JP en Jeffrey als TeamNL naar WK Landenteams in Viersen

Het Nederlands team voor het Wereldkampioenschap driebanden voor landenteams bestaat deze week uit Jean Paul de Bruijn en Jeffrey Jorissen. Zij komen uit met een totaal van 24 landenteams op het WK in Viersen, de traditionele locatie waar de sterkste biljartlanden van de wereld tegen elkaar spelen.

19 maart 2024

VIERSEN – Nederland speelde al vele keren een hoofdrol, meestal met Dick Jaspers als kopman. De veelvoudige kampioen en wereldtopper miste dit jaar de kwalificatie door zijn positie op de nationale ranking. Jean Paul de Bruijn, de Nederlandse kampioen na het winnen van de Masters en Jeffrey Jorissen, de hoogste op de ranglijst, debuteren op het WK in deze samenstelling. Het WK start donderdag 21 maart en duurt tot en met zondag 24 maart. De wedstrijden zijn te volgen op YouTube van AfreecaTV.

De twee Nederlandse spelers op het Wereldkampioenschap driebanden voor landenteams zijn super gemotiveerd om een belangrijke rol te spelen in de ontmoetingen met topspelers uit de hele wereld. Jean Paul de Bruijn en Jeffrey Jorissen hebben de kwalificatie afgedwongen en reizen vol optimisme naar de Duitse toernooiplaats in Viersen. Daar opent Nederland donderdag rond de middag het toernooi tegen Jordanië en is het favoriet voor de eerste zege op dit WK. Het TeamNL speelt verder in de groepswedstrijden met Frankrijk en Japan, waar het onder andere de Fransman Jérémy Bury tegenkomt en de Japanse ex-wereldkampioen Ryuuji Umeda.

 

 

Jean Paul de Bruijn en Jeffrey Jorissen kijken in een korte blik vooruit. De Zeeuw (De Bruijn) verzekert: ,,We hebben er ontzettend veel zin in om daar te schitteren. Hoe het met de vorm is, weet je nooit vooraf, maar we zullen er alles aan doen om goed te spelen voor ons land.'' Jeffrey Jorissen: ,,Ik was al eens eerder geplaatst met Dick Jaspers, maar toen kwam Corona er helaas tussen. Het wordt nu dus mijn debuut op dit WK, daar kijk ik heel erg naar uit.'' Jean Paul de Bruijn speelt voor de 7e keer op het WK voor landen.

Op het Wereldkampioenschap komt het Duitse team in de komende dagen in actie met de jongste speler ooit op dit toernooi. De 16-jarige Amir Ibraimov maakt zijn debuut voor het thuisland: hij vervangt in Viersen de Duitse nummer één Martin Horn, die door een voetbreuk nog niet helemaal is hersteld. De Duitsers spelen met Ronny Lindemann als kopman tijdens de voorronden tegen de sterke teams van Zweden (met Torbjörn Blomdahl), België (met Eddy Merckx) en Egypte (zonder Sidhom).

Het WK met twee spelers per geplaatst land wordt gespeeld van donderdag 21 tot en met zondag 24 maart in de Festhalle in Viersen. De opening is donderdag om 11.00 uur. Het is voor de 36e keer dat het WK wordt georganiseerd.  

De jonge Amir, net 16 geworden, student uit Duisburg en een paar weken geleden nog winnaar van een Europees juniorentoernooi, kijkt uit naar zijn debuut in. ,,Het is jammer voor Martin dat hij niet kan spelen, maar ik wil natuurlijk graag meedoen. Toen ik heel jong was, ging ik al met mijn vader naar dit WK kijken.’’ Hij wil niets liever dan hier ook spelen in de mooie entourage van de Festhalle in Viersen.’’

De titelverdediger op dit WK zijn de Turken, die spelen met Tayfun Tasdemir en Tolgahan Kiraz, nadat onder andere Semih Sayginer, Murat Naci Coklu, Lütfi Cenet en Can Capak naar de Koreaanse profbond PBA zijn overgestapt. Andere grote kanshebbers zijn Zuid Korea met Myung-Woo Cho en Jung Han Heo, Vietnam met Quyet Chien Tran en de wereldkampioen Phuong Vinh Bao, de recordkampioen Zweden met Torbjörn Blomdahl en Michael Nilsson, Spanje met Ruben Legazpi en Sergio Jimenez, België met Eddy Merckx en Jef Philipoom en Nederland met Jean Paul de Bruijn en Jeffrey Jorissen en Colombia met Pedro Gonzalez en Huberney Cataño.

Voor het Nederlands team is Dick Jaspers, die tot nu toe alle kampioenschappen voor zijn land meespeelde, niet geplaatst, omdat hij een Grand Prix oversloeg in zijn land en rankingpunten tekort komt. Voor Egypte heeft Sameh Sidhom afgezegd door zijn UMB trip naar China.

De Belgen openen het toernooi om 12.00 uur tegen Egypte, Zweden speelt dan tegen Duitsland. Nederland speelt om 14.00 uur tegen Jordanië, Frankrijk tegen Japan. Alle wedstrijden zijn live op AfreecaTV te zien.  

De deelnemende landen en spelers in Viersen:

Turkije: Tayfun Tasdemir, Tolgahan Kiraz

Duitsland: Ronny Lindemann, Amir Ibraimov

Griekenland: Kostas Kokkoris, Dimitrios Seleventas

Zweden: Torbjörn Blomdahl, Michael Nilsson

Nederland: Jean Paul de Bruijn, Jeffrey Jorissen

Frankrijk: Jérémy Bury, Michael Devogelaere

Spanje: Ruben Legazpi, Sergio Jimenez

België: Eddy Merckx, Jef Philipoom

Colombia: Pedro Gonzalez, Huberney Cataño

Argentinië: Guillermo Perez, Valentino Oliveto

USA: Hugo Patiño, Raymon Groot

Zuid Korea: Myung Woo Cho, Jung Han Heo

Vietnam: Quyet Chien Tran, Phuong Vinh Bao

Japan: Ryuuji Umeda, Takao Miyashita

Egypte: Riad Nady, Samer Kamal

Jordanië: Ahmet Al Ghababsheh, Naser Awwad

 

Op deze pagina (in de KNBB Agenda, vaste URL) vindt u alle relevante info en alle relevante links naar uitslagen, wedstrijdschema's en livestream:

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Jean Paul de Bruijn en Jeffrey Jorissen (compilatie Ton Smilde)

 

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden KNBB
Volg ons online