Hoe driebanden terug op tv kwam

Liefst 750.000 mensen zagen vorige week de KNBB Jumbo Masters op NOS Studio Sport; tevens waren er lange uitzendingen op Ziggo Sport.

In gesprek met enkele direct betrokkenen over de achtergronden van deze spectaculaire ontwikkeling

29 januari 2020

Het weekend van de KNBB Jumbo Masters was ook het weekend dat driebanden definitief terug was op de Nederlandse tv. De ontknoping van de finale was een half uur lang op NOS Studio Sport en werd bekeken door liefst 750.000 (!) biljartliefhebbers, die de dagen erop konden genieten van samenvattingen van een half of zelfs anderhalf uur op Ziggo Sport.

Zouden we dit twee of drie jaar geleden hebben voorspeld over niet een groots wereldkampioenschap, World Cup of Europees Kampioenschap maar over een ‘gewoon’ NK Masters Driebanden met alleen Nederlandse spelers, dan zouden we waarschijnlijk voor gek zijn verklaard. Immers, dat waren de tijden waarin ‘op televisie’ betekende: al dan niet niet enkele minuten in de late-avond uitzending op NOS Studio Sport.

Hoe anders is alles nu! We hebben met het driebanden heel wat stappen voorwaarts gemaakt wat betreft aandacht in de media. En, zoals zo vaak geldt ook hier: vooruitgang komt niet zomaar, daarvoor moet hard worden gewerkt.

We spreken met vijf direct betrokken over de achtergronden van het succes: Willem La Riviere (directeur KNBB), Harry Mathijssen (Stichting BEN), Rolf Slotboom (KNBB communicatie), Hans de Bruin (KNBB Sectie Driebanden) en natuurlijk Dick Jaspers (huidig nummer 1 van de wereld).

 
 

Willem La Riviere (directeur KNBB):

“De eerlijkheid gebiedt te zeggen: we komen van ver. Het imago van biljarten en dus ook van driebanden was niet altijd positief, en mogelijk was dat een reden waarom tv-zenders niet altijd meer interesse hadden om onze evenementen uit te zenden. We moesten er vaak hard aan trekken om überhaupt een paar minuten tv-zendtijd te krijgen!”

“Toch zagen we zelf altijd de mogelijkheden, en waren we overtuigd: driebanden is een perfecte tv-sport, zeker de recente evenementen met Stichting BEN met volle tribunes en ongekende sfeer. Op structurele basis probeerden we van verschillende tv-zenders te informeren en interesseren om het biljarten weer meer prioriteit te geven, maar men was lang niet altijd overtuigd.”

 

“Toch zagen we zelf altijd de mogelijkheden, en waren we overtuigd: driebanden is een perfecte tv-sport"
Willem La Riviere

 

“Wel kregen we steeds meer een klik met Ziggo Sport, die ook perfect past bij het beeld dat wij willen uitstralen met biljarten. Toch stonden ook zij niet direct te trappelen om driebanden te gaan doen. Wel werd besloten te beginnen met de Mosconi Cup als een soort test – en eentje die goed beviel. Steeds meer pool en snooker evenementen volgden, met als geweldig hoogtepunt de live uitzendingen rondom het grootste EK Pool ooit, in Veldhoven. Ook Ziggo zelf was enthousiast, en zo kwam de weg vrij om met de World Cup in Veghel voor het eerst in jaren live driebanden op tv te hebben. Dat we dit met de KNBB Jumbo Masters een succesvol vervolg hebben kunnen geven op zowel Ziggo Sport als NOS Studio Sport, dat is echt een geweldige stap voorwaarts.”

“Toch zijn we er nog lang niet wat betreft ons einddoel: driebanden structureel live op tv, net zoals dit nu met bijvoorbeeld snooker gebeurt op BBC, Eurosport en tegenwoordig dus ook Ziggo Sport. We zijn nog altijd geen ‘zekerheid’ voor televisiezenders, het is nog altijd echt afhankelijk van hun uitzendschema en van de andere sporten of het driebanden kan worden ingepast. Maar de vooruitgang is evident, en daar zijn we ongelooflijk trots op.”

 

 

Harry Mathijssen (Stichting BEN):

“Wat Willem zegt klopt: het is nog altijd niet vanzelfsprekend dat onze driebanden evenementen zo uitgebreid op Nederlandse tv komen. Maar het is wel terecht dat we weer te zien zijn! Het ziet er prachtig uit op televisie: de beelden van de zaal, het enthousiaste publiek, de shots prachtig door Kozoom weergegeven. Het is precies wat het Nederlandse driebanden nodig had, en ook precies wat de biljartliefhebber wil: die wil de grote evenementen live of in samenvatting kunnen zien op het open net.”

 

“Dat nu twee toonaangevende zenders graag onze sport willen uitzenden, en gelukkig ook met kijkcijfers die hun inspanningen rechtvaardigen, dat is pure winst”
Harry Mathijssen

 

“Ook ditmaal hadden wij, net als bij de World Cup Veghel, ingezet op live uitzendingen op Ziggo Sport. Helaas bleek dit niet te combineren met hun uitzendschema, waarbij op zaterdag en vooral ook op zondag het soms lastig is biljartevenementen in te passen. Uiteindelijk kwamen we met elkaar tot een prachtige oplossing: uitgebreide samenvattingen op de dagen direct na het weekend waarin net iets meer ruimte was. Daar waren wij als Stichting BEN, de KNBB en de KNBB Sectie Driebanden natuurlijk al dolblij mee. Maar toen kregen we vervolgens nog de beloning dat ook NOS Studio Sport zou komen voor een in jaren niet vertoonde uitzending: vanuit Berlicum, de uitzending vlak na de finale en dan liefst een half uur lang.”

“Dat nu twee toonaangevende zenders graag onze sport willen uitzenden, en gelukkig ook met kijkcijfers die hun inspanningen rechtvaardigen, dat is pure winst.”

 

 

Rolf Slotboom (KNBB Communicatie):

“Toen ik zo’n drie jaar geleden begon bij de KNBB was het imago van biljarten lang niet altijd positief. We hebben ons destijds drie doelen gesteld om dit te veranderen: positiviteit breed uitdragen, niet steeds benadrukken wat er vroeger allemaal beter zou zijn maar wat er nu goed is, en proberen biljarten weer terug te krijgen op de Nederlandse tv.”

“We zijn begonnen met de absolute basis: laten zien dat we trots zijn op onze geweldige sport. Want als wij zélf niet trots zijn en steeds maar het negatieve benadrukken, hoe kunnen we dan verwachten dat tv-zenders wél enthousiast zijn? Via onze websites, social media kanalen, bij lokale of regionale evenementen en ook in persoonlijke contacten ontstond een steeds positievere sfeer. Overal meer volgers, berichten die steeds vaker gedeeld werden, en ook steeds vaker positieve berichten in kranten en online.”

 

“We zijn begonnen met de absolute basis: laten zien dat we trots zijn op onze geweldige sport. Want als wij zélf niet trots zijn en steeds maar het negatieve benadrukken, hoe kunnen we dan verwachten dat tv-zenders wél enthousiast zijn?
Rolf Slotboom

 

“Het was de opstap voor wat we het afgelopen jaar hebben mogen ervaren: dat er ook bij de media steeds meer een houding is gekomen dat het weer vanzelfsprekend en leuk is om biljarten in de programmering op te nemen. Dit is wat mij betreft ook zeker te danken aan de biljarters zelf, die steeds positiever praten over hun sport, en die zo de voedingsbodem hebben gegeven voor de toegenomen media-aandacht.”

 

 

Hans de Bruin (KNBB Sectie Driebanden):

“Zoals bij zoveel goede ontwikkelingen geldt ook hier dat hard werken en initiatief nemen zijn samengekomen met gelukkige omstandigheden. Die gelukkige omstandigheden zijn: internationaal is driebanden bezig aan een geweldige opmars, en ondanks de mondialisering van de sport zijn de nummers 1 van de wereld bij zowel de heren (Dick Jaspers) als de dames (Therese Klompenhouwer) gewoon Nederlands. Niet alleen dat: Jaspers had in 2018 zo’n ongelooflijk goed jaar en ook in 2019 pakte hij de ene na de andere prijs, we zitten echt in een ongekende luxepositie met twee zo geweldige ambassadeurs. “

 

“Het lijkt erop dat alles op het juiste moment samen komt, en ik zie dit als een beloning voor iedereen die altijd is blijven geloven in de kracht van onze prachtige sport”
Hans de Bruin

 

“Voeg daarbij dat wij als KNBB Sectie Driebanden, in samenwerking met de KNBB en Stichting BEN, heel veel initatieven hebben ontplooid. Bijvoorbeeld de World Cup Driebanden voor drie jaar naar Nederland gehaald, de WK’s voor Dames en Junioren, en natuurlijk afgelopen week de bekendmaking van het EK voor Heren van dit jaar. Het was ook onze keuze om vanaf het dieptepunt in Nederland een aantal jaren geleden te kiezen voor een samenwerking met Stichting BEN om alles op een nieuwe en moderne manier te gaan doen, met als belangrijk onderdeel hierbij ook de samenwerking met Kozoom zodat biljartliefhebbers ieder groot event online live kunnen volgen.”

“Het lijkt erop dat alles op het juiste moment samen komt, en ik zie dit als een beloning voor iedereen die altijd is blijven geloven in de kracht van onze prachtige sport.”

 

 

Dick Jaspers (nummer 1 van de wereld bij het driebanden):

“Het is geweldig dat het driebanden inmiddels weer zo leeft. We komen van best ver, maar inmiddels zijn er internationaal en nationaal allerlei geweldige initiatieven. De prijzengelden zijn stukken hoger dan een aantal jaar terug, en het spelniveau wordt steeds maar hoger. De locaties waar tegenwoordig in wordt gespeeld zien er prachtig en modern uit, en de beelden zijn haarscherp. Dat maakt dat het perfect is voor live weergaves op televisie of online.”

 

“Het is geweldig dat het driebanden inmiddels weer zo leeft"
Dick Jaspers

 

“Als topsporter is het geweldig dat het driebanden zo leeft, en dat we ook weer volop op televisie zijn. Dit vergroot de kans dat jonge spelers zich gaan toeleggen op het driebanden, en dat Nederland ondanks de steeds sterkere Aziatische concurrentie ook in de toekomst internationaal een rol kan blijven spelen.”

 

 

Tekst: KNBB
Foto's: Ton Smilde (op KNBB Jumbo Masters 2020)
Foto Dick Jaspers NOS: KNBB (archieffoto KNBB Kling Masters 2018)
Uitgelichte foto: Ton Smilde (op KNBB Jumbo Masters 2019)

 

Driebanden Media Televisie
Volg ons online