintje van acht van Leppens zag er dreigend uit, maar inspireerde Caudron slechts tot een snelle finish: 40-23 in 17.

Marco Zanetti zat in diezelfde flow tegen Palazón. De voorsprong van 23-5 na zes beurten was al bijna beslissend. De kleine hapering, toen hij 'door de klok ging' had nauwelijks gevolgen. Zanetti zegevierde soepel, 40-27 in 16.

De laatste finish was van David Martinez, ietsje later dan zijn drie rivalen voor zondag. Adnan Yüksel, een paar uur daarvoor de bedwinger van Dani Sánchez, had een zwakke start (14-6, 24-13), vocht nog even terug, maar kon de Spaanse jongeman niet meer in zijn vizier krijgen: 40-35 in 26 na een klein drietje in de nabeurt.

Frédéric Caudron heeft in het hoofdtoernooi tot nu toe het hoogste moyenne met 2.000 voor Eddy Merckx met 1.947, Dick Jaspers met 1.875, Adnan Yüksel met 1.796, Marco Zanetti met 1.791, Torbjörn Blomdahl met 1.790, Javier Palazón met 1.757 en Dani Sánchez met 1.692.

Dick Jaspers keek alvast vooruit naar de slotsessie en stelde vast: ,,Ik zit wéér bij de laatste vier, daar ben ik blij mee en het is goed voor mijn ranking. Ik wil natuurlijk wel weer eens een finale winnen, na drie keer verlies in de laatste World Cup. Maar dat geeft me geen extra spanning. Ik wil goed spelen, dan komt er vanzelf weer een overwinning.''

De Fransman Adrien Tachoire, voormalig wereldkampioen junioren en de Spanjaard Carlos Anguita spelen zondag de finale van het driebanden onder 21. Die finale is om 14.30 uur. Tachoire versloeg in de halve finale de Duitser Tobias Bouerdick met 30-22 in 24, Anguita zegevierde in de Spaanse botsing met Mario Mercader: 30-20 in 31.

De Fransman voert in elk geval ook de ranking aan tot aan de finale met 1.200 gemiddeld voor Anguita met 1.090, Bouerdick met 0.825 en Mercader met 0.675. De nummers vijf tot en met acht in de eindrangschikking zijn de Turk Arda Güngör, de Fransman Jean Haby, de Nederlander Joey de Kok en de Duitser Tom Löwe.

Tekst: Frits Bakker

 

Driebanden EK Jaspers, Dick
Volg ons online