Hans Coolegem (75), een gentleman onder journalisten

Eerbetoon Frits Bakker aan zijn collega in het wielrennen & biljarten

16 mei 2020

ROTTERDAM - Het bericht van zijn overlijden kwam deze week het eerst naar buiten door vroegere collega's uit de sportjournalistiek. De jongens met wie hij voor zijn krant de Tour de France had verslagen, de grote wielerklassiekers en andere grote sportevenementen. Hans Coolegem, woensdag op 75-jarige leeftijd overleden, was onder de vaak nogal slonzige collega's min of meer een buitenbeentje: altijd strak in het pak, onafscheidelijk met modieuze stropdas, een gentleman onder de volgers van het wielerpeloton. Zo bewoog hij zich later, tot in zijn laatste actieve jaren ook onder biljarters, waar hij tot de pioniers van de eredivisie en het profbiljarten werd gerekend, en vele andere sporters.

Hans dook heel af en toe nog eens op in perszalen, bijvoorbeeld in de Masters, gekweld door ongemakken en een broze gezondheid, tot een paar jaar geleden nog als een herdershond wakend over zijn lieve vrouw Lien, maar altijd even opgewekt en belangstellend, altijd op zoek naar achtergronden in de sport. Een prachtige collega in het wielrennen, een boegbeeld in het biljarten, uiterst aimabel, gedreven, goed ingevoerd als verslaggever, die later zijn vleugels uitsloeg naar andere activiteiten: uitgever met Coolegem Media van boeken, magazines en bladen.

 

Hans Coolegem, bevlogen sportverslaggever, uitgever en allrounder in het wielrennen en biljarten. Foto: Ton Smilde

 

Als journalist was hij onder meer chef sport van het Rotterdams Nieuwsblad, reisde hij naar vele grote sportwedstrijden, schreef hij voor de Sijthof kranten, toen nog met Fred Racké, die hem voor het eerst naar de grote wielerkoersen stuurde. Hans Coolegem in één van zijn interviews: ,,Ik was met instemming van m'n vrouw, zo'n 75 dagen van huis.'' De collega's, vertelde hij, met wie hij in de Tour en de klassiekers het meest optrok in die tijd waren onder andere Maarten Noppen van AD en Hein Groothuis van De Stem.

Hans begon in 1991 voor zichzelf, omdat hij niet meer wilde werken voor het Rotterdams Dagblad na een fusie tussen 'zijn' krant en en de grote concurrent Het Vrije Volk. De fascinatie voor de sport en zijn passie voor wielrennen en biljarten zijn altijd gebleven. Hans stond aan de wieg van de eredivisie driebanden en het professionele biljarten. Santos Chocron, oud voorzitter van de Sectie driebanden van de KNBB, herinnert zich de turbulente jaren. ,,Hans was een echte pionier, een baanbreker. Dank zij hem kwamen de ontwikkelingen in de professionalisering veel sneller tot stand ook in het internationale biljarten.'' De oprichting van een Stichting van Grand Prix Spelers en later de Vereniging Driebanden Nederland, leidden zelfs tot grote aanvaringen en schorsingen van alle betrokken.

,,Ik ken hem als een zeer markant en aandoenlijk mens, met een sterke, eigen inbreng in onze biljartwereld'', vertelt ook Ton Smilde, een jarenlange biljartvriend, die hem nog regelmatig opzocht op zijn flatje in Rotterdam. ,,Twee jaar geleden heeft hij zijn complete archief met duizenden biljartfoto's aan me geschonken, een verzameling die ik koester en die nu nog meer waarde heeft.''

In zijn jaren als uitgever was Hans Coolegem onder meer verantwoordelijk voor de magazines Driebandennieuws, Biljart Totaal en andere bladen. Daarnaast gaf hij met zijn uitgeverij 89 boeken uit. Het merendeel in die cyclus van de hand van zijn vroegere Rotterdamse collega Rob Vente, die vele thrillers schreef over de Kuip en zijn Feyenoord, zoals Moord in Feyenoordshirt, De Kuipkiller, Vermoorde Onschuld. Andere bekende boeken: De Rotterdam voor altijd thuis en Maffia aan de Maas. Voor de KNBB maakte Hans zelf het historische boek 100 jaar biljarten.

,,De energie heb ik nog wel, maar ik mag niet meer'', vertrouwde hij twee jaar geleden in een interview toe aan collega journalist Jaap Deijbel. In het jaar daarvoor was hij getroffen door een hartaanval en waren zes bypasses aangebracht. Zijn enige nier bleek ook onvoldoende te werken en tijdens een nierdialyse, die hij wekelijks drie keer moet ondergaan, kreeg Hans drie jaar geleden een herseninfarct. ,,Maar ondanks de tegenslagen blijf ik optimistisch'', vertelde hij in het interview aan De Havenloods.

Hans Coolegem werd 75 jaar. Hij laat een dochter, Sylvia,achter, die ons meldt: ,,Door Corona wordt mijn vaders crematie in zeer besloten kring gehouden. Dinsdag krijgen alle belangstellenden een mail met zijn overlijdenskaart."

 

Hans Coolegem overleed deze week op 75-jarige leeftijd. Foto: Paul Brekelmans

 

Hans Coolegem, aimabel, gedreven, altijd op zoek naar nieuws en achtergronden

 

Hans Coolegem met een andere bevlogen biljartjournalist uit het verleden: Cees Sprangers. Foto: Paul Brekelmans

 

Tekst: Frits Bakker

 

Bakker, Frits KNBB Overlijden
Volg ons online