Het NK 5-Pins: Een vooruitblik met Ernst-Jan Driessen

“Bij de laatste acht kan eigenlijk ook tegen iedereen mijn laatste partij zijn”

19 oktober 2023

Hij is de koning van het 5-Pins in Nederland: Ernst-Jan Driessen. Zowel op de Ranking 2022 als de doorlopende ranglijst vanaf 2019 staat hij met grote voorsprong bovenaan.

Voor het komende NK 5-Pins, dit weekend in de Veemarkt in Doetinchem, is Ernst-Jan wederom favoriet. We leggen hem vijf vragen voor.

 


 

Komend weekend is in de gezellige Veemarkt in Doetinchem het NK 5-Pins. Kijk je hiernaar uit? Wat zijn je doelen/verwachtingen?

“Ja altijd erg leuk en gezellig! Mijn doelen zijn de knock-out fase te bereiken, en vanaf daar gewoon mijn beste spel te spelen, en dan hopen dat het genoeg is voor de vijfde titel. Maar het is ko dus het kan: als ik bij de laatste acht kom kan eigenlijk ook tegen iedereen mijn laatste partij zijn.”

 

Zowel op de Ranking 2022 als de doorlopende ranglijst vanaf 2019 sta jij met grote voorsprong bovenaan. Kun je uitleggen wat jou een voorsprong geeft op de concurrentie?

“Voorsprong op de concurrentie is denk ik toch mijn poolverleden, altijd eredivisie gespeelt, en dat mijn vader al 20 jaar bezig is met het spelletje en mij veel dingen heeft geleerd. Dus combinatie van goede leraar en goede biljart- en poolervaring, dat zal het zijn denk ik.”

 

Er zijn recentelijk ook wat internationale events geweest met enkele kleine succesjes, zoals het overleven van de poulefase op het EK All-in One en het halen van de kwartfinale op het EK voor Clubteams. Zit het niveau van Nederland nog in de lift, of blijft de afstand tot de internationale (sub)top onverminderd groot?

“Internationaal gaat het ook steeds beter omdat we nog ieder jaar beter worden. Op het EK had ik de poulefase overleefd als eerste in mijn poule, en ook de wedstrijd daarna won ik met 3-2. Daarna verloor ik kansloos tegen een Italiaans Europees en wereldkampioen.”

“En ook met het team gaat het steeds beter. We waren op een haar na bijna door onze poule gekomen op het EK, en op het EK voor clubteams hadden we wel de kwartfinales gehaald. Volgende maand is het WK voor landenteams in Oostenrijk maar daar heb ik voor moeten bedanken, te druk met werk.”

 

Hoe word je zelf nog beter?

“Ik kan mezelf nog wel verbeteren, meer uren trainen en eventueel les nemen van Italiaanse trainers. En meer systemen leren voor over de banden van los te spelen. Over 1, 2, 3, 4 of 5 banden van los en dan nog over één band met tegeneffect, de zo genaamde ‘Garoufa’.”

 

Iets wat we vergeten zijn te vragen?

“Nee, denk ik niet! Ik zeg: Tijd voor een mooi weekend 5-Pins in de Veemarkt!”

 

 

Overige info & links

Alles over het NK 5-Pins
Alle artikelen op KNBB.nl over 5-Pins op een rij
Nederlandse 5-Pins Meester (2022)
Derde NK voor Ernst-Jan Driessen (2021)
Portret van Ernst-Jan Driessen: Spel met de kegels zorgt voor blije gezichten (2018)

 

 

Tekst: KNBB
Foto 5-Pins: KNBB
Archieffoto's 5-Pins: Veemarkt


 

5-Pins NK
Volg ons online