JUMBO bekerfinale vandaag, zondag, naar de climax

Vier finalisten op de slotdag: 10.00 uur STZ Zundert tegen L&B Ledermode, 12.00 uur: HCR Prinsen tegen Team Eekhoorn. 14.30 uur finale. Alle partijen live op Kozoom.

16 juni 2019

BERLICUM - De Jumbo bekerfinale krijgt vandaag, zondag, in Berlicum de ontknoping met de vier verwachte finalisten van het bekertoernooi. HCR Prinsen, met Dick Jaspers en Eddy Leppens als kopmannen, speelt in de halve finale tegen Team Eekhoorn met Frans van Kuyk als kopman. STZ Zundert met Roland Forthomme en Peter Ceulemans als boegbeelden staat tegenover L&B Ledermode, de landskampioen met Eddy Merckx en Dave Christiani als aanvoerders. Drie sessies van voorronden, vanaf donderdag tot en met zaterdag, voerden naar de climax met vandaag om 10 en 12 uur de halve finales en vanaf 14.30 de finale. Alle partijen zijn live te zien op kozoom.com.

De regerend bekerkampioen STZ Zundert bleef in het voortraject ongeslagen en verspeelde alleen één matchpunt tegen Team Eekhoorn, de nummer twee uit Poule A. HCR Prinsen won zijn drie wedstrijden in Poule B en versloeg onder meer L&B Ledermode, de landskampioen, met 6-2. In de laatste sessie waren nog twee plaatsen te vergeven voor de finaleronde. In Poule A speelde Team Eekhoorn met 4-4 gelijk tegen 't Ivoor. Dat was voldoende voor de plaatsing, omdat Zundert met 8-0 won van Beekman HPL. Jack Wijnen was in die wedstrijd voor Team Eekhoorn uitblinker met 1.406 en een 3-0 overwinning op Jack van Peer. Huub Wilkowski schitterde voor het uitgeschakelde 't Ivoor met een 3-0 overwinning op Frans van Kuyk en 2.045 gemiddeld.

L&B Ledermode won in zijn laatste poulewedstrijd met 6-2 van Man op Maat/'t Caves met 6-2. Alleen Wil Janssen verraste John Tijssens, Gerwin Valentijn won van Leslie Menheer met 3-0, Dave Christiani van Raymond Ceulemans met 3-0 en Eddy Merckx van Jef Philipoom met 2-1. HCR Prinsen was in drie wedstrijden de beste in moyenne met 1.424 voor L&B Ledermode met 1.305, STZ Zundert met 1.295 en Team Eekhoorn met 1.250. In Poule A waren Beekman HPL en 't Ivoor de nummers drie en vier, in Poule B werden Burgmans Biljarts en Man op Maat/'t Caves uitgeschakeld als nummers drie en vier.

Het hoogtepunt van de voorronden was de wedstrijd tussen de twee wereldtoppers Dick Jaspers en Eddy Merckx. De Belg won de eerxste set met 15-4 in 6 beurten, Jaspers de tweede set met 15-14 in 5 en de laatste met 15-0 in 2 beurten. De moyennes waren spectaculair: Jaspers 2.615, Merckx 2.417. Andere toppartijen kwamen van Eddy Leppens met 2.647, Peter Ceulemans met 2.368 en Huub Wilkowski met 2.045. Eddy Leppens tehen Marco Janssen was een van de opvallende partijen, gewonnen door Leppens met 2-1, moyennes 1.682/1.667.

Jack Wijnen was een van de uitblinkers met een winstpartij van 3-0 tegen Peter Ceulemans en 1.731 gemiddeld. Raymond Ceulemans won één van zijn drie partijen, tegen Therese Klompenhouwer met 2-1. Bert van Manen, speler van het uitgeschakelde Burgmans, speelde één van de mooiste punten in deze drie dagen: een briljante carambole uit het arsenaal van demonstratieschoten van Semih Sayginer.

Het Benelux Theater in Berlicum straalde in de eerste drie dagen een magnifieke biljartsfeer uit en maakt zich vandaag op voor het sluitstuk.

De eindstanden van de poules:(gespeeld, matchpuntn, partijpunten, setpunten, serie, gemiddelde)

Poule A:
1 STZ Zundert 3-5-18-26-10-1.295
2 Team Eekhoorn 3-4-16-21-11-1.250
3 Beekman HPL 3-2-6-11-10-0.865
4 't Ivoor 3-1-8-14-10-0.953

Poule B:
1 HCR Prinsen 3-6-22-28-12-1.424
2 L&B Ledermode 3-4-14-22-12-1.305
3 Burgmans Biljarts 3-2-8-14-7-1.089
4 Man op Maat/'t Caves 3-0-4-8-7-0.918.

De halve finales:

10.00 uur: STZ Zundert tegen L&B Ledermode (de bekerkampioen tegen de landskampioen).
12.00 uur: HCR Prinsen tegen Team Eekhoorn.

Tekst: Frits Bakker