Jaspers nu in de schijnwerpers van Ho Chi Minh

Nederlandse nummer 1 van de wereld opnieuw een van de favorieten in de World Cup in Ho Chi Minh, Vietnam, waar de hele wereldtop van het driebanden aantreedt voor de tweede World Cup van 2019.

19 mei 2019

HO CHI MINH CITY - Het stadion in Vietnam, op de dag van de World Cup finale op zondag 27 mei van 2018, zal die finaledag nooit meer vergeten. Voor het eerst stond een Vietnamees op het hoogste podium van een World Cup: de toen 33-jarige Quyet Chien Tran, die in een zaal met 1500 enthousiaste toeschouwers de trofee omhoog hield. Het podium kleurde nog meer Vietnamees, want niet alleen Quyet Chien Tran, maar ook Dinh Nai Ngo en Nguyen Quoc Nguyen werden toegejuicht als sterspelers. De enige niet Vietnamees op het podium was de Belg Frédéric Caudron. Morgen, maandag 20 mei, gaat de tweede World Cup van dit jaar van start in het Nguyen du stadion in Ho Chi Minh. Die ene dag van glorie is nog altijd historisch voor het Vietnamese biljarten. Het was voor Quyet Chien Tran de aanzet om de wereldtop te bestormen, waar hij nu op de derde plaats staat na Dick Jaspers en Frédéric Caudron. De twee spelers met wie Tran op het podium stond, behoren inmiddels ook tot de elite van het mondiale driebanden. De beschermde top 14 van het klassement bestaat nu uit 3 Vietnamezen, 3 Turken, 2 Belgen, 2 Koreanen, 1 Nederlander, 1 Italiaan, 1 Egyptenaar en 1 Fransman.

Met Dick Jaspers als comfortabele leider van de wereldranglijst staan de beste spelers van de wereld voor een nieuwe krachtmeting. Twee andere Nederlanders staat aan de start in Ho Chi Minh: Barry van Beers en Volkan Cetin. Na de overwinning van Tayfun Tasdemir in de eerste World Cup van dit jaar in Antalya verhuist het gezelschap deze week naar Ho Chi Minh, waar van 20 tot en met 23 mei de kwalificaties worden gespeeld en op 24, 25 en 26 mei het hoofdtoernooi. Na Ho Chi Minh volgen deze zomer nog de World Cups van Blankenberg van 17 tot 23 juni en Porto van 1 tot 7 juli. De laatste drie World Cups worden in het laatste kwartaal van 2019 gespeeld. 

Het Nguyen Du Stadion verwelkomt 149 spelers van wie er 17 rechtstreeks naar het hoofdtoernooi gaan. De andere 132 spelers spelen gedurende vier dagen in de voorronden voor 15 plaatsen in het hoofdtoernooi, waarin op vrijdag 24 mei eerst met 32 spelers wordt gespeeld in acht poules van vier. De knock-out fase met zestien gaat op zaterdag om 12.00 uur van start, de volgende ronde is om 14.00 uur. De kwartfinales zijn die dag om 16.00 en 18.00 uur. De slotdag, zondag 26 mei, is gereserveerd voor de halve finales en de finale.

De veertien geplaatste spelers volgens de UMB ranglijst zijn Dick Jaspers, Frédéric Caudron, Jae Ho Cho, Semih Sayginer Tayfun Tasdemir, Quyet Chien Tran, Marco Zanetti, Eddy Merckx, Nguyen Quoc Nguyen, Murat Naci Coklu Jérémy Bury, Jung-Han Heo, Sameh Sidhom en Dinh Nai Ngo. De wildcards zijn toegekend aan Erick Tellez van Costa Rica en de Vietnamezen Minh Cam Ma en Anh Vu Duong.

De bekendste spelers die op donderdag in de kwalificatieronden spelen zijn Torbjörn Blomdahl, Dani Sánchez, Sung-Won Choi, Myung Woo Cho, HaengJik Kim, Martin Horn en Nikos Polychronopoulos.

De rankingpunten die te verdienen zijn, vervangen de scores van Antalya in 2018. Caudron verdedigt 80 punten, Coklu 54, Ja-Ho Cho en Sánchez 38. Jaspers staat in de huidige stand 102 punten voor op Caudron ​​(496 voor de Nederlander tegen 394 voor de Belg).
Het land met de meeste spelers in deze World Cup is Zuid-Korea met 49: Turkije start met 19, Vietnam met 16 spelers.

De World Cups van Ho Chi Minh en Guri zijn de twee beste toernooien op gemiddelde in het hoofdtoernooi. De beste gemiddeldes van de laatste jaren: 1.776 in 2015 (Hollywood biljarts), 1.672 in 2016 (Hollywood), 1.685 in 2017 (Min biljarts). Dit jaar wordt de World Cup in Ho Chi Minh op Gabriëls matchtafels gespeeld.

Kozoom zendt de wedstrijden de eerste dagen gratis uit voor zijn leden, vanaf woensdag is een Premium pas vereist. Voor elke biljartfan een must: dit spektakel wilt u niet missen.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Vietnam poster

 

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online