Harry Mathijssen: met de World Cup goud in de vingers

Harry Mathijssen, World Cup organisator met zijn team van BEN, stond de KNBB en Kozoom in de dag voor de start van de World Cup in Veghel een openhartig interview toe.

22 oktober 2022

VEGHEL - Hij is razend druk de laatste dagen, Harry Mathijssen, met regelen, delegeren, telefoneren, entertainen, onderhandelen, spelers en officials ontvangen. Kortom: de laatste hand leggen aan de arena waar vanaf morgen (zondag) tot en met volgende week zaterdag de World Cup van Veghel wordt gespeeld. De 'finishing touch' in aanloop naar een wereldtoernooi. Harry Mathijssen weet dat hij geconcentreerd moet blijven, zijn prachtige team van medewerkers en vrijwilligers is klaar voor weer een mondiale krachtmeting. De vragen voor interviews blijven maar binnenstromen. Radio, tv, kranten, bladen: Harry Mathijssen staat ze allemaal te woord, wetend hoe belangrijk publiciteit en promotie van zijn World Cup is.

Wij mochten, met de KNBB en Kozoom, nog even tussendoor voor een openhartig gesprek. Harry Mathijssen over organisaties op het hoogste niveau, ambities, UMB en KNBB zaken en wat verder aan de orde komt. Een interview met de BEN organisator.

 


Harry Mathijssen met zijn team aan het werk voor de World Cup (met Henny Wezenbeek en Laurens Mathijssen)

 

Kozoom/KNBB/Frits Bakker: Hoe is de lange voorbereiding geweest op deze derde World Cup in Veghel. Is het anders dan in de vorige jaren? Zijn er zaken veranderd ten opzichte van de vorige World Cups?

Harry Mathijssen: De aanloop en de voorbereiding is wel iets eerder begonnen. De eerste start was al in maart van dit jaar met de bouwer van de tribunes. Ad Smout, mijn rechterhand, deed dat eerst. Dus we moesten een nieuw takenpakket verdelen. Na het Europees kampioenschap driebanden in Berlicum, afgelopen juni, zijn we direct weer doorgestart. Zo hebben we elke week weer zaken afgevinkt voor het draaiboek, de bestellingen en nieuwe ideetjes gelanceerd.

Kozoom/KNBB/Frits Bakker: Hoe ervaar je de belangstelling van de media voor zo'n mondiaal evenement in Nederland? Ziggo Sport is een geweldige partner met live-uitzendingen, Five&Six en Kozoom maken de beelden. Heeft de NOS eigenlijk ook nog belangstelling? En wat doen de kranten?

Harry Mathijssen: De samenwerking met Ziggo Sport is optimaal. Ik ben 11 augustus met mijn zoon Laurens op werkbezoek geweest in Hilversum. Al onze voorstellen werden 1 op 1 overgenomen, op een paar kleine details na. Tijdens het gesprek hebben we teruggekeken en de toekomst bekeken. De programmadirecteur van Ziggo Sport vertelde dat het biljarten in algemene zin voortaan bij Ziggo Sport thuishoort, wat natuurlijk fantastisch is als je dat mag horen van de programmadirecteur. De uitzenddagen van Ziggo Sport zijn voor deze week woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag live. Five&Six gaat de uitzendingen via Youtube streamen en de TV tafel verzorgen voor Ziggo Sport. De belangrijkste kranten uit Brabant zijn aanwezig, BN De Stem, Eindhovens Dagblad en Brabants Dagblad. Over de NOS: dat vinden wij als organisatie jammer, voor een kort verslag dat kan altijd wel, maar de exclusiviteit van ons toernooi ligt bij Ziggo Sport. Beter 1 goede sportzender. Dat vinden we als BEN belangrijk.

Kozoom/KNBB/Frits Bakker: Hoe is voor dit derde jaar de status van de World Cup in Veghel in mondiaal opzicht? Waar staat Nederland met zijn grote toernooien en jaarlijkse World Cup? Hoe staan wereldspelers tegenover de stop in Nederland, de locatie, de ambiance, de verzorging?

Harry Mathijssen: We kijken er weer naar uit om alle mondiale spelers te verwelkomen, want we voelen wel vanuit vorige jaargangen dat Veghel altijd zeer gewaardeerd wordt. Ze komen graag. Je kunt het ook zien aan de reservelijst, want behalve de 149 toegestane spelers staan er nog bijna 100 spelers in de wacht. De ambiance in Veghel is prima, alle ingredienten zijn aanwezig, goede parkeervoorzieningen, veel restaurants, de Jumbo Foodmarkt wijnwinkels, bier speciaalzaken, De Afzakkerij vlakbij de arena, er is genoeg te beleven. Als organisatie willen we iedereen een warm thuisgevoel geven. We hebben zelfs een eigen taxidienst met vier auto's, die gratijs af en aan rijden naar de hotels.

 

Harry Mathijssen in een rol die hem op het lijf is geschreven: als entertainer in de arena van zijn World Cup

 

KNBB/Kozoom/Frits Bakker: Wat kun jij zeggen over de unieke accommodatie, over het gebouw, de arena, de indeling tijdens de World Cup, de plaatsen voor toeschouwers?

Harry Mathijssen: Ik vertelde al over de Noordkade als totaalconcept. De arena is in de aparte zaal, De Koekbouw, dus daar zijn de twee biljartarena's. In die twee arena's kunnen totaal 550 mensen plaats nemen. Dat is een gigantisch aantal als je dat met andere World Cups vergelijkt. Ook dit jaar hebben we een aantal aanpassingen gedaan, bijvoorbeeld betere voorzieningen voor rolstoelers. Die zitten nu gewoon op de eerste rij. De VIPs hebben riante boxen en de logeplaatsen zijn daar direct achter. En daar weer achter zijn de tribunestoelen.

Kozoom/KNBB/Frits Bakker: De organisatie van een World Cup vraagt een lange, intensieve aanloop. Hoe doe jij dat, als eigenaar van een biljartbedrijf, kun je dat goed combineren?

Harry Mathijssen: Tja, ik ben eerlijk, dat valt niet altijd mee, maar het is wel zo fantastisch om dit te mogen doen. Je krijgt er zo veel moois voor terug, je zakelijke netwerk wordt alsmaar groter, en de omgang met mensen uit de biljartwereld wordt steeds leuker. Als mede eigenaar van Eureka Billard moet je wel tijd vrijmaken. Ik hoop dat mensen het begrijpen als ik even wat later antwoord geef, bereikbaar ben, of zaken op een later moment weer oppak.

Kozoom/KNBB/Frits Bakker: Vertel eens over je bedrijf? Wie Harry Mathijssen zegt in het mondiale biljarten, heeft het over World Cups en grote mondiale en nationale toernooien. Maar Harry Mathijssen is ook Eureka. Wat is de status van je bedrijf in de wereld? Wat verkopen jullie het meest, welke bekende merken, en wat gaat er ook veel naar het buitenland?

Harry Mathijssen: Ik ben sinds 1993 werkzaam bij Eureka, en doe dat met veel plezier. De status van ons bedrijf is dat we op dit moment na Covid heel veel werk hebben. Er zijn in de horeca en bij gemeenschapshuizen  veel zaken blijven liggen dus dat wordt nu ingehaald. Onze zakelijke band met Korea staat nu op een lager pitje. Onze importeur in Zuid Korea heeft een flinke klap gehad door Covid. We zijn nu met twee nieuwe demomodellen bezig, dus dat ronden we snel af om dan vol gas te geven op de export. Op dit moment is onze samenwerking met JBS Korea ook prima. We kopen als Eureka daar biljartkeuen en materialen om ze in Europa te verkopen.

 

 

Harry Mathijssen met een belangrijke partner: Paul Brekelmans, voorzitter van de Sectie driebanden van de KNBB

 

Kozoom/KNBB/Frits Bakker: Het wordt de derde World Cup in Veghel. Hoe denk jij, inmiddels als kenner, over de cyclus. Vind je het systeem van de World Cup cyclus ideaal, met zijn vele voorronden, is het ideaal voor een organisatie? En het finale parkoers, hoe denk je daarover.? Kan het anders en beter, of is dit een prachtig systeem om naar de finale van een toernooi te werken?

Harry Mathijssen: Kenner is een groot woord... Misschien moeten er een aantal dingen veranderen. Ik ben professioneel ingesteld als organisator. Dus ik zou het fijn vinden dat de top 100 van de spelers beter zou worden betaald, en niet alleen zoals nu, de top 30. Ik denk dat de UMB in dat opzicht vooruitstrevend is, maar er moeten geldbronnen worden aangeboord om dat mogelijk te maken. Hoe meer prijzengeld in de breedte, hoe beter ook de semiprofs uit de kosten komen om alle World Cups te kunnen spelen. De KNBB en TeamNL hebben daar al een voorsprong in genomen, maar vanuit UMB opzicht zou het ook beter moeten.

Kozoom/KNBB/Frits Bakker: Hoe staat de toekomst van de World Cup in Veghel er voor? Heb je contact gehad met Jumbo in deze best moeilijke tijd voor het bedrijf? Hoe afhankelijk zijn jullie van Jumbo, of zijn er inmiddels heel veel sponsoren die het evenement dragen.

Harry Mathijssen: De World Cups zullen altijd blijven bestaan en gaan van continent naar continent  maar het mag en kan beter. Wij zijn van alle sponsors afhankelijk en er zit nog steeds groei in. Jumbo is - en blijft - onze hoofdsponsor op contractbasis tot 2025. Ik voel het niet zo dat we afhankelijk zijn van sponsoren. Als je enthousiast blijft  en je evenement goed op de rails hebt gezet, krijg je waardering terug van de sponsor. Daardoor weet je dat je op de goede weg bent en het opent  altijd weer nieuwe deuren. Het credo is: ga er als organisatie professioneel in staan. Dus ook bij Biljart Evenementen Nederland kan het zeker nog beter, want een tevreden ondernemer is een dooie ondernemer!!!

Veel dank voor het interview, Harry, en heel veel succes in de komende week met de prachtige World Cup in Veghel.

 

Harry Mathijssen, klaar voor een nieuwe uitdaging

 

Voor de camera en de microfoon van Kozoom: Harry Mathijssen tijdens een van zijn buitenlandse missies

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's Harry Mathijssen (Ton Smilde)

 

 

 

 

Driebanden World Cup World Cup Veghel
Volg ons online