Jop de Jong en René Dericks zijn TeamNL op EK Artistiek in Ankara

Eerst het EK Artistiek Individueel, dan voor Teams. Een uitgebreid overzicht wat er wordt gespeeld, wie er namens Nederland meedoen, en waar u het kunt volgen.

Met dank aan Ewald Holzhaus

06 maart 2024

ANKARA - In de poulefase en in de 1/8 finales wordt er een reeks van maximaal 28 figuren gespeeld. Ieder figuur heeft een waarde tussen de 5 en 10 punten. De partij is voorbij als de ene speler de andere niet meer kan inhalen. Dit kan dus gebeuren vóórdat het 28e figuur gespeeld wordt. (Bij voorbeeld het 28e figuur heeft een waarde van 10 punten maar de ene speler staat, nadat beiden het 27e figuur gespeeld hebben, 11 of meer punten achter op de andere speler). Bij een gelijke stand na 28 figuren volgt er een tiebreak van onbepaalde lengte. Deze tiebreak duurt zolang beide spelers het figuur maken of beide spelers het figuur missen (en gaan we door naar het volgende figuur van de tiebreak). Als de ene speler het figuur mist en de andere het figuur raakt is de partij voorbij.

Vanaf de kwartfinales is de partijlengte 35 figuren.

  

Namens Nederland/TeamNL doen mee René Dericks en Jop de Jong, eerst individueel en later ook in het EK Teams. René Dericks zit in een zware poule met Bernd Singer (GER) en Hector Cuadrado (ESP). Maar ja, welke poule is niet zwaar bij een EK? In dat opzicht is het behalen van een Europese titel moeilijker dan wereldkampioen worden. Het gros van de deelnemers aan een EK is sterk. Er wordt gespeeld in 8 poules van 3 spelers. Twee van hen kwalificeren zich voor de 1/8 finales. Dus van de 24 deelnemers vallen er na de poulefase 8 af.

Inmiddels heeft René zijn eerste partij tegen Bernd Singer verloren. Straks volgt de partij tegen Hector Cuadrado. Hij zal die partij moeten winnen met een hoog percentage, en is dan ook nog afhankelijk van het resultaat van de partij tussen Singer en Cuadrado.

Jop de Jong speelt in een poule met Erik van den Zegel (kersverse Belgische kampioen) en Baris Cin (TUR). Deze partij is zojuist begonnen.

 

 

Relevante links

Wie een Kozoom account heeft kan naar dit EK kijken via deze link:
European Championship • Ankara • Artistic (kozoom.com)

Informatiepagina EK Artistiek:
www.knbb.nl/agenda/ek-artistiek-invidueel-teams

Informatiepagina CEB:
www.eurobillard.org/events/ecartistic-415.html

Alle artikelen KNBB over Artistiek:
www.knbb.nl/artistiek

 

 

Tekst: Ewald Holzhaus
Bewerking: KNBB
Foto’s TeamNL: René Dericks
Uitgelichte foto René Dericks: Jop de Jong (screenshot uit video)
Foto Jop de Jong: Ivo de Jong (screenshot uit video)
Foto René Dericks: CEB

Artistiek EK TeamNL
Volg ons online