Jean Paul de Bruijn bekroont soevereine KNBB Jumbo Masters

Jean Paul de Bruijn stond drie keer in de laatste drie finales van de KNBB Jumbo Masters. Hij won zondagmiddag zijn derde in drie jaar en zijn vierde titel in totaal. JP versloeg in de finale Glenn Hofman, die na een sterk toernooi kansloos was in de finale. Het publiek in het bomvolle Beneluxtheater én de kijkers van de live-uitzending op RTL7 (met dank aan Lotto) genoten van de geweldige techniek, losbanders en algehele dominantie van de uiteindelijke winnaar.

21 januari 2024

BERLICUM – Jean Paul de Bruijn, de nieuwe Nederlandse kampioen driebanden, kreeg zondagmiddag voor volle tribunes in het Beneluxtheater de huldiging die de Zeeuw verdiende. De danseres op het biljart na de Masters in Berlicum zong de gelukkige kampioen toe, de slingers en rooksignalen vulden de arena. Het kampioenschap, dat Dick Jaspers uitzwaaide als titelhouder, werd betwist in een finale tussen een Zeeuw en een Hagenaar. Jean Paul de Bruijn zegevierde tegen Glenn Hofman met een onverwacht hoge score: 40-21 in 22 beurten. Jean Paul de Bruijn, als de nieuwe aanvoerder van de Nederlandse ranglijst, mag met Jeffrey Jorissen voor Nederland naar het Wereldkampioenschap voor landenteams in Viersen. Voor de Zeeuw was het zijn vierde Masterstitel in zijn carrière en in het tijdperk waarin Dick Jaspers het soevereine boegbeeld is. De Masters lieten zien dat een nieuwe generatie op komst is. ,,Ik ben dolblij met mijn titel, want de concurrentie wordt sterker met heel veel jonge talenten.’’

 

 

Glenn Hofman, met zijn 33 jaar, is die status misschien al ontgroeid, maar stond wel al drie keer in de Mastersfinale. Hij verloor dat gevecht voor goud in 2015, 2016 en dit jaar, maar heeft nog een lange carrière voor zich.

 


 

De twee finalisten begonnen niet imposant sterk aan de Masters. Het slot was voor Jean Paul de Bruijn onverbeterlijk, voor Glenn Hofman bleef alleen de apotheose uit. Dat liet de finale zien voor de camera’s van RTL7 in Kozoom. De wedstrijd kwam traag op gang, alleen Jean Paul de Bruijn vond de flow om te schitteren met een plotselinge demarrage van 5, 7, 3, 3 en 10. Het bracht de score van 15-15 naar groot voordeel voor de Zeeuwse crack (39-19) en drie beurten later naar de finish van de finale.

Het podium met een geëmotioneerde kampioen werd compleet gemaakt door Glenn Hofman, Jean van Erp en Sam van Etten. De knock-outs met de 8 finalisten gingen van acquit met een thriller, waarin Jean van Erp het vonnis velde voor 23-voudig kampioen Dick Jaspers met 40-38 (22/21). Het traject daarna gaf eigenlijk geen al te boeiende scores meer te zien. Dat gold vooral voor de drie partijen op de slotdag.

Glenn Hofman won de halve finale tegen Jean van Erp met 40-23 in 25 beurten. Jean Paul de Bruijn finishte in de andere halve finale tegen Sam van Etten met 40-18 in 18 beurten. En tenslotte in de finalepartij heerste Jean Paul de Bruijn soeverein tegen Glenn Hofman.

Vreugde vermengde zich op die slotdag met deceptie. Jean Paul de Bruijn groeide in het toernooi en ging naar een wondermooie machtsgreep. Glenn Hofman, Sam van Etten en Jean van Erp hadden momenten van glorie tegen Jeffrey Jorissen, Joey de Kok en Dick Jaspers. De teleurstelling was vooral te zien in de gemiste apotheose bij Glenn Hofman (die zo graag zijn eerste Masterstitel had gewonnen) en Sam van Etten. De Noord-Hollander zakte weg in zijn partij tegen Jean Paul de Bruijn, maar had in zijn tweede Masters niettemin weer een grote stap voorwaarts gezet.

Mooi voor de statistieken was het ook dat twee spelers met een kort Koreaans profavontuur in de finale stonden. Jean Paul de Bruijn verzekerde dat de twee finalisten daar goede vrienden waren geworden en een ervaring rijker waren teruggekeerd.

Jean Paul de Bruijn dankte in zijn speech na afloop veel mensen en vooral de KNBB, de organisatie, vrijwilligers en biljartfans die de spelers een formidabele Masters hadden bezorgd. En tenslotte ook zijn grootste supporter en vrouw Anita, die na het winnen van het kampioenschap huilend in zijn armen viel.

 

 

In het totale overzicht eindigde Dick Jaspers met het hoogtste gemiddelde van 2.164, Sam van Etten met de hoogste serie van 13.

De eindstand van de KNBB Jumbo Masters, top 8 (moyenne, hoogste serie):

1 Jean Paul de Bruijn 1.448-10

2 Glenn Hofman 1.482-12

3 Sam van Etten 1.271-13

4 Jean van Erp 1.235-7

5 Dick Jaspers 2.164-12

6 Barry van Beers 1.405-6

7 Joey de Kok 1.208-6

8 Jeffrey Jorissen 1.235-7

  

Relevante links
Informatiepagina KNBB Jumbo Masters (KNBB)
Alle uitslagen, schema's en standen KNBB Jumbo Masters (Driebanden)
Alle artikelen over de KNBB Jumbo Masters (KNBB)
Livestream KNBB Jumbo Masters (Kozoom, gratis na inlog)

 

Tekst: Frits Bakker
Foto ©Ton Smilde

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Hofman, Glenn
Volg ons online